Doubt - Epäilys

Doubt (2008)

| DVD
  • 4

Loistavan näyttelijäkaartin tähdittämässä draamassa pohditaan erään papin ja pojan suhdetta katolisessa koulussa.

julkaistu 2009-06-09 / päivitetty 11.07. klo 14:02

KUVA 4

Amy Adams.
Amy Adams. 

KUVA 3

Meryl Streep.
Meryl Streep. 

KUVA 2

Philip Seymour Hoffman ja Amy Adams.
Philip Seymour Hoffman ja Amy Adams. 

KUVA 1

Meryl Streep ja Philip Seymour Hoffman.
Meryl Streep ja Philip Seymour Hoffman. 

Doubt - Epäilys

Ohjaus John Patrick Shanley
Näyttelijät Philip Seymour Hoffman, Meryl Streep, Amy Adams, Viola Davis
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Goodspeed Productions, Scott Rudin Productions ja Walt Disney Studios Home Entertainment
  • Kuva 5
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Paremmin kirjoittajana tunnettu John Patrick Shanley tuo valkokankaalle näytelmänsä, joka aikoinaan palkittiin niin Pulitzerilla kuin Tonyllakin. Ja vankasta teoksestahan tässä elokuvassakin on kysymys. Se on pohdinta syyllisyydestä, omatunnosta, suvaitsemattomuudesta, ja ennen kaikkea epäilyksestä ja totuuden kyseenalaistamisesta.

Eletään vuotta 1964 eräässä New Yorkissa sijaitsevassa katolisessa koulussa. Nuori, edistyksellinen ja karismaattinen pappi isä Flynn (Philip Seymour Hoffman) hallitsee koulua lempeästi, mutta viisaasti ja on silminnähden monien nuorten poikien lempiopettaja. Tyttöjen puolta koulusta konservatiivisesti hallitseva sisar Aloysius Beauvier (Meryl Streep) pitää oppilaansa kurissa vanhalla kunnon kurilla, eli läksytyksillä ja vitsalla. Eräänä päivänä Aloysius saa kuulla, että isä Flynnin ja koulun ensimmäisen mustan oppilaan suhteessa on jotain häiritsevää ja ”huolestuttavaa”. Tiedon esille tuonut sisar James (Amy Adams) siis viittaa mahdolliseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Aloysius aloittaa raivoisan kampanjan isä Flynniä ja hänen uudistuksellista politiikkaansa vastaan huolimatta siitä, että mitään konkreettisia todisteita isä Flynniä vastaan ei ole.

Isä Flynn: ”There are people who go after your humanity, sister. They tell you that the light in your heart is a weakness. Don´t believe it. It´s an old tactic of cruel people, to kill kindness in a name of virtue. There´s nothing wrong with love.”

Shanleyn kerronta on ankkuroitu jämerästi moraalifilosofisiin kysymyksiin. Kysymyksiä syyllisyydestä ja epäilyksestä, oikeasta ja väärästä pohdintaan suoraviivaisesti ja kiertelemättä. Elokuvan kolme keskeisintä henkilöä joutuvat pohtimaan teemoja eri näkökulmista. Isä Flynn joutuu pohtimaan omia arvojaan ja niiden tärkeysjärjestystä. Sisar Aloysius taas taistelee uudistusmielistä politiikkaa vastaan tukeutuen konservatiivisiin arvoihin ja omiin vaistoihinsa pohtimatta asioiden todellista tolaa. Hän nimittäin tuntee ilmassa muutoksen kylmän tuulen (niin symbolisesti kuin kirjaimellisestikin), eikä pidä siitä lainkaan. Lopulta hänkin joutuu kyseenalaistamaan ”totuuden” ja oman näkökulmansa. Vähäisemmässä asemassa on sisar James, jonka omatunnolla on koko taistelun aloittaminen. Hän joutuu jatkuvasti punnitsemaan tekonsa oikeutta ja sen jälkiseurauksia. Näiden kolmen henkilön välisten konfliktien varaan on rakennettu koko draama – ja se toimii kuin unelma.

Kaikesta huomaa, että tarina on alun perin kirjoitettu näytelmäksi, sillä Doubt (2008, Yhdysvallat) ei ole kovin visuaalinen elokuva. Tapahtumapaikat eivät juuri vaihdu, vaan kohtaukset on kuvattu pääasiallisesti muutamassa huoneessa ja koulun pihalla. Lavastus näyttää karuudessaan enemmän teatterin lavalta kuin elokuvasetiltä, eikä kameroiden liikettä tai leikkaustyöskentelyä edes huomaa.

Näyttelijäsuoritukset ovat elokuvan kiinnostavin aspekti. Hoffman ja Streep ovat amerikkalaisen elokuvan suuria nimiä, ja he hoitavat roolinsa sen mukaisesti. On vaikea kuvitella, että kukaan selviytyisi näin vaikeista rooleista heitä paremmin. Sivurooleissa näyttelevät hyvin Amy Adams ja varsinkin Viola Davis – tosin hänen roolinsa jää harmittavan lyhyeksi, vain yhden kohtauksen mittaiseksi.

Meitä suomalaisia hemmotellaan nyt Oscar-gaalan kynnyksellä poikkeuksellisen hyvillä amerikkalaisilla draamoilla. Kuten saman viikonloppuna ensi-iltaan tuleva Revolutionary road, myös Doubt on aivan ehdottomasti yksi vuoden parhaimmista amerikkalaisista elokuvista, mutta se uhkaa jäädä suurempien ja näkyvämmin markkinoitujen teosten jalkoihin. Toivottavasti suomalaiset elokuvissa kävijät löytävät kuitenkin tiensä myös tällaisten pienemmän mittakaavan helmien äärelle.

DVD: Walt Disneyn DVD-julkaisu on hyvätasoinen. 1.85:1 anamorfinen laajakuva näyttää erittäin kirkkaalta ja terävältä, peruslaitteita käyttävä katselija tuskin tulee löytämään siitä minkäänlaista vikaa. Ääniraitana toimii DD 5.1, mutta tämä näytelmän pohjalta rakennettu elokuva ei vaadi ääniraidalta paljoakaan, siksi se on melkeinpä sivuseikka. Howard Shoren säveltämän vähä-eleisen kauniin soundtrackin ääniraita toistaa moitteetta.

Lisämateriaaleja löytyy mukavasti. Dokumentteja on yhteensä noin 40 minuuttia. From Stage To Screen-dokumentissa ohjaaja/kirjoittaja John Patrick Shanley kertoo näytelmänsä ja elokuvansa synnystä, The Sisters of Charity-dokumentissa taustoitetaan elokuvassa kuvattavaa nunnien elämää ja Scoring Doubt-dokumentissa Shanley ja Shore kertovat elokuvan musiikkipuolesta. Lisämateriaalin ehdoton helmi on 15-minuuttinen pätkä, jossa elokuvan näyttelijät, Streep, Hoffman, Adams ja Davis keskustelevat elokuvan tekemisestä, ja parhaimmillaan keskustelu syventyy ihan oikeasti kiinnostavaksi. Shanleyn kommenttiraita puolestaan tuppaa jäämään hieman kuivaksi.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202