Dorian Gray

Dorian Gray (2009)

| Blu-ray
  • 2

Kuvankaunis Dorian Gray (Ben Barnes) myy sielunsa pirulle saadakseen ikuisen nuoruuden.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2010-07-13 / päivitetty 28.10. klo 09:09

KUVA 4

Ben Chaplin & Ben Barnes
Ben Chaplin & Ben Barnes 

KUVA 3

Dorian Grayn muotokuva
Dorian Grayn muotokuva 

KUVA 2

Colin Firth & Ben Barnes
Colin Firth & Ben Barnes 

KUVA 1

Dorian Gray (Ben Barnes) ja muotokuva
Dorian Gray (Ben Barnes) ja muotokuva 

Dorian Gray

Ohjaus Oliver Parker
Näyttelijät Ben Barnes, Colin Firth, Ben Chaplin, Rebecca Hall, Rachel Hurd-Wood
Maa Iso-Britannia
Pituus 112 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Oscar Wilden romaaniklassikkoon perustuva ja Oliver Parkerin ohjaama Dorian Gray (2009) kertoo tyylitellysti tarinan nuoruuden ja kauneuden tavoittelusta.

Vilpitön Dorian (Ben Barnes) muuttaa perintökartanoonsa viktoriaaniseen Lontooseen. Lordi Henry Wotton (Colin Firth) toimii pirullisena mentorina ja tutustuttaa sinisilmäisen Dorianin paheiden maailmaan. Moraaliton seksi, viina ja huumeet täyttävät pian Dorianin elämän ja hänestä tulee hyvin nopeasti kaikkien haluama seurapiirien lemmikki. Säilyttääkseen ikuisen nuoruutensa Dorian myy sielunsa paholaiselle, mutta kaupalla on kuitenkin hintansa.

Vaikka Toby Finlayn käsikirjoitus onkin uskollinen alkuperäislähteelleen, tästä huolimatta tarina ei tahdo pysyä kasassa. Juonellisesti se on jokseenkin mielenkiinnoton. Vaikka Dorian Gray pitääkin sisällään goottikauhun elementtejä, synkkyyttä ei näytä riittävän koko elokuvan tarpeisiin – alkusekuntien jälkeen trillerimäinen tunnelma vesittyy. Mitä edemmäs edetään, sitä enemmän se alkaa muistuttaa halpaa ja kiireellä väsättyä televisiosarjaa.

Jos tunnelma jättää kylmäksi, sitä tekevät myös näyttelijät – tai paremminkin näyttelijä. Ben Barnes on toki kuvankaunis ja siltä osin sopiva turmeltumattomaksi Dorianiksi, mutta ulkonäöllä ei kuitenkaan pitkälle pötkitä. Barnesista tehty muotokuvakin osaa tehdä enemmän kuin yhden ilmeen ja näytellä paremmin kuin mies itse! Colin Firth pirullisella ja moniulotteisella hahmollaan pelastaa elokuvan, tai ainakin sen mitä siitä on pelastettavissa.

Ottaen huomioon elokuvan suhteellisen pienen budjetin, ovat lavasteet taidokkaita ja ympäristö aina hienostopiireistä kaupungin slummeihin eläväisiä, viktoriaaniseen ajankuvaan kuuluvaa. Kameratyöskentely on hienoa ja kuvakulmat tarkkaan mietittyjä. Elokuvan henki ja tunnelma pilataan kuitenkin liiallisella digitaalisuudella, jolloin lopputuloksesta tulee hyvin keinotekoinen.

Dorian Graysta ei ole mestariteokseksi, mutta ei se ole täysin kelvotonkaan. Se tempaisee hetkellisesti mukaansa ja onnistuu pitämään otteessaan. Pienet onnistuneet hetket sytyttävät katsojan toivonkipinän siitä, että se paranisi loppua kohden. Valitettavasti on kuitenkin tyydyttävä keskivertoon, ehkäpä jopa piirun verran huonompaan. Tämän kyllä katsoo, mutta parempaakin on tarjolla.

Blu-ray: Scanboxin Blu-ray -julkaisun kuva ja ääni ovat laadukasta. 1.85:1-laajakuvassa kuva toistuu tarkkana äänen ollessa muhkea Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaaleina löytyy kiinnostavia katsauksia taustoihin ja elokuvan tekotapaan. Costume design photo gallery näyttää koosteita puvustosta, Making of ja Featurette tutustuttavat katsojan puolestaan filmatisoinnin tekotapoihin ja erikoistehosteisiin. Levy pitää sisällään luonnollisesti myös niitä poistettuja ja hauskasti pieleen menneitä kohtauksia.

Teksti: © 2010 Nanna Yli-Hukka<7b>

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202