Donkey Punch

Donkey Punch (2008)

| DVD
  • 1

Brittinuoret ottavat huumeita, pelehtivät ja yön pimetessä taistelevat hengestään keskellä välimerta.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-05-11 / päivitetty 07.08. klo 18:06

KUVA 4

Julian Morris
Julian Morris 

KUVA 3

Jamie Winstone
Jamie Winstone 

KUVA 2

Jamie Winstone ja Julian Morris
Jamie Winstone ja Julian Morris 

KUVA 1

Julian Morris, Jay Taylor ja Tom Burke
Julian Morris, Jay Taylor ja Tom Burke 

Donkey Punch

Ohjaus Oliver Blackburn
Näyttelijät Nichola Burley, Jaime Winstone, Robert Boulter, Tom Burke
Maa Iso-Britannia
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 EM Media, Film4, Madman Entertainment, Screen Yorkshire, UK Film Council ja Warp X
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Donkey Punch

Teinikauhu genrenä elää suurelta osin siitä, että tekijät rankaisevat typeriä ja/tai siveettömiä nuoria viemällä nämä äärimmäisiin tilanteisiin. Motiivina voi olla taustalla piilevä seksuaalimoraliteetti á la Perjantai 13. päivä ja muut kasariklassikot, joissa yhdyntää kokeilevat teinit löytävät itsensä pian terän alta. Yleensä kyse on kuitenkin yksinkertaisesti hahmojen typeryydestä: jos murhaaja on talossa, yläkerta ei välttämättä ole otollisin pakoreitti. Usein hahmot on vielä kirjoitettu niin sietämättömiksi, että katsoja saa suoranaista nautintoa heidän kurituksestaan.

Oliver Blackburnin esikoisohjaus Donkey Punch esittelee katsojille poikkeuksellisen rasittavan naiskolmikon, jolloin edellytykset katsojaa tyydyttävään typeryyden takaisinmaksuun ovat otolliset. Kun mukaan heitetään vielä neljä salskeaa ja sopivan aivotonta merimiestä, jotka naisten tapaan molottavat epäselvillä brittiaksenteilla housujen etumus pullottaen, on hahmojen armoton harventaminen suoranainen pakko. Vaan ei ennen viinashotteja, muotihuumeita ja seksivideoleikkejä.

Donkey Punch seuraa klassista lumipalloefektiä: yksi pieni virhe seuraa toista, ja hiljalleen huomataan ettei tästä elämästä selvitä hengissä. Tarina polkaistaan käyntiin, kun naiskolmikko Lisa (Sian Breckin), Tammi (Nichola Burley) ja Kim (Jaime Winstone) saapuu ankeasta Leedsistä Mallorcan rannikoille palautumaan parisuhdeongelmista. Erityisesti Tammi kaipaa piristystä, ja naisten onneksi vastaan tulee joukko komeita poikamiehiä (Robert Boulter, Tom Burke, Julian Morris ja Jay Taylor), joilla on sattumoisin luksusristeilijä käytössä.

Merellä kaikki ei kuitenkaan mene putkeen. Puheeksi tulevat erilaiset seksitekniikat ja lopulta legendaarinen “donkey punch”, jonka pitäisi aktin aikana taata maksimaalinen nautinto. Totuus on kuitenkin toinen, ja kun nuoret vetäytyvät päihteiden innoittamina alakerran makuuhuoneeseen, tekee joku lopulta kohtalokkaan virheen kokeillessaan oppimiaan kikkoja. Pian parisängyllä makaa alaston ruumis, ja nuoret joutuvat äärimmäisten valintojen eteen seuraamuksia miettiessään. Kenen harteille sälytetään vastuu tapahtuneesta, ja kenen versiota viranomaiset lopulta uskovat?

Elokuvan suurin ongelma on koko asetelman äärimmäinen keinotekoisuus. Katsojan on yksinkertaisesti vaikea uskoa, että kukaan olisi niin tyhmä, että toimisi päähenkilöiden tavoin. Ongelmia aiheuttaa myös sekava leikkaus: katsoja on suurimman osan ajasta täysin pihalla siitä, missä hahmot ovat tai mitä he tekevät. Selkeää kokonaiskuvaa tilanteesta on liki mahdoton saada, ja katsoja pakotetaan nielemään omituiset juonenkäänteet vaikka hahmojen soisi toimivan paljon loogisemmin.

Kuvamateriaaliltaan Donkey Punch on pienen budjetin indiekauhun veroinen. Puolivälin hienoiseksi kliimaksiksi nouseva seksikohtaus on rohkea, ja verellä mässäillään riittämiin elokuvan loppupuolta lähestyttäessä. Efektit eivät tosin ole järin taitavasti toteutettuja, ja amatöörimeininki paistaa muustakin toteutuksesta. Vain 24 päivässä kuvattu elokuva myös näyttää hätäillyltä, vaikka ilta-auringossa kylpevä välimeri onkin tallennettu filmille paikoin tyylikkäästi. Hieman täytyy kehua myös ihan mallikasta ääniraitaa, jolla kierrätetään muodikasta indie-elektroa Bloc Partysta aina The Knifeen ja Justice vs. Simianiin.

Hyvä soundtrack on kuitenkin laiha lohtu elokuvassa, joka poukkoilee päämäärättömästi kohtauksesta toiseen eikä kykene sitomaan typeriä juonenkäänteitään toimivaksi tarinaksi. Hitaan alun jälkeen elokuva polkaisee viimeisen vartin aikana hurjan vauhdin päälle, mutta kun hahmot ovat toinen toistaan rasittavampia brittinuoria, ei heidän kohtalonsa jaksa lopulta juuri kiinnostaa.

DVD: Sandrew Metronomen julkaisema DVD on laadukas. Kuvaformaattina on anamorfinen 1.85:1 laajakuva, ja ääniraitoina on valittavissa Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 sekä Dolby Surround 2.0. Lisämateriaalina on ainoastaan elokuvan traileri.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202