District 9

District 9 (2009)

| DVD
  • 3

Johannesburgiin laskeutuneet alienit ajetaan gettoihin Peter Jacksonin tuottamassa saarnassa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-01-16 / päivitetty 12.11. klo 13:01

KUVA 4

Wikus (Copley) koordinoi häätöprosessia
Wikus (Copley) koordinoi häätöprosessia 

KUVA 3

Jättiroboteilta ei vältytä nytkään
Jättiroboteilta ei vältytä nytkään 

KUVA 2

Avaruuden muukalainen
Avaruuden muukalainen 

KUVA 1

Sharlto Copley
Sharlto Copley 

District 9

Ohjaus Neill Blomkamp
Näyttelijät Sharlto Copley, Jason Cope, David James
Maa Yhdysvallat / Uusi-Seelanti
Pituus 114 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Key Creatives, QED International, WingNut Films ja FS Film

DVD

District 9 on ohjaajadebytantti Neill Blomkampilta mallikas työnäyte. Poliittisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä ruotiva scifielokuva lainaa kuvallisen tyylinsä Cloverfieldilta, mutta luotaa kerronnallaan syvemmälle. Mukaan on otettu kritiikkiä monikansallisia yrityksiä kohtaan, rasismia kuvataan kärkevästi ja Etelä-Afrikan lähihistoriasta muistutetaan enemmän kuin kerran. Oikeastaan koko elokuva toimii yhtenä suurena apartheid-allegoriana.

Elokuva sijoittuu vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa 20 vuoden ajan on keskellä Johannesburgia pitänyt majaansa valtava muukalaiskolonna, joiden toimintakyvyttömäksi mennyt emoalus leijuu paikallaan alueen yläpuolella. Muukalaisvihaa lietsotaan kansan keskuudessa, vaikka gettoihin ajetut vieraat eivät selvästikään ole vihamielisiä. Asevalmistajat ovat kiinnostuneita näiden teknologiasta, mutta eivät kykene ohittamaan niiden DNA-lukitusta.

Avain muukalaisaseisiin kuitenkin löytyy, kun hömelö konttorirotta Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley) saa vastuulleen koordinoida muukalaisten uudelleenasutuksen tarkemmin kontrolloituihin tiloihin. Häätölappuja jakaessaan Wikus altistuu muukalaiskemikaaleille, ja alkaa hiljattain muuttua heidän kaltaisekseen.

Asevalmistajat ja valtiojohto ottavat miehen kokeisiin, mutta tämä onnistuu pakenemaan ja piiloutuu muukalaisten asuttamalle alueelle. Kun hallitus vääristää uutisointia ja mustamaalaa Wikusia valtakunnallisessa TV:ssä, on miehen keksittävä keino puhdistaa maineensa ja saada samalla rakas vaimo takaisin.

Elokuvan asetelma on mainio, ja alkupuoli toimiikin tehokkaasti. Haastatteluiden ja dokumenttipätkien kautta avataan tapahtumien taustoja, kunnes siirrytään seuraamaan Wikusin operaatiota ja lopulta miehen pakomatkaa. Tasaisesti tarina kuitenkin menettää puhtiaan, taantuen lopulta melko tympeäksi räiskyttelyksi.

Tuottaja Peter Jacksonista muistuttaa huumori, jota on mukana yllättävänkin runsaasti: jopa siinä määrin, että koko keitos on hilkulla lipsahtaa campiksi. Komiikka syö elokuvalta tehoa, koska sinänsä arvokkaat teemat hukkuvat koheltamisen alle. Apartheid-allegoria toimii – vaikka sitä hierotaankin katsojan naamaan isolla kädellä – mutta muut kysymykset jäävät alkutekijöihinsä.

Lopputulos onkin suorasukainen ja yksinkertainen moraalisaarna, jossa aiheiden tarkempi käsittely jää toiminnan alle. Elokuva ei edes lopulta ole niin kriittinen tai anarkistinen kuin se ehkä haluaisi olla: mustavalkoinen jaottelu oikeaan ja väärään tasapäistää sen kommentointia.

Selkeä linjaus draaman ja farssin välillä olisi tuonut tarinaan yhtenäisyyttä ja helpottanut kokonaisuuden mieltämistä – nyt elokuva jää hieman hahmottomaksi. Inhimillinen kosketuspinta uupuu, koska päähenkilö on turhan karrikoitu tohelo. Onneksi toiminta on komeaa.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

DVD: FS Filmin DVD-julkaisu on erittäin hyvälaatuinen. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva. Ääniraitoina löytyy kerrassaan moitteeton ja poikkeuksellisen jykevä DD 5.1 sekä DTS ES 6.1.

Lisämateriaaleista löytyy n. 35-minuuttinen making of-dokumentti The Alien Agenda, joka on jaettu kolmeen osaan (Envisioning District 9, Shooting District 9 ja Refining Destrict 9). Dokumentissa käydään läpi huolella elokuvan vaiheet aina esituotannosta jälkituotantoon, kuvauksiin ja käsikirjoittamiseen. Dokkari on itse asiassa melko hyvä making of-dokumentiksi, pääpaino on suurimmaksi osaksi itse elokuvassa eikä selkääntaputtelussa.

Lisäksi mukana on ohjaaja Neill Blomkampin kommenttiraita, joka on kyllä informatiivinen ja kattava, mutta ehkä himppusen kuiva.

DVD-teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
The Florida Project: Bria Vinaite ja Brooklynn Prince

Missä ovat elokuvat köyhistä amerikkalaisista?

Samu Oksanen | Essee | 12.03.

Oscarit sen kirkastivat: köyhyyden ytimeen sukeltavista elokuvista on huutava pula, vaikka keskustelu moninaisuudesta käy kuumana.

Lue lisää »
Brooklynn Prince ja Bria Vinaite

The Florida Project

Aleksi Salonen | 01.02.

Kuka uskoo Mikki Hiireen? Tai edes gentrifikaation Helinä-keijuun?

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Michael Stuhlbarg, Timothée Chalamet ja Armie Hammer

Call Me By Your Name

Aleksi Salonen | 23.01.

Ehkä vasta nyt valkonkankailla on kuvattu kahden miehen rakkautta yhtä uppoutuneesti kuin naisen ja miehen.

Lue lisää »
 Vicky Krieps ja Daniel Day-Lewis

Phantom Thread

Aleksi Salonen | 22.02.

Mestarin sisarteos tutkii rakkautta, joka on riski saastumisesta.

Lue lisää »
Tom Hanks ja Meryl Streep

The Post

Samu Oksanen | 01.02.

Steven Spielbergin resonoiva trilleri Watergate-skandaalin esinäytöksestä muistuttaa lehdistön valppaudesta demokratian elinehtona.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Pennywise (Bill Skarsgård) elokuvassa Se.

Se

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.01.

Järisyttävän pelottava Se on pohjimmiltaan nostalginen kaverusten kasvutarina lapsuudesta teini-iän kynnykselle.

Lue lisää »
Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
Shahab Hosseini ja Taraneh Alidoosti

The Salesman

Samu Oksanen | Blu-ray | 06.02.

Väkevässä Oscar-draamassa seksuaalinen hyökkäys paljastaa iranilaisen keskiluokan pinnan alla kuohuvat emootiot.

Lue lisää »

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202