Discomadot

Disco Ormene (2008)

| DVD
  • 1

Kuluneita tanssiraitoja kierrättävä, laiskasti toteutettu animaatio diskoavista kastemadoista.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-05-24 / päivitetty 07.08. klo 18:06

KUVA 4

Isä, Aaro ja äiti
Isä, Aaro ja äiti 

KUVA 3

Aaro
Aaro 

KUVA 2

Gloria ja Aaro
Gloria ja Aaro 

KUVA 1

Aaro ja Gloria
Aaro ja Gloria 

Discomadot

Ohjaus Thomas Borch Nielsen
Näyttelijät Olavi Uusivirta ja Paula Vesala
Maa Tanska / Saksa
Pituus 81 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Disco Ormene ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Discomadot

Kun Pohjoismaat ovat viime vuosina päässeet mukaan tietokoneanimoitujen piirrettyjen tuotantoon, olisi hienoa jos jäljestä voisi olla aidosti ylpeä. Mutta vaikka taustalla on yleensä useamman maan yhteistyö ja täten periaatteessa riittävät resurssit, on jälki usein masentavan tasapaksua ja innotonta.

Tähän samaan keskinkertaisuuden suohon vajoaa myös Thomas Borch Nielsenin ohjaama Discomadot, vaikka ainakin teoriassa sen konsepti diskoavista kastemadoista saattaisi lupailla jotain mielenkiintoista. Elokuva on kankea ja hengetön lastenpätkä, joka ei toimi niin komediana kuin musikaalinakaan.

Aaro (Olavi Uusivirta) on vanhempiensa luona asuva nuori mato, joka saa uuden työpaikan valtavasta jätteidenlajittelulaitoksesta. Työ on ravintoketjun pohjalla majaileville kastemadoille soveltuvaa konttoriduunia, joka ei kuitenkaan tyydytä tähteydestä haaveilevaa nuorikkoa.

Sattumalta Aaro löytää isänsä hänelle luovuttamien rojujen seasta levysoittimen ja vanhan diskolevyn, jonka pärähtäessä soimaan matoselle aukeaa hetkessä 70-luvun tanssijytkeen hohto. Häntä alkaa vipattaa, ja pian Aaro on valmis ilmoittautumaan television suureen kykyjenetsintäohjelmaan juuri perustamallaan Auringonpaiste-Aaro ja Discomadot -yhtyeellä. Bändi kaipaa tietenkin jäseniä, ja koelaulujen ja sattuman kautta lopullinen ryhmä löytää viimein muotonsa, kun mukaan saadaan mm. hemaiseva Gloria (Paula Vesala).

Juoni ei ole ihmeellinen, ja tekijät tuntuvat luottavan enemmän päättömän perusidean kiehtovuuteen kuin innovatiivisuuteen. Tämä ei kuitenkaan riitä, kun toteutus on tasapaksua. Elokuva ratsastaa monessa kohtaa näennäisen vauhdikkailla fyysisen komiikan ryydittämillä kohtauksilla, mutta koska hahmojen animointi on kankeaa ja hahmot itsessään yksinkertaisia, menettävät potentiaaliset vauhtijuoksut kaiken puhtinsa.

Sama kankeus jatkuu muuallakin: hyönteisten ilmeisen suurta valtakuntaa ei nähdä juuri lainkaan, ja tapahtumaympäristöt ovat poikkeuksetta värittömiä ja elottomia pahvikulisseja. Toteutuksen voi toki laittaa budjetin piikkiin, mutta tällöin muiden osa-alueiden tulisi kompensoida puutteita – nyt näin ei käy.

Kauneusvirheet olisi ehkä helpompi antaa anteeksi, jos elokuva edes olisi selkeästi lapsille suunnattu ja pelaisi huoletta mustapekkakorteilla canastan sijaan. Nyt kuitenkin yritetään vimmatusti tyydyttää myös vanhempia: elokuvan kastematoset vetelevät 70-luvun disko-anthemeita kurkkunsa täydeltä, tarjoten lastensa kanssa teatteriin vääntäytyneille vanhemmille tilaisuuden muistella omia Saturday Night Fever -hetkiään.

Elokuvan kappalevalinnat ja musiikkikohtausten toteutus ovat kuitenkin niin masentavan tylsiä, että tästäkin ideasta lähtee kaikki terä. Tuntuu, että kuluneiden tanssibiisien kierrättäminen on tekijöiden laiskuutta, kun elokuvaa varten ei vaivauduttu kirjoittamaan yhtä ainoaa alkuperäiskappaletta. Eikä niitä muuten ole käännetty suomeksi.

Jos jotain hyvää elokuvasta tulisi löytää, on se ääninäyttely. Olavi Uusivirran ääni on miellyttävän pehmeä, eikä Paula Vesalankaan kimakka siperrys käy korville. Lisäksi indierunoilija Uusivirran ja punkpop-rämäpää Vesalan äänet sointuvat yllättävän kauniisti yhteen.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1 laajakuva, ja ääniraitana toimii Dolby Digital 5.1. Valittavina kielinä on suomi, ruotsi ja norja, mutta tekstityksiä jälkimmäisiin ei tarjota. Kuva on virheetön ja ääniraita toistaa diskojytkeen selkeänä.

Lisämateriaalina levyllä on kulissien taakse kurkistava lyhyt dokumentti, kohtauksen etenemistä paperilta ruudulle kertaava Kynänkärjestä valkokankaalle -pätkä sekä mokattuja kohtauksia. Lisäksi mukana on viisi elokuvasta tuttua biisiä sing-a-long -versioina, kuvagalleria ja kolme elokuvan traileria.

Elokuvan making of on lyhyt ja hyvin perinteinen pätkä. Ohjaaja kertoo idean synnystä, ja animaattorit ja hahmosuunnittelijat kertaavat elokuvan hyönteishahmojen kehityskaarta. Yhden kohtauksen syntyä seuraava kolmeminuuttinen pätkä on puolestaan melko turha. Mokat ovat ihan hauskoja, varsinkin kun ne tosiaan ovat tekijöiden animointivirheitä eivätkä animaatiohahmoille kirjoitettuja “mokia”. Sing-a-longissa kappaleen sanat etenevät karaoketyyliin tylsän diskopallon pyöriessä taustalla.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202