Disaster Movie

Disaster Movie (2008)

| DVD
  • 1

Movie päätteiset parodiat eivät ota loppuakseen. Tällä kertaa ”aiheena” on Disaster, eli tuho. Tällä ei ole kuitenkaan yhtikäs mitään merkitystä: samasta tuubista tämä tulee kuin edellisetkin…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 08.05. klo 21:09

KUVA 4

Matt Lanter.
Matt Lanter. 

KUVA 3

Crista Flanagan.
Crista Flanagan. 

KUVA 2

Walter Harris.
Walter Harris. 

KUVA 1

Nicole Parker, Matt Lanter, Gary Johnson ja Crista Flanagan.
Nicole Parker, Matt Lanter, Gary Johnson ja Crista Flanagan. 

Disaster Movie

Ohjaus Jason Friedberg, Aaron Seltzer
Näyttelijät Matt Lanter, Vanessa Minnillo, Crista Flanagan, Nicole Parker, Kimberly Kardashian, Ike Barinholtz, Carmen Electra
Maa Yhdysvallat
Pituus 84 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Grosvenor Park Media ja Scanbox Entertainment.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Movie –päätteiset parodiat eivät ota loppuakseen. Ne ovat kuin halpa känni: aina niihin haksahtaa, mutta jälkeenpäin särkee päätä niin, että pistää oikeasti harmittamaan. Tällä kertaa ”aiheena” on Disaster, eli tuho. Tällä ei ole yhtikäs mitään merkitystä, sillä yhtä hyvin Movien edessä voisi lukea vaikkapa Bullshit. Jos jokin juoni pitää kaivamalla kaivaa, niin maailmanlopun ympärillähän tässä kaikenmaailman seikkailuelokuville ja ilmiöille naureskelevassa komediassa liikutaan. Lyöntilistalle ovat joutuneet monet hyvät ja huonot esikuvat: Batman, Amy Winehouse, High School Movie, Narnian tarinat, Hancock… ja sitä rataa.

Disaster Movie -viritelmää tuijottaessani jäin useasti miettimään yhtä ja samaa kysymystä: Mistä ihmeestä kaksikko Jason Friedberg / Aaron Seltzer saa rahoituksen näihin ”elokuviinsa”? Ja tämä oli sitten puhtaasti retorinen kysymys. Piikki jopa. Toinen suosittu kysymys: Mistä parivaljakko löytää jatkuvasti ”näyttelijöitä” joille uransa ryvettäminen ö-luokan pöhköilyssä ei ole (ilmeisesti) elämää suurempi juttu? Mietin ja mietin, vaan enpä keksinyt.

Niille, jotka eivät oikeasti tiedä, kerrottakoot, että Jason Friedberg & Aaron Seltzer duo on vastuussa vuosituhannen huonoimmista parodioista, joille yhteistä tuntuu olevan loppuosa ”movie”. Viime kertainen tuherrus oli onnistuneesti naamioitu nimelle Mitäs me spartalaiset, mutta samasta tuubista sekin oli kotoisin. Disaster Movie (2008, Yhdysvallat) on ehkä vielä astetta kammottavampi tekele, joskin sen puolustukseksi pitää sanoa, että alkuosa onnistuu lievästi hymyilyttymään ja jos kaikki vitsit niputettaisiin yhteen, voisi joku tosifani naurahtaakin. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin naurahdin minäkin kertaalleen makeasti. En kuitenkaan ”movielle” vaan sille, että Indiana Jonesia parodioivissa kohtauksissa tekijät eivät (Luojan kiitos) saaneet käyttää John Williamsin käsialaa olevaa tunnaria. Hahaa!

On kerrassaan mielenkiintoista, että elokuva onnistutaan pilaamaan tällä tavoin. En lakkaa ihmettelemästä. Juuri kun on heitetty edes siedettävää tasoa oleva läppä, seuraa jotakin täysin käsittämätöntä örvellystä tai sitten samaa vitsiä venytetään niin kauan että kenelläkään ei ole enää hauskaa. Toki on sanomatta selvää, että ”käsistä” on raapusteltu lennosta. Tosin voipi hyvinkin olla, ettei mitään käsistä ole koskaan ollutkaan.

Pistäkäähän itseni tavoin nimet Friedberg ja Seltzer muistiin. Teitä on nyt varoitettu, kertaalleen jopa kiellon päälle.

Dvd: Scanboxin perusjulkaisussa (1.85:1) ei ole kuvan tai äänen (DD 5.1. / DTS) puoleen valittamista. Poppipitoinen ääniraita toimii hyvin ja pientä vastinetta on tarjolla kaikille kotiteatteriin satsanneille.

Ekstroja on minuutillisesti yllättävän paljon näin mitäänsanomattomaan tekeleeseen. Homma vetäistään samaan tyyliin kuin Mitäs me spartalaisissa, joten lisämateriaalit alkavat närästämään hyvin pian. Eikä niissä kyllä mitään ideaa olekaan, ehkä jopa vielä vähemmän kuin itse elokuvassa. On sitä pakollista studiokierrosta, mitäänsanomattomien näyttelijöiden kehumista, jne. Ainut siedettävä osuus muodostuu kolmesta sing-a-long karaokeraidasta, joista perheen pienimmät voivat hyvällä omallatunnolla poimia tuhmat fraasit. Sitten vain huutelemaan naapuruston mummoille…

Teksti © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202