Parhaat menestyksen päivänsä nähnyt elokuvatuottaja Charlie Berns (William H. Macy) päättää iskeä vielä kerran Hollywoodin loputtomaan kultasuoneen.
Parhaat menestyksen päivänsä nähnyt elokuvatuottaja Charlie Berns (William H. Macy) päättää iskeä vielä kerran Hollywoodin loputtomaan kultasuoneen. Kirjoittamiseen hurahtaneen sisarenpoikansa (Jason Ritter) avulla hän onnistuukin huijaamaan ison elokuvastudion rahoittamaan uutta projektiansa. Ongelma vain on siinä, että studio haluaa eepokseen oman toimintatähtensä (LL Cool J), kasan näyttäviä räjähdyksiä, läpänheittoa ja aimo annoksen juutalaisuutta. Mikään toive ei ole liian vieras Charlielle, kunhan kamera taas käy entisaikojen malliin… niin ja kunhan kuvauspaikalla on hänen ihastuksensa kohde, elokuvastudion johtajan apulainen Deidre (Meg Ryan).
Diilin parissa viihtyy alusta loppuun. Käsikirjoitustakin tekemässä ollut William H. Macy sivaltelee elokuvien liukuhihnakaupunki Hollywoodia ja kaikkea siihen liittyvää. Parhaimmillaan näppärä käsis on räväkkää satiiria hyvine oivalluksineen ja henkilöhahmoineen. Erikoisen Diilistä tekee se, että vaikka elokuva elokuvan sisällä -idea on käytetty jo useasti, niin tällä kertaa valokeilassa on tuottajaporras, ei uransa loppumetreillä oleva ex-tähtinäyttelijä tai näivettynyt käsikirjoittaja. Tästä ideasta saadaan revittyä sisältöä yllättävänkin paljon. Sen sijaan hieman oudommat mausteet ovat juutalaisuus ja Israel. Tällä vedolla kosiskellaan tietysti miljoonapäistä uskonyhteisöä, mutta kovin läpinäkyvästi. Suoria ja epäsuoria juutalaisvitsejä lentelee tasaiseen tahtiin, mutta mauttomuuksiin ei sentään lipsahdeta.
Sääli vain, että tätä laivaa kipparoi tv-ohjaaja Steven Schachter, jonka ote herkulliseen ”elokuva elokuvan sisällä” tarinaan on sanalla sanoen pliisu. Elokuvan alkumetreillä pohdiskelin, että Diilin heikkous saattaisi olla ikuisiin sivuosiin tuomitun Macyn charmin puute, mutta mitä pidemmälle edettiin, sitä selvemmäksi kävikin, että kaksikko Macy & Ryan istuivat kuin nenä päähän, mutta veturiksi olisi kaivattu räväkämpää komediaohjaajaa, jonka kädenjälki myös oikeasti näkyisi produktiossa. Jos nimittäin pääkaksikko antaa kaikkensa, niin samaan pitäisi pystyä muunkin poppoon.
Diili (2008, Kanada, Yhdysvallat) onkin raikasta William H. Macya (Fargo) parhaimmillaan. Muutaman heikomman vuoden ja elokuvan jälkeen Macy saa jälleen juonesta kiinni ja silmin nähden nauttii komedian tekemisestä. Myös täysin tähtikartalta tipahtanut Meg Ryan (Uneton seattlessa) väläyttelee paikoin parhaimpien vuosiensa tapaan. Vertailua sopii tehdä vaikkapa samana vuonna valmistuneeseen Naiset komediaan. Vaikka Ryan ei täysin flopannut siinäkään, niin Diilin suoritukseen on silti luontevuuden mittainen hajuero. Harmi sekin, että varsin moni tyrmää Ryanin uudet elokuvat jo heti etukäteen. Diilin taustalla pyörähtelee muitakin niminäyttelijöitä, kuten LL Cool J (Deep Blue Sea), Elliott Gould (Ocean’s 11) ja Tom Cruisen kaksoisolennoksi tituleerattu Jason Ritter (W.), mutta heidän suorituksistaan ei Diiliä muisteta vuosien kuluttua.
Diili on hyvä sunnuntaiaamupäivän päänsäryn lievittäjä. Se on toki satiiria, mutta ei liian vakavasti otettavaa sellaista. Diili ajaa tehtävänsä hauskana pienen budjetin sisäpiirikomediana.
Dvd: 1.78:1 kuva on kiusallisen epätarkka ja tuo varsinkin alussa mieleen vanhat kunnon 80-luvun komediat, siis kuvanlaatunsa puolesta. Loppua kohden laatu joko paranee tai sitten silmä tottuu pikselivirtaan. Dolby 5.1. ei tarjoa sekään järin suuria värähdyksiä eikä eroa 2.0 raitaan tunnu olevan nimeksikään.
Ainoana (kunnon) ekstrana on 17 minuuttinen making of- featurette, jossa puheista vastaa pääkaksikko Macy & Ryan. Elokuvan tekemisestä tämä taustadokkari ei liiemmin kerro, mutta Macya on aina yhtä mukava kuunnella pelkästä kuuntelemisen ilosta. Levyltä löytyy myös muutama traileri. Ekstroja ei ole tekstitetty.
Teksti © 2009 Lasse Lepola
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA