Diili

The Deal (2008)

| DVD
  • 3

Parhaat menestyksen päivänsä nähnyt elokuvatuottaja Charlie Berns (William H. Macy) päättää iskeä vielä kerran Hollywoodin loputtomaan kultasuoneen.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 08.05. klo 21:09

KUVA 4

LL Cool J.
LL Cool J. 

KUVA 3

Meg Ryan.
Meg Ryan. 

KUVA 2

Meg Ryan ja William H. Macy.
Meg Ryan ja William H. Macy. 

KUVA 1

William H. Macy.
William H. Macy. 

Diili

Ohjaus Steven Schachter
Näyttelijät William H. Macy, Meg Ryan, Jason Ritter, LL Cool J, Elliott Gould
Maa Kanada / Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Peace Arch Entertainment Group, Berk/Lane Entertainment, Dog Pond Productions, Muse Entertainment Enterprises, Sydnyk Works ja Scanbox Entertainment.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Parhaat menestyksen päivänsä nähnyt elokuvatuottaja Charlie Berns (William H. Macy) päättää iskeä vielä kerran Hollywoodin loputtomaan kultasuoneen. Kirjoittamiseen hurahtaneen sisarenpoikansa (Jason Ritter) avulla hän onnistuukin huijaamaan ison elokuvastudion rahoittamaan uutta projektiansa. Ongelma vain on siinä, että studio haluaa eepokseen oman toimintatähtensä (LL Cool J), kasan näyttäviä räjähdyksiä, läpänheittoa ja aimo annoksen juutalaisuutta. Mikään toive ei ole liian vieras Charlielle, kunhan kamera taas käy entisaikojen malliin… niin ja kunhan kuvauspaikalla on hänen ihastuksensa kohde, elokuvastudion johtajan apulainen Deidre (Meg Ryan).

Diilin parissa viihtyy alusta loppuun. Käsikirjoitustakin tekemässä ollut William H. Macy sivaltelee elokuvien liukuhihnakaupunki Hollywoodia ja kaikkea siihen liittyvää. Parhaimmillaan näppärä käsis on räväkkää satiiria hyvine oivalluksineen ja henkilöhahmoineen. Erikoisen Diilistä tekee se, että vaikka elokuva elokuvan sisällä -idea on käytetty jo useasti, niin tällä kertaa valokeilassa on tuottajaporras, ei uransa loppumetreillä oleva ex-tähtinäyttelijä tai näivettynyt käsikirjoittaja. Tästä ideasta saadaan revittyä sisältöä yllättävänkin paljon. Sen sijaan hieman oudommat mausteet ovat juutalaisuus ja Israel. Tällä vedolla kosiskellaan tietysti miljoonapäistä uskonyhteisöä, mutta kovin läpinäkyvästi. Suoria ja epäsuoria juutalaisvitsejä lentelee tasaiseen tahtiin, mutta mauttomuuksiin ei sentään lipsahdeta.

Sääli vain, että tätä laivaa kipparoi tv-ohjaaja Steven Schachter, jonka ote herkulliseen ”elokuva elokuvan sisällä” tarinaan on sanalla sanoen pliisu. Elokuvan alkumetreillä pohdiskelin, että Diilin heikkous saattaisi olla ikuisiin sivuosiin tuomitun Macyn charmin puute, mutta mitä pidemmälle edettiin, sitä selvemmäksi kävikin, että kaksikko Macy & Ryan istuivat kuin nenä päähän, mutta veturiksi olisi kaivattu räväkämpää komediaohjaajaa, jonka kädenjälki myös oikeasti näkyisi produktiossa. Jos nimittäin pääkaksikko antaa kaikkensa, niin samaan pitäisi pystyä muunkin poppoon.

Diili (2008, Kanada, Yhdysvallat) onkin raikasta William H. Macya (Fargo) parhaimmillaan. Muutaman heikomman vuoden ja elokuvan jälkeen Macy saa jälleen juonesta kiinni ja silmin nähden nauttii komedian tekemisestä. Myös täysin tähtikartalta tipahtanut Meg Ryan (Uneton seattlessa) väläyttelee paikoin parhaimpien vuosiensa tapaan. Vertailua sopii tehdä vaikkapa samana vuonna valmistuneeseen Naiset komediaan. Vaikka Ryan ei täysin flopannut siinäkään, niin Diilin suoritukseen on silti luontevuuden mittainen hajuero. Harmi sekin, että varsin moni tyrmää Ryanin uudet elokuvat jo heti etukäteen. Diilin taustalla pyörähtelee muitakin niminäyttelijöitä, kuten LL Cool J (Deep Blue Sea), Elliott Gould (Ocean’s 11) ja Tom Cruisen kaksoisolennoksi tituleerattu Jason Ritter (W.), mutta heidän suorituksistaan ei Diiliä muisteta vuosien kuluttua.

Diili on hyvä sunnuntaiaamupäivän päänsäryn lievittäjä. Se on toki satiiria, mutta ei liian vakavasti otettavaa sellaista. Diili ajaa tehtävänsä hauskana pienen budjetin sisäpiirikomediana.

Dvd: 1.78:1 kuva on kiusallisen epätarkka ja tuo varsinkin alussa mieleen vanhat kunnon 80-luvun komediat, siis kuvanlaatunsa puolesta. Loppua kohden laatu joko paranee tai sitten silmä tottuu pikselivirtaan. Dolby 5.1. ei tarjoa sekään järin suuria värähdyksiä eikä eroa 2.0 raitaan tunnu olevan nimeksikään.

Ainoana (kunnon) ekstrana on 17 minuuttinen making of- featurette, jossa puheista vastaa pääkaksikko Macy & Ryan. Elokuvan tekemisestä tämä taustadokkari ei liiemmin kerro, mutta Macya on aina yhtä mukava kuunnella pelkästä kuuntelemisen ilosta. Levyltä löytyy myös muutama traileri. Ekstroja ei ole tekstitetty.

Teksti © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202