Kauhutarinassa ihmismuodon ottanut Paholainen kurittaa hissiin jumiin jäänyttä ihmisjoukkoa.
Devil on ensimmäinen osa yliluonnolliseen kauhuun erikoistuneen ohjaajan, mutta tässä tuottajana toimivan M. Night Shyamalanin visiota kolmivaiheisesta saagasta, joka kertoisi tarinoita paholaisesta ihmismuodossa modernin yhteiskunnan keskellä. Tällä kertaa ohjauksesta vastaa kauhua ennenkin kokeillut John Erick Dowdle, joka hyödyntää kiehtovaa premissiä ja tarinan ainutlaatuisia, klaustrofobisia puitteita tehden Devilistä viihdyttävän kuka sen teki -jännitysmysteerin.
Devilin idea on yksinkertainen: viisi toisistaan ainakin päällisin puolin täysin erilaista ihmistä (Logan Marshall-Green, Jenny O’Hara, Bojana Novakovic, Bokeem Woodpine ja Geoffrey Arend) jää jumiin toimistorakennuksen hissiin, ja pahoja asioita alkaa tapahtua. Vanhojen tarujen ja paholaismytologian parissa varttunut vartija (Jacob Vargas) alkaa pian epäillä, että yksi hissin matkustajista on paholainen itse, joka on ottanut ihmismuodon ja tullut rankaisemaan ihmisiä heidän pahoista teoistaan. Ulkopuolella niin rakennuksen vartijat ja huoltohenkilökunta kuin poliisikin pyrkivät kuumeisesti kohti tilanteen ratkaisua.
Vanhaa mytologiaa pohjanaan käyttävän käsikirjoituksen yliluonnollinen teema vahvistuu myös visuaalisessa mielessä. Paholaismytologiaan viittaavaa symboliikkaa on havaittavissa esimerkiksi hissin matkustajissa; jokainen heistä kantaa jotain punaista, oli se sitten myyntimiehen (Arend) solmio tai vanhan rouvan (O’Hara) hiukset. Myös viittauksia paholaisen lukuun 666 on ripoteltu pitkin elokuvaa. Jopa Shyamalanin vakiokuvaajan, Tak Fujimoton kuvaama komea alkutekstijakso, ylösalaisin käännetty kamera-ajo kaupungin halki saa aikaan sen tunteen, että jokin on pahasti vinossa. Fujimoton kekseliäs kameran käyttö tuo myös haastaviin hissikohtauksiin lisäjännitettä.
Elokuvan miehitys koostuu kokonaan suhteellisen tuntemattomista näyttelijöistä. Devilin tapauksessa tämä ratkaisu toimii, sillä tusinanaamat mahdollistavat mysteerin ja ahdistuneisuuden tunteen säilymisen paremmin aina loppuratkaisuun saakka. Jokaisella viidestä hahmosta on oma taustatarinansa ja roolinsa ryhmän keskinäisessä hierarkiassa. Loukkuun jääneiden jännittynyttä tunnelmaa puhkoo Geoffrey Arendin esittämän koppavan myyntimiehen ylimieliset tiuskaisut.
Devil on kestoaan myöten kompakti paketti. Vain noin kahdeksassakymmenessä minuutissa ei juuri ehditä sivupoluille eksyä, eikä tarina lähdekään rönsyilemään hissin ja rakennuksen seinien ulkopuolelle. Tyypilliseen Shyamalanin tyyliin viime minuuteilla koittaa vielä yllätysmomentteja, mutta ne eivät pilaa jatkumoa ja ympyrä sulkeutuu nätisti.
Teksti: © 2011 Kreeta Korhola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA