Demons Underground

The Burrowers (2008)

| DVD
  • 2

Ihmisiä jahtaavat limahirviöt kiusaavat uudisraivaajia villiin länteen sijoittuvassa halpiskauhussa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-06-03 / päivitetty 06.07. klo 18:06

KUVA 4

Karl Geary
Karl Geary 

KUVA 3

Mölliäinen vaanii uhriaan
Mölliäinen vaanii uhriaan 

KUVA 2

Clancy Brown ja William Mapother
Clancy Brown ja William Mapother 

KUVA 1

Clancy Brown ja Karl Geary
Clancy Brown ja Karl Geary 

Demons Underground

Ohjaus J.T. Petty
Näyttelijät Karl Geary, William Mapother, Sean Patrick Thomas
Maa Yhdysvallat
Pituus 92 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Blue Star Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Demons Underground

Kun Ö-luokan kauhusammiota kaivelee tarpeeksi ahkeraan, voi käteen tarttua jotain puolikelvollistakin. Mimic 3:n kaltaista kuonaa aiemmin työstäneen J.T. Pettyn neljäs kokopitkä, suoraan DVD:lle tehtailtu Demons Underground (The Burrowers) on konseptina niin kiehtova, että jo premissi kantaa pitkälle.

On vuosi 1879. Nuoren Fergus Coffeyn (Karl Geary) tuleva vaimo (Jocelin Donahue) on kaapattu ja tämän koko perhe surmattu verisesti. Intiaanien epäillään olleen asialla, ja uudisraivaajista (mm. Doug Hutchison, William Mapother ja Clancy Brown), entisestä orjasta (Sean Patrick Thomas) ja parista intiaanisoturista koostuva pelastusryhmä lähtee rikollisjoukkion perään. Pian matkalaisille kuitenkin valkenee, ettei Coffeyn morsiamen perhettä surmannut ryhmä raivopäisiä inkkareita, vaan jokin monin verroin vaarallisempi vastus.

IMDb-sivustolla eräs kirjoittaja kuvasi Demons Undergroundia osuvasti Deadwoodin, Elävien kuolleiden yön ja Väristyksiä-elokuvan äpärälapsena. Sitä se tosiaan onkin: Deadwoodista on lainattu karu länkkärimiljöö, Romeron kauhuklassikosta inhat kuoloefektit ja jälkimmäisestä ajatus maanpinnan alla möyrivästä uhasta. Kuin ihmeen kaupalla sekoitus jaksaa jopa kantaa liki koko elokuvan keston.

Tyhjäkäyntiä esiintyy vasta lopussa. Uhka konkretisoituu lopulta puolivillaisesti toteutettuihin hirviöihin, joiden olemassaoloa saapuu selittämään vanha ja viisas alkuasukas. Tunnelma lässähtää kun vastassa onkin vain lauma geneerisiä prötöjä, jotka biisoninlihan loputtua ovat siirtyneet ihmisjahtiin.

Pohjoismaissa typerästi “käännetty” Demons Underground (ilmeisesti The Burrowers on liian vaikea lausua?) toimii kaltaisekseen varsin mallikkaasti. Näyttelijät istuvat rooleihinsa hyvin ja kauhuelokuvissa harvoin nähtävä villi länsi on miljöönä virkistävä. Kavioiden kolinaa ja leirinuotion porinaa ei turhan usein genren tekeleissä nähdä. Tämä on sääli, sillä uudisraivaajien aikakaudella tuntuisi olevan paljonkin tarjottavaa nykykauhulle – josko ehkä ilman niitä vihreitä tappajaotuksia.

DVD: Scanboxin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1 laajakuva, ja ääniraitana toimii Dolby Digital 5.1. Levy on teknisesti laadukas: kuva välittää karut preeriat ruudulle tarkasti ja ääniraita käyttää hyödykseen kaikkia kanavia tunnelmaa luodessaan.

Lisämateriaalina on tarjolla kaksi lyhyttä dokumenttia: toinen pureutuu elokuvan tekemiseen yleisesti, toinen keskittyy erikoisefekteihin. Dokkarit kestävät yhteensä n. 10 minuuttia, joten kovin kattavia ne eivät ole. Lisäksi mukana on trailereita ja teasereita.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202