Death Race - Kuolonajot

Death Race (2008)

| BLU-RAY
  • 3

Lähitulevaisuudessa tosi-tv saa uuden merkityksen. Vangit kisaavat julmassa autokilpailussa. Panoksena vapaus tai henki.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-03-26 / päivitetty 04.04. klo 12:12

KUVA 4

Jason Clarke, Joan Allen ja Jason Statham
Jason Clarke, Joan Allen ja Jason Statham 

KUVA 3

Jason Statham
Jason Statham 

KUVA 2

Death Race
Death Race 

KUVA 1

Jason Statham
Jason Statham 

Death Race - Kuolonajot

Ohjaus Paul W.S. Anderson
Näyttelijät Jason Statham, Tyrese Gibson, Joan Allen, Ian McShane, Natalie Martinez, Jason Clarke, Max Ryan, Jacob Vargas, Frederick Koehler
Maa Yhdysvallat / Saksa / Iso-Britannia
Pituus 111 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Universal Pictures, Relativity Media, Impact Pictures, Cruise/Wagner Productions, H2S2 Filmproduktionsgesellschaft ja Scion Films
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Lähitulevaisuudessa Yhdysvaltojen talouden romahtaessa rikollisuus räjähtää käsiin. Tämä taas saa vankilat pullistelemaan asiakkaista. Tilanne on sietämätön, eikä aikaakaan kun jättiyritykset haistavat vankeinhoidossa markkinaraon. Tähän rakoon joutuu myös Jensen Ames (Jason Statham, Pankkikeikka) joka tuomitaan vaimonsa raa’asta murhasta Terminal Island nimiselle vankilasaarelle. Ames vannoo syyttömyyttään, mutta todisteet ovat vahvasti häntä vastaan.

Terminal Islandia hallinnoiva yritys on keksinyt laman kourissa kamppaileville kansalaisille aivan uudenlaista tosi-tv viihdettä, joka saa Big Brotherit näyttämään pikkukakkosen uusinnoilta. Vankilanjohtaja Hennesseyn (Joan Allen, Medusan sinetti) lempilapsi on Death Race, jossa pitkiä tuomioita istuvat vangit saavat autokilpailuja voittamalla mahdollisuuden vapauteen: viiden voiton jälkeen. Internetissä suorana lähetettävät kisat ovat julmaa huvia: kuolleisuus tässä lajissa on yli 60 prosenttia. Kaikki keinot kilpakumppanin hidastamiseen ovat sallittuja, ja usein jopa oman henkiinjäämisen kannalta välttämättömiä. Juuri siksi kisat keräävätkin miljoonayleisön, ainakin siihen asti kunnes kisan suosikki, neljä voittoa kerännyt, naamio kasvoillaan kaasutteleva Frankenstein saa surmansa.

Yleisön sankarin kuolemaa ei kuitenkaan julkisteta, vaan johtaja Hennessey tarjoaa Jensenille mahdollisuutta ottaa Frankensteinin ajohaalarit, kukaan kun ei ole tietoinen Frankensteinin todellisesta henkilöllisyydestä. Yksi voitto, ja Jensen pääsisi takaisin pienen tyttärensä luo. Tarjous on liian hyvä ollakseen totta. Jensen suostuu, vaikka haistaakin palaneen käryä: Terminal Islandin ajopuuhat näyttäisivät jotenkin liittyvän hänen vaimonsa murhaan. Oikea murhaaja on todennäköisimmin yksi Jensenin “kollegoista”.

Death Race on brittiohjaaja/käsikirjoittaja/visionääri Paul W.S. Andersonin kunnianosoitus vuoden 1975 klassikolle Death Race 2000, jossa kaasupoljinta runnoivat mm. Sylvester Stallone ja David Carradine. Anderson onkin onnistunut hienosti päivittämään kuolonajot nykypäivään taustatarinaa uudistamalla. Ja mikä parasta, Andersonin remake on toteutettu perinteitä vaalien: ohjaajan aiemmista elokuvista (Alien vs. Predator, Resident Evil) poiketen tietokonetrikit eivät nyt varasta pääosaa. Juuri tämä onkin Death Racen suola. Aitoa kaahausta, vanhoja kunnon stuntteja, renkaat ja aseet savuten! Vaikka trikkejä onkin vähennetty, niin kotikatsomoihin välittyvä tunnelma on hyvin tietokonepeliä muistuttava. Mieleen tulee ensimmäisenä lintuperspektiivistä kuvattu Slick’N’Slide, jossa pikkuriikkiset autot kiersivät rataa tuhoten toisiaan. Kovin mutkaisia kuvioita Anderson ei siis edelleenkään suosi elokuvan juonessa, mutta tämä puhdasverinen ajoralli ei niitä jää kaipaamaankaan.

Pääosaan rallitaituriksi on kiinnitetty niinikään brittitaustainen näyttelijä Jason Statham, joka sai uraansa kaivattua potkua näyttelemällä aavistuksen vastaavat roolit Transporter toimintapätkissä. Sen jälkeen Stathamin pintakiito onkin ollut nousujohteista. Statham esittää roolista toiseen käytännössä katsoen itseään: juroa perusduunaria, joka ei kuvia kumartele eikä tyhmiä kysele. Vaikeudet selätetään vaikka sitten sen kuuluisan harmaan kiven läpi. Death Race ei olekaan tässä suhteessa poikkeus Stathamin cv-listaan. Tällä kertaa erikoista on se, että Stathamin karisma riittää varastamaan katsojan mielenkiinnon täysin. Muut elokuvan henkilöt ovatkin hyvin kaavamaisia. On ilkeä johtaja (Allen), hänen häijy apurinsa (Jason Clarke), yksi pakollinen tyttö (Natalie Martinez) ja nippu luonnevammaisia kilpakumppaneita.

Verrattuna muihin viimeaikojen kuminkäryisiin tuotoksiin Death Race on adrenaliiniruiskeena aivan omaa tasoaan. Unohtakaa puisevat Puhallettu 60 sekunnissa tai 2 Fast 2 Furious, sillä Death Race on kaahailuelokuvien ystävien ikioma aikakone, joka saa liki kaksituntisen kestonsa tuntumaan yhdeltä hujaukselta. Klassikoksi Andersonin luomuksesta ei kuitenkaan ole. Siihen Death Race on aivan liian kiillotettu kokonaisuus.

Blu-Ray: Universal Picturesin tuottama julkaisu hakee vertaistaan blu-ray markkinoilla. Kuvanlaatu (2.35:1) hipoo täydellisyyttä ja korostaa hienosti Andersonin visuaalista, mutta samalla karua elokuvan yleisilmettä. Ääniraitana jyrisevä DTS HD 5.1 tarjoaa sekin tuhdisti hevosvoimia kotiteatterin omistajille.

Lisämateriaaleissa Universal on aina kunnostautunut eikä Death Race jää takariviin tässä suhteessa. Making of koosteista pidempi Start Your Engines: Making a Death Race kertoo hyvin ohjaaja Andersonin johdolla mistä elokuvan tekemisessä oli kyse. Taustadokkarin jaksaa katsoa ongelmitta, samoin kuin sitä seuraavan, lyhyemmän Behind the Wheel: Dissecting the Stunts –koosteen, joka nimensä mukaisesti esittelee elokuvan autostuntit. Tämän jälkeen elokuvaa arvostaa entisestään, sillä kaikki (no, ainakin melkein kaikki) todella tehtiin aidosti.

Levyltä löytyy myös ohjaajan ja tuottaja Jeremy Boltin asiantunteva kommenttiraita.

Levyn parasta antia ovat kuitenkin interaktiiviset ekstrat. Create Your Own Race antaa katsojalle mahdollisuuden istahtaa ohjaajan tuoliin ja koostaa mieleisensä autokohtaus useista kamerakulmista. Vaikka nykysoittimilla lopputulos onkin nykivää, niin hyvästä yrityksestä ja ideasta Universalille täydet pisteet. Tämä lisää elokuvan käyttöikää ja mahdollisuutta tulla poimituksi jatkossakin leffahyllyn uumenista.

Universalin kiekolla on muitakin hyvä oivalluksia, kuten tähän astisista menu-valikoista kiistatta paras muunnelma, joka mm. mahdollistaa katsojalle omien suosikkipätkiensä tallentamisen ja ns. picture in picture toiminnon, joka puolestaan avaa elokuvan tueksi kulissien takaista materiaalia (profiilin 1.1. tai uudemmissa soittimisssa). Menu-valikosta voi myös tutkia kisakuskien profiilit ja statukset.

Kaiken muun hyvän lisäksi Death Race blu-ray on varustettu BD-live tekniikalla, joka tarjoaa katsojalle mahdollisuuden toimia kisan selostajana ja jakaa selostus muiden fanien kanssa. Mikäli selostaminen ei kiinnosta, niin kykyjään voi käyttää oman kommenttiraidan koostamiseen. Lisäksi valikoista avautuu mahdollisuus (internet yhteyden avulla) chat keskusteluihin muiden käyttäjien kanssa.

Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi ja pääosin HD tasoa.

Olen sen ennenkin sanonut, mutta sanonpahan nyt vielä kertaalleen: juuri tälläista ekstrasisältöä varten blu-ray on kehitetty. Hienoa työtä, Universal!

Teksti © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202