Creation

Creation (2009)

| Blu-ray
  • 3

Suurien tunteiden draamassa Charles Darwin kamppailee uskonnon, syyllisyyden ja avioliiton kanssa.

julkaistu 2011-05-14 / päivitetty 16.05. klo 14:02

KUVA 3

Paul Bettany
Paul Bettany 

KUVA 2

Jennifer Connelly
Jennifer Connelly 

KUVA 1

Paul Bettany ja apina.
Paul Bettany ja apina. 

Creation

Ohjaus Jon Amiel
Näyttelijät Paul Bettany, Jennifer Connelly, Toby Jones, Jeremy Northam
Maa Iso-Britannia
Pituus 108 min.
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Creation on tunteellinen ja raskailla teemoilla ladattu draama Charles Darwinista (jota elokuvassa esittää hienosti Paul Bettany), evoluutioteorian kehittäjästä ja hänen taistelustaan syyllisyyden, surun, aviokriisin ja murenevan terveytensä kanssa.

John Colleen ja ohjaaja Jon Amielin kynistä syntynyt historiallinen draama ei pureudu niinkään Darwinin loistavaan uraan tiedemiehenä, vaan tarkastelee Darwinia haavoittuneena ihmisenä.

Etualalle nousee Darwinin taistelu omatuntonsa ja menneisyytensä kanssa. Hän tuntee syyllisyyttä lapsensa kuolemasta ja toisaalta tutkimustyöstään, jonka hän kokee aivan ymmärrettävästi uhkaavan kristillistä uskoa. Kuten hänen kollegansa Thomas Huxley (Toby Jones) eräässä kohtauksessa toteaa: ”Onneksi olkoon, sir. Olette tappanut Jumalan”. 1800-luvun Englannissa Jumalan tappamista ei katsota suopeasti ja tämä luonnollisesti huolestuttaa raihnaista tutkijaa ja perheen isää.

Darwin myös taistelee omien arvojensa kanssa. Hänen vahva uskonsa on alkanut kääntyä tutkimustyön edetessä ateismiksi, joka puolestaan loukkaa hänen vaimoaan (Jennifer Connelly) ja luo vaikeuksia heidän avioliitolleen. Darwinille tiede on maailmankaikkeuden salaisuus, mutta ristirinta syntyy, kun tiede ei voi korvata uskonnon katoamisen synnyttämää tyhjiötä.

Darwinin onnettomuus on – näin Colleen ja Amiel väittävät – hänen omassa järkevyydessään. Jumalan hylkäys vie hänet eksistentiaaliseen kriisiin, josta tiede ei voi häntä pelastaa. Tiede itse asiassa pettää hänet kerta toisensa jälkeen. Darwin näyttää lopulta toteavan, että ihminen tarvitsee ennen kaikkea jotain mihin uskoa. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, hän löytää uskon elämään rakkaudesta.

Rakkaus korjaavana ja kantavana voimana ei ole helposti kuvattavissa ilman, että jälki on teennäistä ja imelää, eikä Jon Amielkaan onnistu käsittelemään teemaa sortumatta hetkittäin pateettisuuteen.

Draamana Creation on kuitenkin varsin tehokas katselukokemus. Elokuva on myös kerrassaan moitteettomasti näytelty. Pääosanäyttelijät Paul Bettany ja Jennifer Connelly ovat todellinen aviopari, ja ehkä osittain juuri siksi heidän yhteiset kohtaukset vaikuttavat kivuliaan todellisilta.

Colleenin ja Amielin näkökulma Darwinista lihasta ja luusta tehtynä kärsivänä, normaalina ihmisenä on toki hyväksyttävä, mutta on silti sanottava, että tuntuu haaskaukselta jättää hänen merkittävä elämäntyönsä pääasiallisesti sivurooliin. Kipeän aviokuvauksen, ja syyllisyyden riuduttaman miehen muotokuvan voisi tehdä täysin fiktiivisistäkin aineksista, kun taas tarinan Darwinista, ja ennen kaikkea Lajien synnystä voi kertoa ainoastaan Darwinin kautta.

Blu-ray: Atlanticin Blu-ray -julkaisu on teknisesti moitteeton, mutta tyypillisen karsittu: lisämateriaaleja ei siis ole lainkaan. Kuvaformaattina on 1.77:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana DTS HD Master Audio 5.1.

Teksti: © 2011 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202