Coraline ja toinen todellisuus

Coraline (2009)

| DVD
  • 4

Nuori tyttö löytää tien toiseen todellisuuteen upean mielikuvituksekkaassa animaatioelokuvassa.

Sampo Bergman
julkaistu 2009-10-29 / päivitetty 12.11. klo 21:09

KUVA 4

Miss Spink ja Forcible vastaavat elokuvan huumorista.
Miss Spink ja Forcible vastaavat elokuvan huumorista. 

KUVA 3

Wybie Lovatin hahmoa ei Gaimanin kirjassa esiinny ollenkaan.
Wybie Lovatin hahmoa ei Gaimanin kirjassa esiinny ollenkaan. 

KUVA 2

Toisen ulottuvuuden isä on värikäs ilmestys.
Toisen ulottuvuuden isä on värikäs ilmestys. 

KUVA 1

Coraline matkaa toiseen ulottuvuuteen
Coraline matkaa toiseen ulottuvuuteen 

Coraline ja toinen todellisuus

Ohjaus Henry Selick
Näyttelijät Dakota Fanning, Teri Hatcher, Ian McShane, Robert Bailey Jr.
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat ©Focus Features, Laika Entertainment, Pandemonium ja Universal Pictures Finland

DVD

Tietokoneella tehtyjen länsimaisten animaatioelokuvien ryöppyävän tulvan keskellä keskiverto elokuvaharrastaja taantuu helposti kyyniseksi. Määrä ja laatu eivät tunnut kohtaavan, kun jokaista onnistunutta animaatiota kohden löytyy kymmenen kehnompaa tekelettä. Pääasiallinen ongelma on tuotoksia riivaava sieluttomuus, joka johtuu siitä, että efektipiirettyjä syntyy tyylipuhtaalla liukuhihnatuotannolla. Tietysti on poikkeuksiakin.

Näissä puitteissa Henry Selickin ohjaama Coraline ja toinen todellisuus on siis lajissaan varsin harvinainen. Tietokoneiden sijaan kokonaisuus on loihdittu kasaan hermoja vaativalla stop-motion animaatiotekniikalla, jossa pääosaa esittävät käsintehdyt nuket. Kotikutoisuus tuo sympaattisuutta, mutta ei näytä kuitenkaan kömpelöltä. Lopputulos pyhkii ontoilla tietokonepläjäyksillä lattiaa ja nostaa itsensä kevyesti yhdeksi tämän vuoden parhaimmista animaatioelokuvista.

Tarina perustuu brittiläisen fantasiakirjailijan Neil Gaimanin teokseen Coraline varjojen talossa. Suosittu ja mainetta niittänyt kirja on taipunut myös sarjakuvamuotoon P. Craig Russellin kuvittamana.

Coraline (äänenä Dakota Fanning) on nuori tyttö, joka muuttaa työkiireisten vanhempiensa kanssa asumaan uuteen asuntoon. Seikkailuhenkinen neitokainen löytää talosta salaisen oven, joka vie toiseen todellisuuteen, missä tylsät vanhemmat ja miljöö on muuttunut satumaiseksi utopiaksi. Nappisilmäiset vaihtoehtovanhemmat tuntuvat aluksi olevan kuin unelmien täyttymys Coralinelle, kunnes oven takana sijaitsevan maailman vaarat alkavat avautua hänelle.

Tim Burtonin ideoihin pohjautuneen, niin ikään myös stop motion tekniikalla tehdyn, Painajainen ennen joulua-elokuvan ohjaajana tutuksi tullut Henry Selick on pääsyt hyödyntämään Burtonilta saamaansa opastusta, mikä näkyy etenkin Coralinen kuvallisessa ilmaisussa. Selick yhdistää taidokkaasti lumoavaa surrealismia, jykevää ekspressionismia sekä huvittavaa absurdiutta tuodessaan Gaimanin kynäilemän teoksen kuviksi filmille. Perehtyneisyys stop-motion animaatiotekniikkaan antaa Selickille vapauden ottaa ilmaisutavasta kaiken tarvittavan irti. Kokonaisuus toimii tasan niin hyvin, kuin mitä taidokkaalta visuaaliselta ohjaajalta voi vain toivoa.
Äänipuolella tapahtumia säestää Bruno Coulaisin säveltämät lumoavan mahtavat alkuperäismusiikit.

Muhkeaa audiovisuaalista elämyssirkusta tukee pohjalla toimiva tarina. Coraline ja toinen todellisuus on kauhuelementein sävytettyä fantasiaa, johon on liitetty myös klassisten satukertomusten tyylinen opetus mukaan. Nuoren tytön kasvutarina vieraassa ympäristössä linkittyy välillä hyvinkin suorasti Lewis Carrollin kirjaan Liisa ihmemaassa. Ainoastaan kontrasti kahden eri todellisuuden välille tulee Coralinen matkassa huomattavasti selvemmin esille.

Selick on joutunut tekemään lisäyksiä ja poistoja sovittaessaan kirjaa elokuvamuotoon, mutta pysyy silti uskollisena Gaimanin alkuperäisteoksen shokeraavuuden ja lämminhenkisyyden vaihtelevuudelle. Nuorelle yleisölle suunnattu visuaalinen yleisilme ei elokuvassa ole luonnollisestikkaan niin pelottava, kuin mitä realistisemmassa sarjakuvasovituksessa.

DVD:Universal Pictures Finlandin julkaisema DVD on laadultaan melkeinpä virheetön. Anamorfisena 1.85:1 toistuva kuva on kirkas ja puhdas. Hehkutettua 3D-versiota pääsee ihastelemaan ikävä kyllä vain elokuvan blu-ray julkaisussa.
5.1 Dolby Digital ääniraita soi vahvasti kaikkia äänikanavia käyttäen. Vanhempien on tosin syytä muistaa, että Coraline monista animaatioista poiketen ei sisällä suomenkielistä ääniraitaa ollenkaan.

Extroina löytyy suhteellisen tarkka ja informaatiopitoinen läpikäynti elokuvan eri työvaiheisiin. Videopätkillä esiintyy sekä ohjaaja, kirjailija, lukuisia ääninäyttelijöitä että työryhmän jäseniä. Mukana tulee myös poistettuja kohtauksia Selickin haastattelujen kera. Elokuvan kommenttiraitoina toimii sekä ohjaajan että säveltäjän versiot. Kaikki extrat on myös tekstitetty suomeksi.
Lisämateriaali täyttää laatukriteerit kevyesti, mutta Coralinen kaltaisessa elokuvassa jää väkisinkin kaipaamaan vielä enemmän.

Teksti: © 2009 Sampo Bergman

Seuraa meitä

PINNALLA

Rami Malek

Bohemian Rhapsody

Samu Oksanen | 31.10.

Purkaa pölyä! Tuulisen tuotannon myötä syntyi sliipattu Queen-biografia, jossa rokkaa ainoastaan Rami Malek.

Lue lisää »
Jim Cummings ja Ewan McGregor

Risto Reipas ja Nalle Puh

Samu Oksanen | 13.10.

Kärpäsiä hunajapurkilla: Puolen hehtaarin metsässä podetaan keski-iän kriisiä pienillä aivoilla mutta suurella sydämellä.

Lue lisää »
Nick Castle

Halloween

Samu Oksanen | 18.10.

Kolmen sukupolven traumatisoituneet Strodet vievät vihdoin veitsen ja tarinan vallan kauhuikoni Michael Myersilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Anna Kendrick ja Blake Lively

Missä on Emily?

Kreeta Korhola | 19.09.

Designer-korkojen kopina enteilee vaaraa vetävässä trillerissä, joka tarkastelee naiseuden representaatioita kriittisen satiirisesti.

Lue lisää »
Ryan Gosling

Ensimmäisenä Kuussa

Samu Oksanen | 11.10.

Suru sinkoaa Neil Armstrongin historialliselle kuulennolle juhlitun sankarin sädekehän karistavassa avaruusdraamassa.

Lue lisää »
Nick Castle

Halloween

Samu Oksanen | 18.10.

Kolmen sukupolven traumatisoituneet Strodet vievät vihdoin veitsen ja tarinan vallan kauhuikoni Michael Myersilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202