Nuori tyttö löytää tien toiseen todellisuuteen upean mielikuvituksekkaassa animaatioelokuvassa.
Tietokoneella tehtyjen länsimaisten animaatioelokuvien ryöppyävän tulvan keskellä keskiverto elokuvaharrastaja taantuu helposti kyyniseksi. Määrä ja laatu eivät tunnut kohtaavan, kun jokaista onnistunutta animaatiota kohden löytyy kymmenen kehnompaa tekelettä. Pääasiallinen ongelma on tuotoksia riivaava sieluttomuus, joka johtuu siitä, että efektipiirettyjä syntyy tyylipuhtaalla liukuhihnatuotannolla. Tietysti on poikkeuksiakin.
Näissä puitteissa Henry Selickin ohjaama Coraline ja toinen todellisuus on siis lajissaan varsin harvinainen. Tietokoneiden sijaan kokonaisuus on loihdittu kasaan hermoja vaativalla stop-motion animaatiotekniikalla, jossa pääosaa esittävät käsintehdyt nuket. Kotikutoisuus tuo sympaattisuutta, mutta ei näytä kuitenkaan kömpelöltä. Lopputulos pyhkii ontoilla tietokonepläjäyksillä lattiaa ja nostaa itsensä kevyesti yhdeksi tämän vuoden parhaimmista animaatioelokuvista.
Tarina perustuu brittiläisen fantasiakirjailijan Neil Gaimanin teokseen Coraline varjojen talossa. Suosittu ja mainetta niittänyt kirja on taipunut myös sarjakuvamuotoon P. Craig Russellin kuvittamana.
Coraline (äänenä Dakota Fanning) on nuori tyttö, joka muuttaa työkiireisten vanhempiensa kanssa asumaan uuteen asuntoon. Seikkailuhenkinen neitokainen löytää talosta salaisen oven, joka vie toiseen todellisuuteen, missä tylsät vanhemmat ja miljöö on muuttunut satumaiseksi utopiaksi. Nappisilmäiset vaihtoehtovanhemmat tuntuvat aluksi olevan kuin unelmien täyttymys Coralinelle, kunnes oven takana sijaitsevan maailman vaarat alkavat avautua hänelle.
Tim Burtonin ideoihin pohjautuneen, niin ikään myös stop motion tekniikalla tehdyn, Painajainen ennen joulua-elokuvan ohjaajana tutuksi tullut Henry Selick on pääsyt hyödyntämään Burtonilta saamaansa opastusta, mikä näkyy etenkin Coralinen kuvallisessa ilmaisussa. Selick yhdistää taidokkaasti lumoavaa surrealismia, jykevää ekspressionismia sekä huvittavaa absurdiutta tuodessaan Gaimanin kynäilemän teoksen kuviksi filmille. Perehtyneisyys stop-motion animaatiotekniikkaan antaa Selickille vapauden ottaa ilmaisutavasta kaiken tarvittavan irti. Kokonaisuus toimii tasan niin hyvin, kuin mitä taidokkaalta visuaaliselta ohjaajalta voi vain toivoa.
Äänipuolella tapahtumia säestää Bruno Coulaisin säveltämät lumoavan mahtavat alkuperäismusiikit.
Muhkeaa audiovisuaalista elämyssirkusta tukee pohjalla toimiva tarina. Coraline ja toinen todellisuus on kauhuelementein sävytettyä fantasiaa, johon on liitetty myös klassisten satukertomusten tyylinen opetus mukaan. Nuoren tytön kasvutarina vieraassa ympäristössä linkittyy välillä hyvinkin suorasti Lewis Carrollin kirjaan Liisa ihmemaassa. Ainoastaan kontrasti kahden eri todellisuuden välille tulee Coralinen matkassa huomattavasti selvemmin esille.
Selick on joutunut tekemään lisäyksiä ja poistoja sovittaessaan kirjaa elokuvamuotoon, mutta pysyy silti uskollisena Gaimanin alkuperäisteoksen shokeraavuuden ja lämminhenkisyyden vaihtelevuudelle. Nuorelle yleisölle suunnattu visuaalinen yleisilme ei elokuvassa ole luonnollisestikkaan niin pelottava, kuin mitä realistisemmassa sarjakuvasovituksessa.
Extroina löytyy suhteellisen tarkka ja informaatiopitoinen läpikäynti elokuvan eri työvaiheisiin. Videopätkillä esiintyy sekä ohjaaja, kirjailija, lukuisia ääninäyttelijöitä että työryhmän jäseniä. Mukana tulee myös poistettuja kohtauksia Selickin haastattelujen kera. Elokuvan kommenttiraitoina toimii sekä ohjaajan että säveltäjän versiot. Kaikki extrat on myös tekstitetty suomeksi.
Lisämateriaali täyttää laatukriteerit kevyesti, mutta Coralinen kaltaisessa elokuvassa jää väkisinkin kaipaamaan vielä enemmän.
Teksti: © 2009 Sampo Bergman
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA