Coco Avant Chanel

Coco Avant Chanel (2009)

| DVD
  • 3

Kaunis, mutta hivenen hengetön kuvaus muoti-ikonin varhaisvuosista. Pääosassa Audrey Tatou.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-03-11 / päivitetty 19.03. klo 01:01

KUVA 4

Audrey Tatou
Audrey Tatou 

KUVA 3

Alessandro Nivola
Alessandro Nivola 

KUVA 2

Audrey Tatou
Audrey Tatou 

KUVA 1

Audrey Tatou
Audrey Tatou 

Coco Avant Chanel

Ohjaus Anne Fontaine
Näyttelijät Audrey Tatou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain, Emmanuelle Devos
Maa Ranska
Pituus 112 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Haut et Court, Ciné@, Warner Bros., France 2 Cinéma ja FS Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Coco Avant Chanel

Muotimaailman ikoni Coco Chanel on nyt muotia myös elokuvissa: alkusyksystä nähtiin Jan Kounenin Coco Chanel & Igor Stravinsky, joka kuvasi vaatesuunnittelijan ja venäläisen säveltäjän intohimoista suhdetta. Tällä viikolla julkaistiin DVD:llä puolestaan Christian Duguayn Coco Chanel, joka lupaa kerrata naisen koko elämänkaaren.

Nyt valkokankaille saapuu filmatisoinneista kolmas, Coco Avant Chanel. Nimensä mukaisesti elokuva keskittyy Chanelin varhaisvuosiin, “Cocoon ennen Chanelia”, ja myöhempien aikojen loistosta nähdään vain murto-osa. Rajauksella on etunsa ja haittapuolensa.

Lastenkodissa äitinsä kuoleman jälkeen varttunut Coco (Audrey Tatou), oikealta nimeltään Gabrielle, aloitti uransa kabaree-tanssijana. Suurta menestystä ei tullut, mutta hittibiisistä Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadéro? nainen sai sittemmin vakiintuneen lempinimensä Coco. Lauluvuosien jälkeen nainen päätyi varakkaan Étienne Balsanin (Benoît Poelvoorde) valtavan kartanon vieraaksi, ja Balsanin hoteissa hänen luovuutensa alkoi kukoistaa. Kun miehen Cocolle tarjoamat iltapuvut krumeluureineen eivät viehättäneet, alkoi nainen askarrella omat asunsa itse – joko tarjotuista tai Balsanin omista puvuista.

Hatuista aloittanut nainen sai suosiota Balsanin varakkaissa naisystävissä, ja ajatukset omasta yrityksestä alkoivat hiljalleen kyteä. Balsanin taloudellinen tuki ja halu itsenäistyä muodostivat kuitenkin vastakohdat, joiden välisessä ristipaineessa Chanelilla oli vaikeuksia luovia. Oman lisänsä yhtälöön toi tietenkin hurmaava Arthur “Boy” Capel (Alessandro Nivola), josta muodostui Chanelin elämän suuri rakkaus.

Elokuva perustuu Chanelin pitkäaikaisen ystävän Edmonde Charles-Roux’n elämäkertaan Chanel and Her World. Luxemburgissa syntynyt Anne Fontaine muokkasi sisarensa Camillen kanssa kirjasta elokuvan, josta hän otti myös ohjausvastuun. Kattavan elämäkerran sijaan Fontaine on päättänyt keskittyä Chanelin alkuvuosiin: siihen, mikä teki hänestä muotimaailman suuruuden.

Valinta on harmillinen, sillä nyt Chanelin suuruudenpäivistä nähdään vain vilaus, eikä hänen viimeisiä vuosiaan kerrata lainkaan. Nainenhan vetäytyi vanhoilla päivillään muotiteollisuudesta ja sulkeutui Ritz-hotellin sviittiinsä, jossa hän myös kuoli 82-vuotiaana.

Pääosassa Audrey Tatou on hurmaava, mutta hiukan sieluton. Riippumatta siitä, millainen Chanel tosiasiassa oli, on Anna Mouglalisin tulkinta Coco & Igorissa paljon mielenkiintoisempi kuin Coco Avant Chanelin suloinen tyttökulta. Tälle vastaparina Alessandro Nivola on yhtälailla valju, joskin jenkkinäyttelijä vakuuttaa ranskantaidoillaan.

Teknisesti elokuva on moitteeton: puvustus on mallikasta, ja Alexandre Desplat’n loihtima ääniraita säestää tarinaa hienosti. Elokuva vaan ei tahdo lähteä siivilleen: juuri kun Chanelin urakehitys alkaa näkyä, katkaistaan tarina tylysti tragediaan, jonka seurauksena erakoituneesta naisesta nähdään vain pari vihjettä. Sääli, myöhempiä muotimaailman kuvioita kun olisi seurannut mielellään.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1-laajakuva, ja ääniraitana toimii DD 5.1. Kommenttiraita kuullaan stereona (DD 2.0). Kuva ja ääni ovat molemmat laadukkaita.

Lisämateriaalia on kiitettävästi. Liki 20-minuuttinen Coco Avant Chanel: La Rencontre kertaa Chanelin hahmoa ja elämää, puhumassa elokuvan näyttelijät. 46-minuuttinen, eri osioihin jaettu Making of puolestaan taustoittaa elokuvan tekemistä poikkeuksellisen kattavasti. Sokerina pohjalla on ohjaaja/käsikirjoittaja Fontainen kommenttiraita.

Lisämateriaalit on tekstitetty suomeksi, paitsi kommenttiraita englanniksi.

Teksti: © 2009/2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202