Cocaine Cowboys II

Cocaine Cowboys II: Hustlin' with the Godmother (2008)

| DVD
  • 2

Tarinointi kokaiinin saapumisesta Yhdysvaltoihin jatkuu. Tähtäimessä kolumbialainen Griselda Blanco.

julkaistu 2009-11-02 / päivitetty 16.09. klo 20:08

KUVA 3

Charles Cosby
Charles Cosby 

KUVA 2

Kummitädin palkkatappaja, "kuin oma poika"
Kummitädin palkkatappaja, "kuin oma poika" 

KUVA 1

Charles Cosby, Griselda Blanco
Charles Cosby, Griselda Blanco 

Cocaine Cowboys II

Ohjaus Billy Corben
Näyttelijät Nelson Andreu, Jorge Ayala, Sam Burstyn, Luis Casuso, Will Collins, Charles Cosby
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Rakontur ja Atlantic Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Cocaine Cowboys 2: Hustlin’ with the Godmother (2008) jatkaa tarinointia kokaiinin saapumisesta Yhdysvaltoihin. Vaillinaisesti bisnes tuomitaan, mutta se halutaan kuitenkin nähdä jonain amerikkalaisen unelman tihentymänä: nopeana nousuna ryysyistä rikkauksiin.

Tosin historiallinen etäisyys määrää. Yhdysvallat oli maanryöstö, intiaaneista etnisesti puhdistettu ja orjatyövoimalla rakennettu, mutta jälkikuvaksi on jäänyt edistyksellinen demokratia ja maailmantalouden veturi. Ei sitä tiedä, millaisessa kehyksessä huumesotia tulevaisuudessa pidetään. Sotaa, kauheutta ja tragediaa on nostalgisoitu/romantisoitu tuhansia vuosia.

Tarinaa kertoo kalifornialainen huumediileri Charles Cosby. Tavallisen perheen poika halusi aluksi juristiksi. Sitten kokaiinipulverista ja ruokasoodasta luotu crack-kokaiini — yksinkertainen prosessi näytetään kuin kokkiohjelmassa — valloitti Yhdysvallat 80-luvulla. Pari vuotta huumeita myytiin rauhassa, kunnes alkoivat jengien väliset aluesodat.

Nimen Kummitäti viittaa kolumbialaiseen Griselda Blancoon (s. 1943). Cosbyn mukaan Blanco salakuljetti Yhdysvaltoihin kaiken kaikkiaan satoja tonneja kokaiinia 70- ja 80-luvuilla. Hän on miljardööri. Yhteys syntyi, kun Cosby näki Blancon televisiossa ja otti kirjeitse yhteyttä ”idoliinsa”. Soidinmenoja käytiin aikansa. Parikymppinen Cosby oli hurmannut keski-ikäisen Blancon. Ohessa avautuivat huumehanat. Cosbyn omaisuus, status ja toisaalta häneen kohdistettu paine alkoivat kasvaa, mutta hänkin oli vain juoksupoika.

Kaikella on hintansa. Blanco on kytketty satoihin murhiin. Hänen lempinimensä on ”musta leski”, mikä viittaa siihen, että Blanco tappoi häntä pettäneet rakastajat. Cosbyn kertomana käydään läpi Blancon henkilötarina rutiköyhästä prostituoidusta kylmäveriseksi alamaailman kuningattareksi. Kaikkivoipaisuus ei jäänyt Amerikan huumekaupan johtoon. Kun Blanco saatiin telkien taakse, hän joukkoineen suunnitteli Kennedyn perheen — Yhdysvaltain aatelisten — vesan kidnappaamista. Tarkoituksena oli kiristää Blanco vapaaksi.

Dokumentti on kronologinen ja verrattain halvanoloinen. Kerronnallisista ratkaisuista tulee mieleen lähinnä Jim-kanavan täytedokumentit. Koska sisältö koostuu usein miehestä puhumassa kameralle, pitää sitä vauhdittaa ja värittää esimerkiksi nopeilla leikkauksilla, kuvafilttereillä ja oudoilla kuvakulmilla. Kerrotun tarinan väkivaltaisia kohtauksia kuvitetaan animehtavalla animaatiolla.

Runkomateriaalina käytetään myös jokseenkin profeetallisella tavalla ”etukäteen” taltioitua materiaalia 80-luvulta. Näissä pätkissä nuori Cosby puhuu videokameralle suhteestaan Blancoon, jonka oikea käsi hänestä tuli. Blancohan on istunut vankilassa 80-luvulta saakka. Suhde oli outo hybridi kukaties pyyteetöntä molemminpuolista rakkautta ja laskelmoitua vallantavoittelua.

On sääli, että tarinoiden iskevyydeltään huippukiinnostava dokumentti on niin amatöörimäisen näköinen, suorastaan luotaan työntävä. Rauhallisempi ote olisi ollut tarpeen. Oppia voi ottaa James Tobackin Mike Tyson -muotokuvasta Tyson (2008).

DVD: Atlantic Filmin suomalaisen DVD-julkaisun kuvanlaatu vaihtelee, koska runkomateriaali vaihtelee. Usein se on aika keskinkertaista, värifilttereillä pilattua. Kuva on 16:9 laajakuva. Ääniraita on 5.1 englanti. Takakansi lupaa runsaasti lisämateriaalia, jota ei levyltä löydy.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Teksti on julkaistu 2.11.2009. Stilisoitu 16.9.2012.

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202