Cobra - Lain vahva käsi

Cobra (1986)

| DVD
  • 2

Marion Cobretti, kavereiden kesken Cobra, on todellinen tehokyttä. Hän ratkaisee rikokset lähes automaattisesti. Pääosassa Sylvester Stallone.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-12-30 / päivitetty 07.12. klo 09:09

KUVA 4

Cobra.
Cobra. 

KUVA 3

Brigitte Nielsen.
Brigitte Nielsen. 

KUVA 2

Sylvester Stallone.
Sylvester Stallone. 

KUVA 1

Sylvester Stallone.
Sylvester Stallone. 

Cobra - Lain vahva käsi

Ohjaus George P. Cosmatos
Näyttelijät Sylvester Stallone, Brigitte Nielsen, Reni Santoni, Brian Thompson
Maa Yhdysvallat
Pituus 87 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1986 Cannon Group, Golan-Globus Productions, Warner Bros. Pictures ja Future Film Oy.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

“Rikos on sairaus. Tässä lääke.”

Marion Cobretti, kavereiden kesken Cobra, on todellinen tehokyttä. Hän ratkaisee rikokset lähes automaattisesti. Miinuksena pidettäkööt sitä, että miehen tyyli hoitaa hommat on perin raaka. Kuten julistekin sen sanoo: ”Rikos on sairaus. Tässä lääke.” Cobralla pitää kiirettä kun kaupungissa on sarjamurhaaja liikkeellä. Viattomia ihmisiä pistetään lihoiksi eikä johtolankoja tahdo olla. Sitten poliiseilla käy munkki kun yhdelle murhalle löytyy silminnäkijä, mallintöitä tekevä Ingrid. Myös pahikset pääsevät mallin kannoille, mutta tokihan Cobra tällaisen homman ottaa hoitaakseen.

Cobra – Lain vahva käsi on viimeistä piirtoa myöten Sylvester Stallonen tilaustyö itselleen. Juro, omintakeinen ja hassusti puhuva Cobra kireissä farkuissaan oli yhtä kuin Syltyn alterego Rocky ja Rambo sarjojen lomassa, kultaisella 80-luvulla. Hädässä olevaa mallityttö Ingridiä näyttelee Sylttyä vaivaiset 10 senttiä pidempi tanskalaiskomistus Brigitte Nielsen, jonka valinta leffaan oli kaksiteräinen miekka, sillä kaksikkohan oli naimisissa vuosina 85-87 ja kaiken muun hyvän lisäksi heidät nähtiin valkokankaalla yhdessä jo vuotta aiemmin valmistuneessa Rocky nelosessa. Jotenkuten yhteistyö toimii ja pientä kuolavanaa on havaittavissa Syltyn suupielissä. Jättikokoisen ja kömpelön Nielsenin taidoista tämä ei varmastikaan johdu.

“As long as we play by these bullshit rules and the killer doesn’t, we’re gonna lose!” -Marion Cobretti

Hauskana ykistyiskohtana mainittakoot se, että elokuvan murhamiehenä esiintyy muuan Brian Thompson. Pelkkä nimi ei sano useimmalle mitään, mutta ulkonäkö kylläkin. Thompson on kenties maapallomme eniten Arnold Schwarzeneggerin näköinen lihaskimppu. Ehkäpä juuri siksi mies joutui pitkään tyytymään vastaavanlaisiin hämäräheikin rooleihin.

Takaisin Cobraan. Varmimman vakuudeksi elokuvan tuotantotiimi koostui lähinnä Stallonen kanssa aiemminkin työskennelleistä. Ohjaajana käskyjä jakeli Rambo II:n tapaan George P. Cosmatos. Mahtipontiseksi mainostetusta käsiksestä puolestaan vastasi Cobra itse. En kyllä itse ymmärrä kohua tarinan ympärillä, sillä juuri mitään tavanomaisuudesta poikkeavaa ei ole tarjolla. Toimintarainassa on suuri 80-luvun leima eikä se säväytä enää nykypäivänä. Aikoinaankin leffa vetosi lähinnä täysi-ikäisyyttä lähenteleviin teineihin.

Brutaalia väkivaltaa sisältävä Cobra on eräänlainen Stallonen välityö, mutta tietysti miehen faneille “keräilykappale”. Jotain hyvää sanottavaa näin lopuksi: ainakin Suomen (dvd) versio on leikkaamaton.

Teksti: © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202