Cobra - Lain vahva käsi

Cobra (1986)

| DVD
  • 2

Marion Cobretti, kavereiden kesken Cobra, on todellinen tehokyttä. Hän ratkaisee rikokset lähes automaattisesti. Pääosassa Sylvester Stallone.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-12-30 / päivitetty 07.12. klo 09:09

KUVA 4

Cobra.
Cobra. 

KUVA 3

Brigitte Nielsen.
Brigitte Nielsen. 

KUVA 2

Sylvester Stallone.
Sylvester Stallone. 

KUVA 1

Sylvester Stallone.
Sylvester Stallone. 

Cobra - Lain vahva käsi

Ohjaus George P. Cosmatos
Näyttelijät Sylvester Stallone, Brigitte Nielsen, Reni Santoni, Brian Thompson
Maa Yhdysvallat
Pituus 87 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1986 Cannon Group, Golan-Globus Productions, Warner Bros. Pictures ja Future Film Oy.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

“Rikos on sairaus. Tässä lääke.”

Marion Cobretti, kavereiden kesken Cobra, on todellinen tehokyttä. Hän ratkaisee rikokset lähes automaattisesti. Miinuksena pidettäkööt sitä, että miehen tyyli hoitaa hommat on perin raaka. Kuten julistekin sen sanoo: ”Rikos on sairaus. Tässä lääke.” Cobralla pitää kiirettä kun kaupungissa on sarjamurhaaja liikkeellä. Viattomia ihmisiä pistetään lihoiksi eikä johtolankoja tahdo olla. Sitten poliiseilla käy munkki kun yhdelle murhalle löytyy silminnäkijä, mallintöitä tekevä Ingrid. Myös pahikset pääsevät mallin kannoille, mutta tokihan Cobra tällaisen homman ottaa hoitaakseen.

Cobra – Lain vahva käsi on viimeistä piirtoa myöten Sylvester Stallonen tilaustyö itselleen. Juro, omintakeinen ja hassusti puhuva Cobra kireissä farkuissaan oli yhtä kuin Syltyn alterego Rocky ja Rambo sarjojen lomassa, kultaisella 80-luvulla. Hädässä olevaa mallityttö Ingridiä näyttelee Sylttyä vaivaiset 10 senttiä pidempi tanskalaiskomistus Brigitte Nielsen, jonka valinta leffaan oli kaksiteräinen miekka, sillä kaksikkohan oli naimisissa vuosina 85-87 ja kaiken muun hyvän lisäksi heidät nähtiin valkokankaalla yhdessä jo vuotta aiemmin valmistuneessa Rocky nelosessa. Jotenkuten yhteistyö toimii ja pientä kuolavanaa on havaittavissa Syltyn suupielissä. Jättikokoisen ja kömpelön Nielsenin taidoista tämä ei varmastikaan johdu.

“As long as we play by these bullshit rules and the killer doesn’t, we’re gonna lose!” -Marion Cobretti

Hauskana ykistyiskohtana mainittakoot se, että elokuvan murhamiehenä esiintyy muuan Brian Thompson. Pelkkä nimi ei sano useimmalle mitään, mutta ulkonäkö kylläkin. Thompson on kenties maapallomme eniten Arnold Schwarzeneggerin näköinen lihaskimppu. Ehkäpä juuri siksi mies joutui pitkään tyytymään vastaavanlaisiin hämäräheikin rooleihin.

Takaisin Cobraan. Varmimman vakuudeksi elokuvan tuotantotiimi koostui lähinnä Stallonen kanssa aiemminkin työskennelleistä. Ohjaajana käskyjä jakeli Rambo II:n tapaan George P. Cosmatos. Mahtipontiseksi mainostetusta käsiksestä puolestaan vastasi Cobra itse. En kyllä itse ymmärrä kohua tarinan ympärillä, sillä juuri mitään tavanomaisuudesta poikkeavaa ei ole tarjolla. Toimintarainassa on suuri 80-luvun leima eikä se säväytä enää nykypäivänä. Aikoinaankin leffa vetosi lähinnä täysi-ikäisyyttä lähenteleviin teineihin.

Brutaalia väkivaltaa sisältävä Cobra on eräänlainen Stallonen välityö, mutta tietysti miehen faneille “keräilykappale”. Jotain hyvää sanottavaa näin lopuksi: ainakin Suomen (dvd) versio on leikkaamaton.

Teksti: © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202