City of Men

Cidade dos Homens (2003)

| DVD
  • 3

Yhdeksänosainen tv-sarja sukeltaa Rio de Janeiron slummialueelle tarkastellen favelan asukkaiden elämää.

julkaistu 2006-02-25 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 1

Cidade dos Homens
Cidade dos Homens 

City of Men

Ohjaus Philippe Barcinski, Regina Casé, César Charlone, Adriano Goldman, Cao Hamburger, Paulo Lins, Kátia Lund, Fernando Meirelles, Paulo Morelli, Eduardo Tripa
Näyttelijät Douglas Silva, Darlan Cunha, Leandro Firmino, Jonathan Haagensen
Maa Brasilia
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Clobo Filmes
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

City of Men (Cidade dos Homens, 2003-2005 Brasilia) perustuu Fernando Meirellesin nyt jo asemansa vakiinnuttaneeseen elokuvaan City of God ja palkintoja voittaneeseen lyhytelokuvaan. Yhdeksänosainen tv-sarja sukeltaa Rio de Janeiron slummialueelle tarkastellen favelan asukkaiden elämää ja arkipäivän ongelmia. Sarja pyörii Acerolan (Silva) ja hänen kaverinsa Laranjinhan (Cunha) ympärillä, vaikka sivuhahmojakin tulee ja menee. Elokuvassa vilahtavat oikeastaan kaikki City of God -elokuvassa nähdyt nuoret. Itse elokuva luotsasi nuorista amatööreistä näyttelijöitä improvisaatiokursseilla ja rankalla työllä. Tv-sarja oli siis jonkinlaista jatko-opiskelua.

Sarjan yhtenäisyyttä häiritsee monien eri ohjaajien ja käsikirjoittajien käyttö, vaikka voisikin sanoa niiden olevan myös rikkaus. Alkupuolen gangsteripomotarinoita ei jaksaisi katsoa kovinkaan montaa enempää, joten on vain hyvä, että loppupuolella siirrytään muihin aiheisiin. Viimeisissä osissa näytetään ns. rikkaiden suhtautumista favelaan ja sen asukkaisiin ja vastakkaisten maailmojen kohtaamisia. Tämä oli sarjan kannalta tärkeää, koska näin katsoja oppii enemmän Brasiliasta ja favelan maailmasta. Ainainen miesten uhoaminen naisseikkailuista tai vaikkapa siitä kellä on paras leija, olisi muuten ollut kuolettavan tylsää.

Sarja on tehty pienellä budjetilla ja ajoittain se näkyy myös lopputuloksessa. Dokumentaarisuus kääntyy ajoittain sarjan eduksi, mutta varsinkin alkupään jaksoissa tulos on amatöörimaista. Muutama loistava oivalluskin kirjoittamisessa on tehty. Ensimmäinen osa, joka tarkastelee favelan tilannetta historian kautta, on kenties paras yhdeksästä. Perustarina nivoutuu jengirajojen määrittelyyn ja Napoleonin merkityksen opettelemiseen koulussa. Päähenkilö oppii lopulta soveltamaan ja käsittämään historian, muuntamalla Napoleonin ja Englannin mielessään huumetrokaajiksi. Jakso osoittaa myös kuinka historia alituiseen toistaa itseään ja joka puolella maailmaa vallitsevat ihmisyyden samat ongelmat.

Jakson lopussa joukko nuoria keskustelee favelan tilanteesta ja siitä miten siihen on päädytty kun samaan aikaan televisio näyttää sotakuvia Palestiinasta. He puhuvat kuinka alue kuului kerran toiselle pomolle, joka haluaa sen nykyiseltä pomolta takaisin. Täydellistä ja katsojaa kunnioittavaa viestintää.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202