Viime jouluna vankilasta vapautuneen lobbari Abramoffin rötössarja on muuttunut huonoksi viihteeksi.
Viime jouluna vankilasta vapautuneen lobbari Jack Abramoffin rötössarja on muuttunut tylsäksi viihteeksi. Kantaaottamattomuus on outo lähestymistapa ajankohtaiseen poliittiseen aiheseen. Puhdas veijaritarina taas puuroutuu vaivalloiseen tosipohjan luontiin.
Yhdysvaltain laillistettu korruptio saa Suomen näyttämään taas lintukodolta. Nykyinen enemmistöjohtaja John Boehner jakoi aikoinaan tupakkayhtiön shekkejä edustajainhuoneen istuntohuoneessa. Abramoff muun muassa tilasi päätöksiä rahaa vastaan Bushin-aikaiselta puheenjohtaja Bob “Freedom Fries” Neysiltä ja huijasi miljoonia intiaaniheimoilta.
Sävy vaihtelee Abramamoffin ajoittaisesta inhimillistämisestä Jon Lovitzin pateettisesti johtamaan farssiin. Suurin osa kerronnasta esittelee Abramoffin huijausten päävaiheita; varoitusmerkkejä, avaintapaamisia ja luksuksen lisääntymistä. Systeeminen kytkentä on löyhä, eikä pienimuotoisesti kuvatusta huijauksesta jaksa kiinnostua.
Elokuvalla on Spaceya myöten puunattu, epätodellinen ulkomuoto. Estetiikka on mainosmaista eli koreaa, alleviivaavaa ja irrallista. Taloudellisista syistä kuvaus on tehty digikameroin paljolti bluescreenien edessä, mistä seuraa välillä vieraannuttavia vaikutelmia.
Terävintä kritiikki on lopussa, jossa kongressiedustajien ja lobbareiden kytköksiä ja toimia puidaan oikeita nimiä käyttäen. Senaatin teatterikuulustelut ovat Washingtonin arkipäivää, jossa poliitikot teeskentelevät moraalista tuohtumusta milloin mitäkin kohtaan. Fakta on tässä tapauksessa fiktiota kiinnostavampaa.
Lisämateriaalina poistettuja kohtauksia (9 min) ja valokuvareportaasi kuvauksista. Julkaisu kärsii identiteettikriisistä, elokuvan alkuteksteissä nimi on Bagman.
Teksti: © 2011 Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA