Cadillac Records

Cadillac Records (2008)

| DVD
  • 2

Historiallisesti epätarkka tarina Chess Recordsin vuosista rockmusiikin alkuajoilta kääntyy aihettaan vastaan

julkaistu 2009-09-09 / päivitetty 20.11. klo 18:06

KUVA 4

Cadillac Records
Cadillac Records 

KUVA 3

Cadillac Records
Cadillac Records 

KUVA 2

Cadillac Records
Cadillac Records 

KUVA 1

Cadillac Records
Cadillac Records 

Cadillac Records

Ohjaus Darnell Martin
Näyttelijät Adrien Brody, Jeffrey Wright, Gabrielle Union, Columbus Short, Cedric the Entertainer, Beyoncé Knowles, Mos Def, Eamonn Walker, Emmanuelle Chriqui
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 LightWave Entertainment, Parkwood Pictures, Sony Music Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Rockmusiikin todelliset yhdysvaltalaiset pioneerit olivat lähes poikkeuksetta etelän mustien orjien jälkeläisiä. Tälle suhteellisen huonosti tiedostetulle historialliselle tosiasialle on hyvä syy pohjata elokuva, mutta ammattimainen perustuotanto Cadillac Records ei tee ansioillaan suuremmin kunniaa näille historian kaltoin kohtelemille 1900-luvun ehkä tärkeimmän populaarimusiikillisen kehityksen edelläkävijöille.

Erikoisinta ja omituisen kertovaa on, että elokuvan pääosaan on haluttu Chess Recordsin perustaja ja tuottaja, valkoihoinen Leonard Chess (Adrien Brody). Tällä ratkaisulla onnistuneesti torpedoidaan elokuvan mahdollisuus kertoa “tosipohjainen” tarinansa historiallisesti sensitiivisellä ja aiheen kaipaamalla valtavirran säännöistä edes jotenkin poikkeavalla tavalla. Elokuva tuntuu olevan yhä sen saman maailman vanki, jossa mustan rock’n‘rollin suurnimet ovat yhä musiikin historian reunahuomautuksia.

Chessin (elokuvan maailmasta puuttuvan veljensä kanssa) perustaman levy-yhtiön tähtiä olivat muun muassa Muddy Waters (Jeffrey Wright), Little Walter (Columbus Short), Willie Dixon (Cedric the Entertainer), Howlin’ Wolf (Eamonn Walker) Etta James (Beyoncé Knowles) ja tunnetuimmin Chuck Berry (Mos Def). Heistä elokuva nostaa keskiöön kitaristilegenda Muddy Watersin ja laulaja Etta Jamesin.

Jeffrey Wrightin Muddy Waters on elokuvassa Chessin ensimmäinen kiinnitys ja lippu menestyksen tielle ja eräänlainen liikekumppani. Etta James, jota Beyoncé Knowles näyttelee melko vilpittömän oloisesti, on vaikeista perhesuhteista ja alkoholismista kärsivä Chess Recordsin viimeinen iso tähti ennen Chessin kuolemaa. Elokuvan roolisuoritukset ovat muuten jokseenkin innottomia, Adrien Brody on pääosassa varmisteleva.

Leonard Chessin ja Etta Jamesin tarinan jälkipuolelle sijoittuvaa (fiktiivistä) suhdetta ei katsota suopeasti rotuerotellussa Amerikassa. Poliittiset sävyt ovat kuitenkin kovin haaleita ja viittauksenomaisia, ja kuva artistien kohtaamasta rasismista epäilemättä melko siloiteltu. Liukuhihnamaisen kronikoinnin vaikutelmaa ei auta, että suurin osa Chess Recordsin artisteista jää kuvaukseltaan stereotyyppisiksi. Olen toisaalla lukenut myös, että hahmojen historiallinen tarkkuus on heikko ja esimerkiksi lavalla konnan imagoa hyväksikäyttänyt raspikurkkuinen Howlin’ Wolf esitetään elokuvassa täysin tuon roolinsa valossa myös siviilissä. Tapahtumien oikeita historiallisia käänteitä on muutenkin muuteltu elokuvan dramaattisia tarpeita vastaavaksi ja epätarkkuuksien määrä on merkittävä.

Tätä ei ole välttämätöntä pitää olennaisena, mutta historiallisena fiktiona elokuva menettää syyn olemassaololleen, koska sen muut ansiot ovat laihoja; etenkin Darnell Martinin ohjauksellinen ote on persoonaton. Ei niin etteivätkö lavastus ja puvustus olisi kohdallaan, tai kerronnan tekninen sujuvuus. Sony Music Filminkin tuottaman elokuvan käsikirjoitus tuntuu kuitenkin melko heppoiselta rungolta, joka toimii (teko)syynä elokuvan näyttelijöiden uudelleentulkitsemien, sinänsä laadukkaiden musiikkiesitysten ketjuttamiseen. Tämän elokuvan avulla on epäilemättä tarkoitus myydä äänitteinä paitsi elokuvassa kuultavia tulkintoja, myös uudelleenjulkaisuja vanhasta Chessin katalogista.

Modernin studiotekniikan avustuksella esimerkiksi Jeffrey Wright, Eamonn Walker ja Mos Def osoittavat monille näyttelijöille ominaista kykyä ammattimaisen kuuloiseen laulutekniikkaan. Esitysten laatua alkuperäisiin verrattuna en omaa kompetenssia vertailla, mutta olisi joka tapauksessa ollut kiintoisaa jos elokuvassa olisi kuultu alkuperäisesityksiä. Se tuntuisi olevan perusteltua, jotta katsoja saisi itse arvioida niiden ansioita.

Cadillac Records kompuroi heti perusasetelmassaan keskittymällä valkoiseen protagonistiinsa. Sen historiallinen epätarkkuus palvelee lopulta juuri sitä virallista historiankirjoitusta, jonka päähenkilöinä toimivat aina valkoiset miehet ja jossa Elvis on rockmusiikin isä. Aihe ansaitsee paremman tulkinnan. Sattumoisin Cadillac Recordsin kanssa samana vuonna valmistunut Who Do You Love versioi tarinaa ensi vuonna julkaistavassa elokuvassa.

DVD: 2.35:1 -anamorfinen laajakuva on pehmeähkö, mutta muuten laadukas. 5.1 DD -ääniraita on tarkka, joskin hieman lattea. Lisämateriaaleja on runsaasti, tekemisestä ja ajankuvan luonnista standardinmukaista keskinäisen kehun henkistä materiaalia yhteensä 40 minuuttia. Lisäksi poistettuja kohtauksia ja ohjaaja-käsikirjoittaja Darnell Martinin tarinan historiallisia kytköksiä selventävä kommenttiraita.

Teksti: © 2009 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202