Ethan ja Joel Coenin uusin on monisäikeinen vakoojakomedia. Pääosissa mm. George Clooney ja Brad Pitt.
Burn After Reading on Coenin veljeksille (Menetetty maa, Fargo) paluu vakavasta draamasta komedian puolelle. Ei sikäli, että kysymyksessä olisi mikään kepeän hauska elokuva. Itse asiassa kysymyksessä on niin musta komedia, että hymy saattaa herkästi hyytyä katsojan huulille.
Brad Pitt (Babel) ja Frances McDormand (Fargo) esittävät Chadia ja Lindaa, kuntoklubin ohjaajia, jotka löytävät pukuhuoneen lattialta CD:n, joka sisältää entisen CIA-agentin (John Malkovich, Shadow of the Vampire) muistiinpanoja. Ymmärtämättä täysin mihin ovat ryhtymässä, kaksikko päättää kiristää agentilta rahaa vastineeksi arkaluontoisen materiaalin palautuksesta. Tästä seuraa varsin monimutkainen soppa, johon sekoitetaan niin ystävät kuin sivullisetkin. Lopulta tilanne menee niin epäselväksi, että edes CIA ei enää ymmärrä tapahtumia.
Osbourne Cox: You are the guy from the gym.
Ted Treffon: I don’t represent Hardbodies.
Osbourne Cox: I know very well what you represent. You represent the idiocy of today.
Ted Treffon: No, I don’t represent that either.
Burn After Reading muistuttaa tietyllä tavalla paljon Coenin veljesten hieman aikaisempaa mestariteosta Fargoa. Molemmat ovat persoonallisten henkilöhahmojen maustamia mustia komedioita, joihin on lisäilty myös jännityselementtejä. Toisaalta näiden kahden teoksen välillä on enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä. Siinä missä Fargo oli miellyttävällä tavalla valtavirrasta poikkeava ja kokonaisuutena eheä elokuva, Burn After Reading on sketsimäinen farssi, joka kyllä tuntuu aluksi persoonalliselta aina henkilöhahmoja ja rakennettaan myöten, mutta lopulta siitä ei jää mieleen juuri mitään. Burn After Readingin persoonallisuus on enemmän ulkoista tyylittelyä, sillä ei ole kovin syvällistä sisältöä tarjottavana. Se ei varmasti tule ravistelemaan ketään Fargon lailla.
Toisaalta, Burn After Readingia ei voi tuomita epäonnistuneeksi elokuvaksi. Se on itse asiassa monin paikoin aidosti hauska, jopa poikkeuksellisen hauska elokuva. Sen absurdi tilannekomiikka ja oivaltavan hauskoja repliikkejä laukovat kummalliset henkilöhahmot auttavat useimmiten unohtamaan sen, että kokonaisuutena elokuva on helposti unohdettava.
Kuten aina, Coenin veljekset ovat saaneet mukaansa liudan nimekkäitä näyttelijöitä. Heidän ohjauksessaan esimerkiksi Brad Pitt tekee yhden uransa parhaimmista – tai ainakin hauskimmista – roolisuorituksista. Hän näyttelee ikääntyvää, mutta lapsenomaista, kunnostaan ja ulkonäöstään tarkasti huolehtivaa kunto-ohjaajaa, jonka hänen kollegansa Linda saa houkuteltua mukaan kiristysoperaatioonsa. Frances McDormand ja George Clooney hoitavat myös huolellisesti kirjoitetut roolinsa kiitettävästi. John Malkovichin ja varsinkin Tilda Swintonin (joka esittää Malkovichin vaimoa ja Clooneyn rakastajaa) roolit jäävät puolestaan hieman etäisemmiksi, eikä heistä jaksa aidosti kiinnostua.
Kokonaisuutena Burn After Reading on hauska ja monin paikoin viihdyttävä, joskin epätasainen musta komedia. Siihen tykästyy helposti, mutta sen myös unohtaa nopeasti. Elokuvaa voitaneen pitää Coenin veljesten mittapuulla jonkinlaisena välityönä mestarillisen Oscar-voittajan Menetetyn maan jälkeen.
DVD: FS Filmin julkaisussa on kuvaformaattina 1.85:1 anamorfinen laajakuva. Ääniraitana on Dolby Digital 5.1.
Lisämateriaaleista löytyy kolme lyhyttä koostetta: Finding the Burn (5 min.), DC Insiders Run Amock (12 min.) ja Welcome Back George (3 min.). Lisämateriaalit on tekstitetty suomeksi.
Teksti: © 2009 Antti Honkala
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA