Brϋno

Brϋno (2009)

| DVD
  • 3

Sacha Baron Cohenin häkellyttävä komedia seuraa pitkälti Boratin jalanjälkiä, ja nostatti kohua Suomessakin.

julkaistu 2009-11-21 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Brϋno edelleen
Brϋno edelleen 

KUVA 3

Brϋno taas
Brϋno taas 

KUVA 2

Brϋno
Brϋno 

KUVA 1

Sacha Baron Cohen esittää Brϋnoa
Sacha Baron Cohen esittää Brϋnoa 

Brϋno

Ohjaus Larry Charles
Näyttelijät Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Clifford Bañagale
Maa Yhdysvallat
Pituus 78 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Everyman Pictures, Four by Two, Media Rights Capital ja Nordisk Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Sacha Baron Cohen tietää, miten ihmiset saadaan elokuvateattereihin. Borat, tuo rakastettavan ärsyttävä, avoimen rasistinen ja sovinistinen (tosin asiasta autuaan tietämätön) kazakstanilainen toimittaja herätti niin ihastusta kuin vihastustakin paljon julkisuutta keränneillä lausunnoillaan ja tempauksillaan. Cohen sai median syömään kädestään ja näin tekemään elokuvan markkinointityön hänen puolestaan. Näin se homma käy, kun sen osaa.

Brϋnon kohdalla Cohen hyödyntää Boratista opittuja viisauksia, niin valkokankaalla kuin teoksen markkinoinnissakin. Itse elokuva etenee samalla kaavalla kuin Borat ja ammentaa tehonsa samoista lähteistä: shokeerauksesta, myötähäpeästä ja runsaasta alapäähuumorista. Tarinan primus motorina toimii siis Cohenin jo vuosia sitten synnyttämä alter-ego, Brϋno, itävaltalainen ja idioottimainen muotitoimittaja, jonka seksuaalinen suuntautuminen ei jää kenellekään epäselväksi. Poltettuaan kotimaassaan siltansa niin televisio- kuin muotimaailmaankin, Brϋno päättää kerätä tavaransa ja suunnata kulkunsa kohti Amerikkaa. Hänen päämääränään on tulla kuuluisaksi keinolla millä hyvänsä.

Idea on siis sama kuin Boratissa: kohtaukset ovat vain osittain käsikirjoitettuja, kun Brϋno väijyttää parhaansa mukaan pahaa-aavistamattomia ihmisiä toinen toistaan uskomattomammissa kohtauksissa. Ihmisten reaktiot näin yliampuvaan hahmoon ovat yhtä vaihtelevia kuin Boratinkin kohdalla.

Kohua on tälläkin kerralla pyritty herättämään mahdollisimman laajalla rintamalla, ja hyvin pitkälti siinä on onnistuttukin. Varsinkin homo-aktivistit ympäri maailmaa ovat olleet huolestuneita Brϋnon levittämistä stereotyyppisistä homokäsityksistä, samoin Itävallan Englannin suurlähettiläs. Jokainen normaalilla älykkyydellä varustettu elokuvien ystävä ymmärtää kuitenkin, että Brϋnon maalaama potretti homosta on yhtä uskottava, kuin Boratin vastaava kazakstanilaisesta.

Elokuvan monista muista yksityiskohdista voi toki yksi jos toinenkin suuttua. Itävaltalaisia tuskin naurattaa, kun Brϋno julistaa haluavansa Itävallan kuuluisimmaksi mieheksi sitten Adolf Hitlerin tai kun hän kertoo, että hänen unelmansa on ”hankkia työpaikka, löytää vankityrmä ja kasvattaa lapset siellä”. Huomionhakuisen Brϋnon terävin piikki ei osu homoihin, vaan jokaiseen wannabe-julkkikseen, aina B-luokan elokuvatähdistä Big Brother- ja Idols-mitättömyyksiin, joista henkisesti köyhät ihmiset ovat valmiita tekemään puolijumalia.

Cohen haluaa tietoisesti venyttää rajoja Brϋnon kanssa. Brϋnon huumori on rajua – jopa loukkaavaa – ja erittäin graafista. Brϋno on shokeeraava ja rajoja rikkova, mutta onko hän hauska? On, aivan ehdottomasti! Jokainen, joka piti Boratista, tulee ihastumaan myös Brϋnoon. Brϋnoa ei jaksa hahmona ottaa lainkaan tosissaan – edes siinä määrin kuin Boratia – ja koko homma on kirjoitettu niin absurdiksi, että sille ei voi muuta kuin nauraa.

Hauskuudestaan huolimatta Brϋno ei ole elokuvana yhtä onnistunut kuin mitä Borat oli. Elokuvassa tuntuu kierrätyksen sivumaku, niin tiukasti Brϋno on rakennettu Borat-elokuvan pohjalle. On myös pakko epäillä useiden kohtausten autenttisuutta. Esimerkiksi kohtaus, jossa Brϋno värväytyy armeijaan, vaikuttaa täysin lavastetulta, samoin elokuvan lopussa seisova, koko komeuden kruunaava ultimate-fighting-finaali. Kun epäilys kohtausten aitoudesta hiipii katsojan mieleen, hymykin saattaa paikoitellen hyytyä.

Tällä kertaa Cohen onnistuu vielä naurattamaan yleisöään, mutta kolmatta kertaa sama kaava tuskin enää toimisi. Cohenin pärstäkerroinkin alkaa tulla liian tutuksi. Toivottavasti Cohen tarttuisi seuraavalla kerralla johonkin haasteellisempaan kuin Brϋnoon, muuten hän uhkaa jäädä ikuiseksi yhden tempun poniksi.

DVD: Nordisk Filmin tuore DVD-julkaisu on kaikin puolin kiitettävä. Kuvassa (1.85:1 anamorfinen laajakuva) ei ole moittimista ja ääniraidatkin (DTS ja DD 5.1) ovat täysin kelpo tasoa.

Lisämateriaalipuolelta löytyy runsaasti katsottavaa, kokonaiset 75 minuuttia (eli saman verran kuin itse elokuva, tosin jostain syystä elokuva on DVD:llä viisi minuuttia lyhyempi kuin teattereissa!), joka koostuu suurimmaksi osaksi pidennetyistä, vaihtoehtoisista ja poistetuista kohtauksista. Näiden lisäksi lisämateriaaleista löytyy Lloyd Robinsonin (yksi elokuvan näyttelijä, jota Cohen onnistui huijaamaan roolihahmollaan) lyhyt haastattelu.

Kuten yleensäkin, parasta antia elokuvista kiinnostuneille on kommenttiraita, jossa puhuvat itse Cohen ja ohjaaja Larry Charles. Kommenttiraita pursuilee kertomuksia kohtausten tekemisen haasteista ja niissä esiintyneistä ihmisistä. Mukana on myös monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joiden valossa jotkut kohtaukset paljastuvat älykkäämmiksi kuin mitä useimmat meistä olivat alunperin huomanneetkaan.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202