Brothers

Brothers (2009)

| Blu-ray
  • 2

Asetelmaltaan antiikin kreikkalainen melodraama kahdesta veljestä. Tobey Maguire loistaa.

julkaistu 2010-05-23 / päivitetty 14.06. klo 20:08

KUVA 4

Tobey Maguire
Tobey Maguire 

KUVA 3

Jake Gyllenhaal ja Natalie Portman
Jake Gyllenhaal ja Natalie Portman 

KUVA 2

Jake Gyllenhaal ja Natalie Portman
Jake Gyllenhaal ja Natalie Portman 

KUVA 1

Jake Gyllenhaal ja Tobey Maguire
Jake Gyllenhaal ja Tobey Maguire 

Brothers

Ohjaus Jim Sheridan
Näyttelijät Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Tobey Maguire, Clifton Collins Jr., Bailee Madison, Sam Shepard, Carey Mulligan,
Maa Yhdysvallat
Pituus 106 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Michael De Luca Productions, Palomar Pictures, Relativity Media ja Future Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Brothers juliste

Samannimisen vuoden 2004 tanskalaisen elokuvan uudelleenfilmatisointi on ammattilaisten työtä, mutta turhan kaavamainen. Tobey Maguiren suoritus sodan muuttamana miehenä erottuu lopulta taustasta.

Kaksi veljeä, yksi on menestynyt perheellinen sotilas (Maguire), toinen vankilassa istunut kapinallinen (Jake Gyllenhaal). Sotilas jää vangiksi Afganistanissa ja luullaan kuolleen, kelvoton veli päättää tehdä jotain hyvää. Ensin hän ryhtyy auttamaan kahden pikkutytön isähahmona ja arjen askareissa, lopulta veljen tilalla vaimon (Natalie Portman) miehenä.

Portman, Gyllenhaal ja Maguire, kuten kaikki sivuosatkin tekevät vilpitöntä ja säästelemätöntä työtä. Vika on hahmoissa, jotka eivät ole niinkään inhimillisesti edustavia, kuin jäykän asetelmallisia. Eivät henkilöt karkeita ole, mutta Tobey Maguiren palaavaa sotilasta lukuunottamatta kuluneita ja väsyneitä. Näin perustavista aineksista on hyvin vaikea löytää uusi mielekäs sisääntulokulma ja tässä se ennen viimeistä näytöstä puuttuu.

Etenkin arjen normalisoituminen kotirintamalla, uuden perheen muodostuminen sekä veljen ja vaimon kehittyvä romanssi, siis keskivaihe kokonaisuudessaan, on väsyttävä. Luistelu lasten kanssa on sekin loppuunkäytetty symbolinen ratkaisu. Tauottavat välähdykset julmalta afganistanilaisvankileiriltä ovat monesti nähtyä epäinhimillisyyden kuvastoa.

Afgaanikapinalliset täyttävät tässä elokuvassa ainoastaan vietkongmaista muuttavaa pahuutta Kauriinmetsästäjän tapaan. Vaikka Kauriinmetsästäjän kuva vihollisesta on yksiulotteinen, on sillä painavaa sanottavaa tarpeettoman sodan vaikutuksesta yhteiskuntaan. Brothersissa sota on vain tarinankuljetuksellinen elementti, jolla saadaan lopun melodraamalle painoa.

Tobey Maguire on sotavankina korostetusti miehekkään sotilaallinen, mikä ei hyvästä yrittämisestä huolimatta oikein sovi hänelle. Siviilinä roolisuoritus on näyttelijälle todellinen aluevaltaus. Muuttuneena palaava Maguire on pelottava olematta täysin epäinhimillinen. Toisaalta hänen rikkoutunut olemuksensa ei ole juuri lainkaan sympaattinen. Tämä on olennaista, se kuvastaa kahta elokuvalle tärkeää ajatusta: toisen ihmisen sotakokemusta on lähes mahdoton ymmärtää, ja lisäksi, arkielämän mielekkyys riippuu koossapitävistä fantasioista, joita ilman tavallinen muuttuu kauhuksi.

Viimeinen näytös on vahvaa melodraamaa. Harmi, että kerronnan ekonomisuus on aeimmilta osin heikko. Sotaelokuville tyypillinen kaksiosainen “ennen-jälkeen” -rakenne tuo lopulta tuloksia, mutta hinta on kokonaisuudelle liian suuri. Maguiren roolisuoritus nousee yli lähtökohdistaan, siinä on tavallisen koskettavaksi muuttavaa syvyyttä.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Blu-Ray: Future Filmin julkaisu on teknisesti melko hyvätasoinen. Dolby Digital 6.1 -ääniraita on moitteeton ja anamorfinen 2.35:1 FullHD-laajakuvakin on hyvä, tosin paikoin kuva ei ole terävin mahdollinen ottaen formaatin mahdollisuudet huomioon. Lisämateriaaleja levyltä ei valitettavasti löydy.

Blu-ray teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202