Bottle Shock

Bottle Shock (2008)

| Blu-ray
  • 3

Randall Millerin ohjaama maanläheinen draamakomedia sopii oivasti ainakin viinin ja unelmien ystäville.

julkaistu 2009-08-27 / päivitetty 28.10. klo 08:08

KUVA 4

Eliza Dushku
Eliza Dushku 

KUVA 3

Alan Rickman
Alan Rickman 

KUVA 2

Rachael Taylor ja Freddy Rodríguez
Rachael Taylor ja Freddy Rodríguez 

KUVA 1

Bill Pullman ja Chris Pine
Bill Pullman ja Chris Pine 

Bottle Shock

Ohjaus Randall Miller
Näyttelijät Chris Pine, Alan Rickman, Bill Pullman, Rachael Taylor, Freddy Rodríguez, Dennis Farina, Eliza Dushku
Maa Yhdysvallat
Pituus 110 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Shocking Bottle, Intellectual Properties Worldwide (I), Unclaimed Freight Productions, Zin Haze Productions, Pan Vision Publishing Oy
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

On vuosi 1976. Woodstockista on jo siis vierähtänyt kotvanen. Uuden vuosikymmenen kynnyksellä kalifornialainen Jim Barrett (Bill Pullman) yrittää toteuttaa unelmaansa täydellisestä chardonnaysta uhkanaan palaaminen häntä koipien välissä puuduttavaan toimistotyöhönsä. Jimin poika Bo (Chris Pine) roikkuu mukana päämäärättömästi edellisen vuosikymmenen tunnelmissa hengaillen. Samaan aikaan toisaalla brittisnobi Steven Spurrier (Alan Rickman) yrittää tehdä itselleen nimeä sisäänpäin lämpiävässä ranskalaisessa viinikulttuurissa, siinä juurikaan onnistumatta. Lopulta Spurrier keksii järjestää sokkotestinä viininmaistajaiset ranskalaisten ja amerikkalaisten viinien välillä ja saa aikaan ennenkuulumattoman shokin elitistisessä viinimaailmassa. Tositapahtumiin perustuva Bottle shock on elokuva siitä, kuinka hipeistä yritetään kasvattaa aikuisia, mutta myös intohimosta viiniin ja elämään. Oluen ja kierrekorkkiviinien ystävien ei silti tarvitse perääntyä, sillä elokuvassa on ennen kaikkea kyse unelmien toteuttamisesta.

Bottle Shock osuu pommintarkasti 2000-luvun valkokaulustyöläisten unelmaan, jossa jätetään taakse merkityksetön toimistotyö ja vaihdetaan se luovaan käsityöläisyyteen. Teema on tuskin originelli, mutta varsin koukuttava. Käsittelytapa välttää elokuvan markkinoinnista huolimatta yllättävän hyvin amerikkalaisuuden ihannoinnin ja amerikkalaisten saavutuksilla pöyhkeilyn. Ehkä kyse on vertailutavasta. Elokuvan amerikkalaiset kulauttavat viininsä nautiskellen kurkusta alas eivätkä ranskalaisten asiantuntijoiden tavoin sylje nesteitä kuppiin. Työn hedelmiä makustellaan ja omasta tuotteesta ollaan ylpeitä. Vastakkain ovat enemmänkin rehti tavallisuus ja nyrpeä elitismi kuin kansallisuudet, joiden kautta näitä piirteitä esitetään.

Jody Savinin ja elokuvan ohjanneen Randall Millerin yhdessä työstämä käsikirjoitus antaa vain vähän tilaa kovin syväluotaavalle tulkinnalle, mutta sitäkin enemmän tunteisiin samaistumiselle ja leppoisalle viihtymiselle. Hahmot ovat pääosin helposti lähestyttäviä. Chris Pine (Star Trek, 2009) on varsin hyvä valinta Bon rooliin. Hahmossa yhdistyvät toisaalta itsekäs hedonismi ja toisaalta kukkaislapsen kasvukivut. Harry Potter -elokuvissa viime vuodet luimistelleen Alan Rickmanin annetaan keskittyä siihen, mitä hän tekee parhaiten. Steven Spurrierin ylimielinen, mutta hiukkaisen säälittävä brittisnobi-hahmo on kuin kirjoitettu laiskaääniselle näyttelijälle. Bill Pullman (Lost Highway, 1997, Peacock, 2009) on edelleen ja ikuisesti maatiaismallinen jokamies, joka sopii samoin raameiltaan ja elkeiltään Jim Barrettin rooliin kuin nenä päähän. Sivuosissa muun muassa Rachael Taylor (Transformers, 2007), Freddy Rodríguez (Lady in the Water, 2006, Planet Terror, 2007) ja Eliza Dushku (The Alphabet Killer, 2008) täydentävät aikalaiskuvaa.

Bottle shock on huomattavan ihmisläheinen, hauska ja monella tavoin helppo elokuva. Millerin maalailemat maan värejä ja rustiikkista huolettomuutta maistelevat kuvat ovat niin vastustamattoman idyllisiä, että melkein hävettää. On kuitenkin mukavaa heittäytyä elokuvan tunnelmaan ja antaa sen viedä. Tämä edellyttää myös monelta osin kliseisen juonen anteeksi antamista. Tässä tapauksessa Bottle shock jättää vaivattomasti hyvän pössiksen, jossa vakava olo ja maallinen stressi hetkeksi unohtuvat. Monien mielestä tämä on yksi elokuvan tärkeimpiä tehtäviä.

Blu-ray: Sen, minkä Pan Visionin julkaisema Blu-ray kenties häviää kuvan (1080p HD 16:9) tarkkuudessa ja puhtaudessa elokuva pelastaa nukkavierun hurmaavalla persoonallaan. Dolby Digital 5.1:n tai vaihtoehtoisesti PCM 5.1:n äänimaailma rakentaa puolestaan selkeästi ja tasapainoisesti elokuvan tunnelmaa. Extrat ovat harmittavan askeettiset. Lisäksi traileri markkinoi kaavoihin kangistuneella tavalla kuvaa nimenomaan amerikkalaisesta unelmasta eikä tee elokuvan yksilöön vetoavalle olemukselle oikeutta.

Teksti: © 2009 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202