Blue Valentine

Blue Valentine (2010)

| Blu-ray
  • 5

Herkkä parisuhdedraama alkuhuumasta hajoavaan avioliittoon. Pääosissa Michelle Williams ja Ryan Gosling.

julkaistu 2011-06-28 / päivitetty 24.04. klo 10:10

KUVA 4

Michelle Williams
Michelle Williams 

KUVA 3

Williams, Gosling
Williams, Gosling 

KUVA 2

Ryan Gosling
Ryan Gosling 

KUVA 1

Ryan Gosling ja Michelle Williams
Ryan Gosling ja Michelle Williams 

Blue Valentine

Ohjaus Derek Cianfrance
Näyttelijät Michelle Williams, Ryan Gosling, Faith Wladyka, John Doman, Mike Vogel
Maa Yhdysvallat
Pituus 112 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Ohjaaja Derek Cianfrancen musertava käsikirjoitus nuoren parin myrskyisästä suhteesta odotti kuvaamista vuosikausia rahoituksen puutteen vuoksi. Vuonna 2006 Cianfrancen käsikirjoitus voitti Chrysler Film Project –kilpailun, jossa se palkittiin miljoonan dollarin apurahalla. Muutamaa vuotta myöhemmin Oscar-ehdokkainakin olleet tähdet Ryan Gosling ja Michelle Williams herättivät tarinan eloon, joskin tässä vaiheessa käsikirjoituksesta oli luovuttu lähes kokonaan, ja sen seurauksena koko elokuvan vire muuttui dokumentaarityyliseksi improvisaatioksi. Lopputuloksena syntyi alati tuoreelta ja kiinnostavalta tuntuvaa draamaa, joka kumpuaa suoraan kahden päätähden sydämistä.

Sairaanhoitajan ammatista haaveileva Cindy (Williams) ja hanttihommia henkensä pitimiksi paiskiva Dean (Gosling) ovat tavatessaan hyvin nuoria. Suhteen alkutaipaleen kuvaus koostuu lähinnä suloisesta flirttailusta ja huolettomasta yhdessäolosta. Ilmassa leijuu lupaus ikuisesta rakkaudesta. Pariskunnan yhdessä maailmaa vastaan –asenne järkähtelee liitoksistaan, kun Cindy huomaa olevansa raskaana, ja on olemassa suuri mahdollisuus, ettei lapsi ole Deanin, vaan Cindyn aikaisemman poikaystävän.

Näistä asetelmista leikataan takaisin nykyaikaan, jossa alkusuhteen intohimo on muuttunut työlääksi arjen raatamiseksi. Kokoon kuivunutta avioliittoa yritetään pitää kasassa edes pienen Frankie-tyttären (Faith Wladyka) tähden, mutta molemmille on tuskallisen ilmeistä, että parhaat vuodet ovat jo takana päin. Kipinää yritetään sytyttää yhden yön irtiottoreissulla nuhruiseen motelliin.

Häiriötön yhteinen aika suljetussa tilassa paljastaa haavojen todellisen syvyyden. Suhteen henkisen hyvinvoinnin rappeutuminen on huomaamatta hiipinyt myös sen fyysiseen tilaan. Irtautuminen töistä, lapsenhoidosta ja muista tavallisen arjen mukana tulevista harhautuksista pakottavat Deanin ja Cindyn lopulta paneutumaan siihen, mikä sai niin voimakkaasti roihunneen liekin palamaan loppuun niin äkkiä.

Elokuva vuorottelee kuvatessaan Deanin ja Cindyn elämää vastarakastuneina ja avioeron partaalla horjuvana pariskuntana. Kontrastia kipeämmäksi tekee vielä suhteen loppupuolella kylmemmäksi ja vieraannuttavammaksi muuttuva värimaailma, kun taas alkuhuuman kuvaus on lämminsävyistä ja kotielokuvamaisen rakeista. Pienestä budjetista huolimatta myös visuaalisesta ilmeestä ja kuvakerronnasta on tehty tärkeä osa tarinaa.

Samaa huolellisuutta noudattavat myös loistavat päänäyttelijät Ryan Gosling ja hyvin ansaitun Oscar-ehdokkuuden napannut Michelle Williams, joiden rooleihin uppoutumisen seuraaminen on lähes kuin katselisi dokumenttia. Ohjaaja Cianfrance kameroineen seuraa kaksikkoa yhdestä improvisoidusta hetkestä toiseen harhailematta missään vaiheessa kauas uskottavasta, todentuntuisesta elämästä.

Elokuvan musiikillisesta säestyksestä on suurilta osin vastuussa newyorkilaisyhtye Grizzly Bear, jonka melankolisen kauniit sävellykset istuvat kokonaisuuteen täydellisesti. Myös Ryan Gosling pääsee esittämään kirjoittamiaan kappaleita elokuvassa.

Blu-ray: FS Filmin teräväpiirtotallenteen kuva (1080p HD laajakuva 1.66:1) ja ääni (Dolby Digital 5.1) ovat hyvälaatuisia, tosin kuvan paikoittainen pehmeys ei aivan yllä parhaimpien julkaisujen tasolle. Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202