Blown Apart

Incendiary (2008)

| DVD
  • 3

Nuori äiti (Michelle Williams) kokee onnen ja järkytyksen hetkiä terrori-iskujen jälkimainingeissa.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-07-14 / päivitetty 11.08. klo 10:10

KUVA 3

Michelle Williams ja Sidney Johnston
Michelle Williams ja Sidney Johnston 

KUVA 2

Ewan McGregor
Ewan McGregor 

KUVA 1

Michelle Williams
Michelle Williams 

Blown Apart

Ohjaus Sharon Maguire
Näyttelijät Michelle Williams, Ewan McGregor, Matthew Macfadyen, Nicholas Gleaves ja Sidney Johnston
Maa Iso-Britannia
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Aramid Entertainment Fund, Archer Street Productions, Capitol Films, Film4, Incendiary, Sneak Preview Films, UK Film Council ja Wild Bear Films
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Varoitus: Blown Apart (aka. Incendiary) on yksi niistä elokuvista, jotka toimivat parhaiten kun siitä ei tiedä etukäteen tuon taivaallista. Tämän sanottuani jätän vastuun lukijalle.

Michelle Williams (Brokeback Mountain) esittää nuorta brittiäitiä, jolta ei puutu mitään. Hänellä on rakastava aviomies, hurmaava pieni poika (Sidney Johnston) ja tarvittaessa hengähdysaikaa itselleen. Mies (Nicholas Gleaves) on kuitenkin paljon poissa kotoaan ja työ poliisin räjähdeasiantuntijana saa hänet tolaltaan yhä useammin. Niinpä nuori äiti päätyy viattoman baari-illan jälkeen syrjähyppyyn lipevän reportterin (Ewan McGregor, Cassandra’s Dream) kanssa. Kuin korkeamman kädestä äitiä rangaistaan aviorikoksesta: järisyttävä uutinen julmasta terrori-iskusta romahduttaa onnellisen perheen pilvilinnan tuhannen palasiksi.

Michelle Williamsille täytyy nostaa kuvitteellista hattua. Nuoren, kovia kokevan brittiäidin rooli oli kaikkea muuta mitä Williamsilta odotettiin henkilökohtaisen tragedian jälkeen. Kaikkihan muistavat Williamsin ja nuorena kuolleen Heath Ledgerin eroon päättyneen liiton 2000-luvun puolivälissä. Rooli oli haastava jo senkin vuoksi, että amerikkalaisena Williamsin täytyi opetella katu-uskottava brittiaksentti. Paikoin Williams onnistuukin lähes fantastisesti, mutta valitettavasti täysin ostettavissa rooli ei ole. Williams vaikuttaa tärkeimmillä hetkillä kameran edessä hieman eksyneeltä turistilta. Ilkeästi voisi jopa todeta, että rooli on Williamsille liian vaativa. Myöskään miespääosaan saatu Ewan McGregor ei vakuuta, vaan jättää vaikutelman jonkinasteisesta välityöstä. Pääkaksikon välillä ei ole kemiaa lainkaan: tämä latistaa elokuvan alkupuolella tapahtuvan suuren juonenkäänteen täysin.

Ohjaaja Sharon Maguire liikkuu hänkin aavistuksen vierailla vesillä. Eritoten imelästä romkomista Bridget Jones – elämäni sinkkuna (2001) tietoisuuteen singahtanut Maguire maalaa Lontoon katukuvaa persoonottomasti. Lontoon East Endiä on jopa vaikea tunnistaa. Onneksi huolitellut digiefektit pelastavat tällä kertaa paljon. Blown Apartin vahvuudet löytyvät kuitenkin aivan jostain muualta, nimittäin ajankohtaisuudesta: lontoolaiset ovat turtuneet elämään terroriuhan alla ja kaupungista on tullut vaarallinen, jopa arvaamaton. Taustateoksena toimineen Chris Cleaven terroristi-iskusta ja sen seurauksista kertonut kirjakin herätti aikanaan omanlaista sekasortoa, sillä se julkaistiin samana päivänä (7.7.2005) jolloin terroristit iskivät kaupungin liikennelaitosta vastaan. Lähtökohdat elokuvaan ovat siis kunnossa.

Jostain syystä käsikirjoituksestakin vastannut Maguire on halunnut tunkea samoihin kansiin mahdollisimman paljon tavaraa. Välillä Maguire maalaa romanttista brittidraamaa ja välillä punoo monimutkaista salaliittoteoriaa. Katsoja hämmentyy, ja lopulta aavistuksenomaisesti pettyy. Käsikirjoitus vaikuttaa keskeneräiseltä. Monet mielenkiintoiset langanpätkätkin jätetään sitomatta.

Muutamilla santapaperin vedoilla lopputulos olisi saattanut olla napakymppi, pommin lailla järisyttävää draamaa. Nytkin Blown Apart kiehtoo, mutta sen pariin on väkinäistä palata uudelleen.

DVD: Scanboxin julkaiseman levyn kuvanlaatu (2:35.1) vaihtelee kautta linjan. Välillä kuva on veitsenterävää, mutta lähikuvissa rakeisuus lyö keskelle silmää. Äänimaailma (Dolby Digital 5.1) ei ole kummoinen, mutta huikeita surroundeja ei edes jää kaipaamaankaan.

Levyllä ei ole minkäänlaista lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202