Kehnossa kauhussa kolme muukalaista jäävät jumiin hissiin, yksi heistä on sadistinen murhaaja.
Rajattuun tilaan sidottujen elokuvien keskeinen probleemi on, kuinka pitää katsojan mielenkiinto yllä, kun maisemat eivät vaihdu. Ratkaisuksi tarjotaan usein standardikeinoja: viedään kerronta tilasta ulos, joko normaalissa aikajatkumossa tai flashbackeilla. Tuodaan kuvioon irrallisia sivuhenkilöitä. Tästä kärsivät niin Saw kuin Phone Boothkin.
Blackout ei siis ole yksin ongelmansa kanssa. Siinä kolme henkilöä jäävät jumiin hissiin. Rakennus on liki autio, joten apua ei aivan heti ole luvassa. DVD:n takakansi tiivistää suurimman ongelman tyhjentävästi: “Yksi heistä on sarjamurhaaja, jonka on hetki hetkeltä yhä vaikeampi tukahduttaa haluaan tappaa.”
Juoni ei genreleffat tuntevalle juuri yllätyksiä tarjoa. Kolmikosta jokaisella on oma salaisuutensa, joita avataan kökköjen flashbackien kautta. Murhaajaksi paljastuu juuri se, jota on koko alkupuoliskon ajan alleviivattu. Toinen on sankari, kolmas avuton uhri.
Takaumien ohella seurataan, kuinka hahmot yrittävät kukin vuorollaan kiivetä hissikuilun kautta vapauteen. Sitten on vähän sananharkkaa suklaapatukasta tai vesipullosta. Asetelma pohjaa Gianluca Morozzin samannimiseen romaaniin, käsikirjoituksesta vastaa Ed Dougherty.
Yllättävän koreilevaa on viimeksi Hierron kuvanneen Alejandro Martínezin kameratyöskentely. Kuva pujottelee pitkin autiotaloa ja hissikuiluja pitkissä saumattomissa otoksissa, joiden funktio on nimellinen mutta kuvallinen anti kiitettävä.
Meksikolaisen Rigoberto Castañedan ensimmäinen englanninkielinen ohjaus pysyy tavattoman kehnosti kasassa. Luokaton näyttelijätyö nivoutuu laiskaan käsikirjoitukseen, joka ei pureudu lainkaan siihen, mikä tarinassa voisi olla mielenkiintoista.
Ahtaan tilan psykologiset vaikutukset eivät koskaan konkretisoidu hahmoissa. Aidan Gillenin laiskasti henkilöimä psykopaatti kun on sekin jo valmiiksi hullu.
Kuva (anamorfinen 1.77:1-laajakuva) ja ääni (DD 2.0) ovat peruslaadukkaita, vaikka viisikanavaista äänentoistoa olisikin sopinut toivoa. Lisämateriaalina vain trailereita.
Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA