Blackout

Blackout (2007)

| DVD
  • 1

Kehnossa kauhussa kolme muukalaista jäävät jumiin hissiin, yksi heistä on sadistinen murhaaja.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-06-27 / päivitetty 19.07. klo 14:02

KUVA 3

Armie Hammer
Armie Hammer 

KUVA 2

Aidan Gillen
Aidan Gillen 

KUVA 1

Armie Hammer, Aidan Gillen ja Amber Tamblyn
Armie Hammer, Aidan Gillen ja Amber Tamblyn 

Blackout

Ohjaus Rigoberto Castañeda
Näyttelijät Amber Tamblyn, Aidan Gillen, Armie Hammer
Maa Yhdysvallat
Pituus 82 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Blackout

Rajattuun tilaan sidottujen elokuvien keskeinen probleemi on, kuinka pitää katsojan mielenkiinto yllä, kun maisemat eivät vaihdu. Ratkaisuksi tarjotaan usein standardikeinoja: viedään kerronta tilasta ulos, joko normaalissa aikajatkumossa tai flashbackeilla. Tuodaan kuvioon irrallisia sivuhenkilöitä. Tästä kärsivät niin Saw kuin Phone Boothkin.

Blackout ei siis ole yksin ongelmansa kanssa. Siinä kolme henkilöä jäävät jumiin hissiin. Rakennus on liki autio, joten apua ei aivan heti ole luvassa. DVD:n takakansi tiivistää suurimman ongelman tyhjentävästi: “Yksi heistä on sarjamurhaaja, jonka on hetki hetkeltä yhä vaikeampi tukahduttaa haluaan tappaa.”

Juoni ei genreleffat tuntevalle juuri yllätyksiä tarjoa. Kolmikosta jokaisella on oma salaisuutensa, joita avataan kökköjen flashbackien kautta. Murhaajaksi paljastuu juuri se, jota on koko alkupuoliskon ajan alleviivattu. Toinen on sankari, kolmas avuton uhri.

Takaumien ohella seurataan, kuinka hahmot yrittävät kukin vuorollaan kiivetä hissikuilun kautta vapauteen. Sitten on vähän sananharkkaa suklaapatukasta tai vesipullosta. Asetelma pohjaa Gianluca Morozzin samannimiseen romaaniin, käsikirjoituksesta vastaa Ed Dougherty.

Yllättävän koreilevaa on viimeksi Hierron kuvanneen Alejandro Martínezin kameratyöskentely. Kuva pujottelee pitkin autiotaloa ja hissikuiluja pitkissä saumattomissa otoksissa, joiden funktio on nimellinen mutta kuvallinen anti kiitettävä.

Meksikolaisen Rigoberto Castañedan ensimmäinen englanninkielinen ohjaus pysyy tavattoman kehnosti kasassa. Luokaton näyttelijätyö nivoutuu laiskaan käsikirjoitukseen, joka ei pureudu lainkaan siihen, mikä tarinassa voisi olla mielenkiintoista.

Ahtaan tilan psykologiset vaikutukset eivät koskaan konkretisoidu hahmoissa. Aidan Gillenin laiskasti henkilöimä psykopaatti kun on sekin jo valmiiksi hullu.

DVD: Arviokappale on osa Atlantic Filmin Horror box 2 -kokoelmaa, jonka muut elokuvat ovat Territory ja The Broken.

Kuva (anamorfinen 1.77:1-laajakuva) ja ääni (DD 2.0) ovat peruslaadukkaita, vaikka viisikanavaista äänentoistoa olisikin sopinut toivoa. Lisämateriaalina vain trailereita.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202