Blackout

Blackout (2008)

| DVD
  • 2

JP Siilin käsikirjoittama ja ohjaama psykologinen trilleri kertoo miehestä, joka potee totaalista muistinmenetystä.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2009-05-14 / päivitetty 15.05. klo 09:09

KUVA 4

Petteri Summanen
Petteri Summanen 

KUVA 3

Mikko Leppilampi ja Mari Perankoski
Mikko Leppilampi ja Mari Perankoski 

KUVA 2

Irina Björklund ja Petteri Summanen
Irina Björklund ja Petteri Summanen 

KUVA 1

Petteri Summanen
Petteri Summanen 

Blackout

Ohjaus Jukka-Pekka Siili
Näyttelijät Petteri Summanen, Jenni Banerjee, Irina Björklund, Ismo Kallio, Lena Meriläinen, Mikko Leppilampi, Mari Perankoski
Maa Suomi
Pituus 109 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © Filmiteollisuus Fine, Yleisradio (YLE)
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

JP Siilin käsikirjoittama ja ohjaama Blackout on psykologinen trilleri miehestä, joka potee totaalista muistinmenetystä. Sydänkirurgi Pekka Valinto herää yli vuoden kestäneestä koomasta naula päässänsä. Mistä se on peräisin ja kuka sen on ampunut? Näihin kysymyksiin Valinto yrittää löytää vastausta huomatakseen, ettei kaikki olekaan sitä, miltä se näyttää.

Sairaalamiljöötä kuvaava trilleri alkaa varsin lupaavasti, mutta kadottaa hyvin pian sen punaisen lankansa Siilin yrittäessä kertoa liian paljon liian lyhyessä ajassa. Hyvältä näyttävä elokuva kärsii liiallisesta sisällöstä, jolloin lopputulos jää melkoisen sekavaksi. Idealtaan elokuva on kiehtova, mutta toteutuksen suhteen jäädään valitettavasti puolitiehen.

Tarinan henkilöhahmot jäävät etäisiksi, eikä heistä oikein saa minkäänlaista otetta. Dialogi on puolestaan väkinäistä, vuorosanat eivät oikein sovi näyttelijöiden suihin. Näyttelijät tekevät kuitenkin heikohkosta elokuvasta katsottavan, vaikka pääasiassa työskentelevätkin puolella teholla. Petteri Summanen omantunnon omaavana sydänkirurgina yllättää positiivisesti, varsinkin kun hänet on totuttu näkemään hieman kevyemmissä ja koomisimmissa rooleissa. Hän on elokuvan selkäranka, joka pitää paketin kasassa. Vaikka Irina Björlundin roolihahmo jää kolkoksi, on itse roolisuoritus Summasen esittämän Pekka Valinnon ministerivaimona kuitenkin vakaata. Jenni Banerjee puolestaan yrittää pyristellä menossa mukana ns. kolmantena pyöränä, mutta hän valitettavasti tippuu kyydistä ennen kuin matka on edes kunnolla alkanutkaan.

Vaikka Blackout pitää sisällään suuria puutteita, sillä on kuitenkin hetkensä. Se antaa vastauksia moniin kysymyksiin, mitä edemmäs elokuvassa päästään. Ennen sitä lopullista mysteerin ratkeamista katsojaa harhautetaan moneen otteeseen: se mitä nähdään, ei välttämättä pidäkään paikkaansa. Positiivista on myös elokuvan kuvaus ja leikkaus – ne ovat laadukkaan tyylikästä työtä. Äänimaailma sen sijaan jää pettymykseksi Lauri Ylösen hyvästä yrityksestä huolimatta.

Psykologisessa trillerissä nähdään niin toimintaa kuin myös ihmissuhdedraamaa isä-poika -asetelman ja kolmiodraaman puitteissa. Blackout on myös eräänlainen kannanotto terveydenhuoltojärjestelmäämme kohtaan. Se näyttää varsin karulla tavalla, mihin voidaan päätyä rahanyörejä kiristettäessä.

Vaikka elokuva on jäänyt raakileeksi, se ei kuitenkaan ole huono. Hiotummalla käsikirjoituksella ja ennen kaikkea yksinkertaistetummalla juonella olisi saatu aikaan loistava trilleri, joka ei olisi kalvennut muiden vastaavanlaisten elokuvien rinnalla.

DVD: FS Filmin DVD-julkaisu on teknisesti hyvä. Kuvaformaattina on anamorfinen 2.35:1 laajakuva ja ääniraitoina tarjoillaan DTS ES 6.1, DD 5.1, 2.0 / suomi. Levy tarjoaa trailerin ja teaserin lisäksi myös poistettuja kohtauksia ohjaajan kommentein, sekä vaihtoehtoisen lopun. DVD pitää sisällään myös JP Siilin ja Petteri Summasen kommenttiraidan, jotka valottavat osaltaan elokuvaa.

Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202