Sean “Boromir” Beanin tähdittämästä misogynisesta keskiaikaseikkailusta löytyy kidutuskauhun piirteitä.
Kliseen mukaan keskiaika oli kidutuksen kulta-aikaa. Brittiläisen Christopher Smithin neljäs kokopitkä Black Death (2010) hyödyntää tämän kliseen elokuvallista potentiaalia. Se yhdistää keskiaikaseikkailuun kidutuskauhua.
Ruton runtelema Englanti vuonna 1348. Ulric (Sean Bean) johtaa miesjoukkoa, joka jahtaa henkiä manaavaa nekromanttia (Carice van Houten). Seurueen oppaaksi valikoituu nuori munkki Osmund (Eddie Redmayne), jonka uskon verinen matka laittaa kovalle koetukselle.
Black Death ammentaa muutenkin kliseistä. Yksi niistä menee näin: kun elokuva sijoittuu historialliseen aikaan, on sen yleissävyn oltava korostetun totinen. Dialogi on ylidramaattista ja näyttely pateettista.
Käsivaraotoksilla realistista vaikutelmaa tavoitteleva kuvaus lisää kurttuotsaiseen tunnelmaan yhden lisäkerroksen. Jostain syystä edes pikkunäppärät viittaukset sellaisiin klassikoihin kuin Seitsemäs sinetti (1957), Aguirre – Jumalan viha (1972) ja Uhrijuhla (1973) eivät kevennä kokonaisuutta.
Beanin äijjäkarisman voimalla etenevän elokuvan pohjavire on kalsea ja oudon misogynistinen. Noitavainojen henki elää siinä vahvana. Kidutuskauhuelementit viimeistelevät raskaan katselukokemuksen.
Ekstroina kymmenen minuutin making of -dokumentti ja puolen tunnin verran lyhyitä haastattelukatkelmia ohjaajalta, tuottajilta ja näyttelijöiltä.
© 2010 Rauli Karjalainen
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA