Bill & Ted - Paluu menneisyyteen

Bill & Ted's Excellent Adventure (1989)

| DVD
  • 3

Heviääliöt matkaavat puhelinkopilla halki historian nostalgiannälän tyydyttävässä teinikomediassa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-06-17 / päivitetty 12.07. klo 15:03

KUVA 3

Freud (Rod Loomis) terapoi Tediä
Freud (Rod Loomis) terapoi Tediä 

KUVA 2

Sokrates (Tony Steedman), Bill ja Ted
Sokrates (Tony Steedman), Bill ja Ted 

KUVA 1

Bill (Alex Winter) ja Ted (Keanu Reeves)
Bill (Alex Winter) ja Ted (Keanu Reeves) 

Bill & Ted - Paluu menneisyyteen

Ohjaus Stephen Herek
Näyttelijät Keanu Reeves, Alex Winter, George Carlin
Maa Yhdysvallat
Pituus 86 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1989-2009 De Laurentiis Entertainment Group, De Laurentiis Film Partners, Interscope Communications, Nelson Entertainment ja Soisson/Murphey Productions
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Bill & Ted - Paluu menneisyyteen

Ted Logan (Keanu Reeves) ja Bill Preston (Alex Winter) ovat kaksi hevibändistä haaveilevaa vatipäätä, joille ei koulu tunnu maistuvan. Historianesitelmästä olisi kuitenkin saatava kiitettävä, jottei kumpikin lennä koulusta pihalle ja Ted vieläpä sotilaskouluun. Tehtävänä on miettiä, miten jokin historiallinen merkkihenkilö suhtautuisi 1980-luvun San Dimasiin.

Apua saadaan, kun taivaalta rysähtää poikien eteen puhelinkoppi, josta astuu ulos salaperäinen Rufus (jo edesmennyt George Carlin). Tulevaisuudesta tupsahtanut mies puhuttelee jannuja kuin suuriakin messiaita, ja kertoo saapuneensa auttamaan näitä koulutehtävässä, jotta ihmiskunnan tulevaisuus on turvattu. Pojat saavat käyttöönsä oman puhelinkopin, jolla nämä pääsevät vapaasti matkaamaan halki ihmiskunnan historian.

Bill ja Ted keksivät pian napata tärkeitä historiallisia hahmoja eri vuosisadoilta, ja tuoda heidät kouluun kertomaan näkemyksiään nykyajasta. Mukaan tarttuu niin Napoleon, Sigmund “Siggy” Freud kuin Tsingis Khankin. Vaikeuksia kuitenkin ilmaantuu, kun aikakoneen antenni vaurioituu matkatessa. Ehtivätkö pojat ajoissa takaisin omaan aikaansa, tuleeko esitelmästä kiitettävä ja pelastuuko ihmiskunta?

Stephen Herekin (101 Dalmatialaista) pienoiseksi kulttiklassikoksi kohonnut Bill & Ted – Paluu menneisyyteen on vahvasti aikakautensa tuote. 80-luvun nuorisokulttuuria ja erityisesti heville sielunsa myyneitä headbangereita ironisoinut komedia on taattua ääliötoilailua alusta loppuun. Bill ja Ted ovat hahmoina yksiulotteisia tampioita, joiden hokemat ovat eittämättä itsetarkoituksellisen tarttuvia mutta siltikin hauskoja.

Nykypäivän räävittömiin teinifarsseihin verrattuna Bill & Ted on hurmaavan viaton elokuva. Pojat ovat poikia, mutta vaikka tytötkään eivät jää huomiotta – kuten ei kuuma äitipuolikaan! – on meno kilttiä ja hahmot sympaattisia. Katsojan inho suunnataan ihan oikeaan kohteeseen: vanhempiin, jotka ovat joko ikinuoria seksipetoja tai armeijakuria soveltavia tiukkapipoja.

Bill & Tedin huumori on ehkä nykystandardein laimeaa, eikä simppeli aikamatkustusjuoni ihan pidä pakettia kasassa. Hupia katsoja saa kuitenkin riittämiin silkasta kasariestetiikasta, jota elokuva huokuu. Oi tuota Converse-lenkkareiden, värikkäiden tennissukkien ja Van Halenin aikaa! Lisähauskuutta voi halutessaa repiä leffan aikamatkustuksesta, jonka sisäinen logiikka on kuin suoraan päähahmojensa mielikuvituksesta.

Elokuvalle tehtiin parisen vuotta myöhemmin jatko-osakin, Billin ja Tedin maailma, joka on paikoin ykkösosaakin hauskempi. Sen mahdollisesta DVD-julkaisusta ei kuitenkaan tällä hetkellä ole tietoa.

DVD: Universalin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1 laajakuva, ja ääniraitana kuullaan Dolby Surround 2.0. Äänimaailma on laiha ja ohut, mutta toistuu ainakin ilman kohinoita. Kuva on aikakauden leffoille tyypillisesti hiukan pehmeä, mutta muuten virheetön.

Lisämateriaalina on elokuvan traileri sekä kuvagalleria.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202