Berliinin taivaan alla

Der Himmel über Berlin (1987)

| DVD
  • 5

Wim Wendersin mestariteos on kaunis ja tunnelmallinen rakkauselokuva.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-06-30 / päivitetty 11.07. klo 14:02

KUVA 4

Solveig Dommartin ja Peter Falk
Solveig Dommartin ja Peter Falk 

KUVA 3

Berliinin taivaan alla
Berliinin taivaan alla 

KUVA 2

Solveig Dommartin ja Bruno Gantz
Solveig Dommartin ja Bruno Gantz 

KUVA 1

Berliinin taivaan alla
Berliinin taivaan alla 

Berliinin taivaan alla

Ohjaus Wim Wenders
Näyttelijät Bruno Gantz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Peter Falk, Curt Bois
Maa Länsi-Saksa / Ranska
Pituus 123 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1987 Road Movies Filmproduktion, Argos Films, Westdeutscher Rundfunk (WDR)
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Maailma on täynnä enkeleitä, mutta me emme vain näe niitä. Olemme liian kiireisiä ja keskittyneitä tekemisiimme, ettei meillä ole aikaa havainnoida mitä ympärillämme tapahtuu. Tämän lisäksi olemme turruttaneet aistimme ja sielumme, sillä ainoastaan puhtaimmat ja vilpittömimmät voivat nähdä enkeleitä. Sellaisia ovat vain lapset ja kuolevat.

Wim Wendersin elokuvista tutuimmat ovat 1980-luvun teoksia, sillä yleensä esille nostetaan joko vuonna 1984 valmistunut Paris, Texas tai kolme vuotta myöhemmin ensi-iltansa saanut Berliinin taivaan alla (a.k.a Wings of Desire). Sattuneesta syystä en ole vielä voinut ensin mainitun arvoja tarkistaa, mutta jälkimmäisen voin sentään suoralta kädeltä nostaa viime vuosikymmenten parhaimpien eurooppalaisten elokuvien joukkoon. Berliinin taivaan alla saikin monia erilaisia palkintoja ja kunnianosoituksia ympäri maailmaa ja vaikka se ei Kultaista palmua Cannesissa voittanutkaan, sai Wenders sentään Ranskasta parhaan ohjaajan palkinnon.

Berliinin taivaan alla on kertomus kahdesta enkelistä, Damielista (Bruno Gantz) sekä Cassielista (Otto Sander). He tarkkailevat ihmisten elämää, mutta eivät sivustakatsojina voi osallistua heidän tekemisiinsä. Vähitellen Damiel huomaa haluavansa kuitenkin enemmän – hän haluaa olla, elää ja tuntea kuin ihmiset.

Wendersin upea elokuva on kymmenistä ohikiitävän hetken esillä olevista hahmoista huolimatta erittäin intiimi ja lämminhenkinen teos. Se on kertomus olemassaolosta, unelmista, kohtaloista ja elämästä ylipäätään. Se heittää ilmoille filosofisia pohdintoja tarkoitusperistämme, teoistamme ja motiiveistamme. Samalla se kertoo selkeästi, kuinka sukupolvi toisensa jälkeen toistaa samoja asioita eikä ihminen ole koskaan täysin tyytyväinen saavuttamaansa. Näistä synkeistäkin ajatuksista huolimatta Wenders antaa katsojalle toivon paremmasta osoittamalla, kuinka lapsen vilpittömyys voi olla tie parempaan.

Wenders nostaa laajasta hahmokatraasta muutaman lähempään tarkasteluun. Enkeleiden lisäksi erityishuomion saa kaunis trapetsitaiteilija Marion (Solveig Dommartin), joka ei ole koskaan antautunut rakkaudelle avoimin sydämin ja on siksi onneton. Iäkäs runoilija (Curt Bois) puolestaan haikailee jo vuosikymmeniä sitten kadonnutta Berliiniään – sen hevoskärryjä, katukahviloita ja ihmisvilinää – ja tuskailee, missä kunnossa ennen niin kaunis kaupunki on tätä nykyä. Kolmas keskeinen hahmo on ulkomaalainen näyttelijä (Peter Falk), joka on tullut kaupunkiin filmaamaan sota-ajasta kertovaa elokuvaa. Näyttelijä on varsin arvoituksellinen henkilö, kuten enkelit tulevat ennen pitkää huomaamaan.

Berliinin taivaan alla (Der Himmel über Berlin, 1987) on tietenkin myös mielenkiintoinen tutkimusmatka tuolloin vielä muurin jakamaan metropoliin, sen syrjäkujille ja likaisille takapihoille, jonne turistin kameran etsin harvemmin löytää. Vaikka suurkaupunki näyttääkin elokuvassa pääosin vähemmän yleviä puoliaan, on Wendersin ote kohteestaan kuitenkin lämmin ja pehmeä. Vastakohtana tälle karulle kauneudelle näytetään myös hätkähdyttäviä otoksia sodan runtelemasta Berliinistä.

Erityismaininnan ansaitsevat kuvaaja Henri Alekan, jonka kamerankäyttö on taiturimaista ja musiikista vastaava Jürgen Knieper. Enkeleiden maailman mustavalkoisuus on silmiä hivelevän kauniisti toteutettu ja oikeanlaisten suodattimien avulla Alekan on saanut siihen loihdittua aimo annoksen sadunomaisuutta. Knieperin vähäeleinen säestys sopii tähän fantasiaan täydellisesti antaen sille hienon ja tunnelmallisen loppusilauksen.

Berliini on miljoonien asukkaiden ja vielä useampien tarinoiden tyyssija, joka rujoudestaan huolimatta on sisältä kaunis ja elinvoimainen – ainakin tässä Wim Wendersin hienossa kaupunkifantasiassa. Elokuvana Berliinin taivaan alla on koskettava ja tunnelmallinen, toteutukseltaan hillitty ja rauhallisesti etenevä. Jos Wendersin aiempien teosten tempo ei ole miellyttänyt, tuskin miellyttää tämäkään, mutta jos haluaa tutustua hienoon eurooppalaiseen taide-elokuvaan, on Berliinin taivaan alla hyvä valinta. Nicolas Cagen ja Meg Ryanin tähdittämä Enkelten kaupunki (City of Angels, 1998) on Wendersin teoksen uusintafilmatisointi.

DVD: Berliinin taivaan alla on osa Sandrew Metronomen julkaisemaa The Wim Wenders Collection III:a. Sen anamorfinen kuva (1.78:1) on hyvälaatuinen eivätkä vähäiset kuvakohinat, muutamat roskat siellä täällä tai parissa kohtauksessa näkyvä reunaterävöitys latista katselunautintoa lainkaan. Ääniraitoja on kolme (DD 2.0, SS 5.1 sekä dts), joiden ainoa moitteen aihe on niiden alhainen taso – vahvistimesta on nostettava jonkin verran volyymia, että edes dialogista saa selvän.

Tekstitykset ovat suomeksi, ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi. Ekstroja ei levyllä ole.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202