Benjamin Buttonin uskomaton elämä

The Curious Case of Benjamin Button (2008)

| DVD
  • 3

Brad Pittin tähdittämä ja David Fincherin ohjaama draama sai huimat 13 Oscar-ehdokkuutta.

julkaistu 2009-06-23 / päivitetty 16.08. klo 12:12

KUVA 4

Brad Pitt ja Cate Blanchett
Brad Pitt ja Cate Blanchett 

KUVA 3

Brad Pitt ja Cate Blanchett
Brad Pitt ja Cate Blanchett 

KUVA 2

Brad Pitt
Brad Pitt 

KUVA 1

Taraji P. Henson ja Brad Pitt
Taraji P. Henson ja Brad Pitt 

Benjamin Buttonin uskomaton elämä

Ohjaus David Fincher
Näyttelijät Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Taraji P. Henson, Jason Flemyng, Elias Koteas, Julia Ormond
Maa Yhdysvallat
Pituus 166 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Paramount Pictures, Warner Bros. Pictures, The Kennedy/Marshall Company, Sessions Payroll Management ja Warner Home Video Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

“My name is Benjamin Button, and I was born under unusual circumstances. While everyone else was aging, I was getting younger. All alone.”

Benjamin Buttonin uskomaton elämä (2008, Yhdysvallat) on varmasti yksi vuoden 2009 odotetuimmista elokuvista täällä Suomessakin. Se keräsi huimat 13 Oscar-ehdokkuutta (joista se lopulta tosin voitti vain kolme) ja on yksi vuoden palkituimmista elokuvista. Kysymyksessä on etäisesti F. Scott Fitzgeraldin novelliin pohjautuva elokuva, jonka on ohjannut David Fincher (mm. Seitsemän, Fight Club, Zodiac). Käsikirjoituksen on kynäillyt yksi alan kovimmista nimistä, Eric Roth (kirjoittanut mm. elokuvat Forrest Gump, München ja The Good Shepherd).

Kuten elokuvan nimikin paljastaa, elokuva kertoo tarinan Benjamin Buttonista (Brad Pitt), hyvin erikoisesta miehestä, joka syntyy vanhana ja päinvastoin kuin me muut, nuorenee vuosien vieriessä. Benjamin syntyy vuonna 1918 New Orleansissa, ryppyisenä ja rumana vauvana, jolla todetaan jo syntyessään monia vanhojen ihmisten sairauksia. Lääkärien mukaan Benjamin tulisi pian kuolemaan, mutta kuin ihmeen kaupalla Benjamin ei pelkästään selviä, vaan alkaa vahvistua – ja nuorentua. Ei kulu kahtakaan vuosikymmentä, kun Benjamin pakkaa laukkunsa ja lähtee katselemaan maailmaa – kurttuisena ja käppyräisenä miehenä.

Monien vuosien jälkeen Benjamin palaa kotiin New Orleansiin – nyt noin viisikymppisen näköisenä miehenä – ja tapaa lapsuudenystävänsä Daisyn (Cate Blanchett). Tästä alkaa rakkaustarina, joka muuttuu ajan myötä vaikeammaksi ja vaikeammaksi, kun Daisy vanhenee ja Benjamin nuorenee.

Benjamin Buttonin uskomaton elämä on yksi vuoden tunteellisimmista draamoista. Joitain se tulee ärsyttämään, mutta useimpia se todennäköisesti ihastuttaa. Kysymyksessä on myös harvinaisen surullinen elokuva. Sen pohjavire on alusta asti alakuloinen. Vaikka Benjaminin elämänkaari saattaa nopeasti ajateltuna kuulostaa kadehdittavalta, Fincher kuvaa Benjaminin hyvin traagisena hahmona. Hän katsoo muiden vanhenemista ja haurastumista samalla, kun itse muuttuu fyysisesti nuoremmaksi. Hänen ”sairautensa” tekee hänestä syrjäytyneen, ulkopuolisen, joka ei kuulu kauaa mihinkään.

Tätä Benjaminin käänteistä vanhenemista ei koskaan käsitellä elokuvassa sen syvällisemmin, ikään kuin tarinan hahmotkin ymmärtäisivät sen vain tarinan kerronnan välineenä. Sitä ei pyritä selittämään lääketieteellisenä tilana, vaan kysymys on puhtaasta fantasiasta. Vanhasta nuoreksi kasvaminen antaa mahdollisuuden käsitellä tuttuja teemoja, kuten ikääntymistä ja rakkautta eri näkökulmasta kuin mihin on totuttu. Ja siitähän tässä on nimenomaan kysymys, näkökulmasta, koska jos tarinan riisuu puhtaasti temaattiselle tasolle, kysymyksessä on itse asiassa varsin tuttu tarina.

Elokuvan ainoa pieni ongelma liittyykin juuri ikääntymiseen. Elokuvan loppuvaiheessa Benjaminin tilanne alkaa mennä tahtomattaankin jo hieman tragikoomiseksi. Vaikka tarinassa itsessään ei todellakaan ole mitään naurettavaa, elokuvan viimeiset kohtaukset Benjaminin ja Daisyn välillä tuntuvat jo suorastaan korneilta. Fincher olisi voinut hyvin leikata muutenkin pitkän elokuvan (169 min.) lopusta muutaman kohtauksen.

Elokuvan suurimmat kiitokset kuuluvat kauniisti kirjoitetuille henkilöhahmoille, Brad Pittille ja Cate Blanchetille, kuten myös poikkeuksellisen osaavalle erikoisefektitiimille, joiden ansiosta Benjaminin fyysinen kehitys aina nuoruudesta vanhuuteen (tai päinvastoin) näyttää yllättävän vakuuttavalta.

DVD: Warner Home Video Finlandin DVD-julkaisu näyttää ja kuulostaa komealta, mutta jää muuten melko vaisuksi. 2.40:1 anamorfinen laajakuva on kirkas ja terävä, ja Dolby Digital 5.1 ääniraita on hyvälaatuinen.

Levyn ainoa lisämateriaali on ohjaaja David Fincherin kommenttiraita, joka sinänsä on suhteellisen informatiivinen, mutta ei erityisen lennokas. Kommenttiraitaa ei ole tekstitetty suomeksi.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202