Ben X

Ben X (2007)

| DVD
  • 2

Nic Balthazarin ajankohtainen elokuva koulukiusaamisesta ja sen seurauksista.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-03-19 / päivitetty 07.08. klo 18:06

KUVA 4

Greg Timmermans
Greg Timmermans 

KUVA 3

Greg Timmermans, Laura Verlinden ja pelihahmot
Greg Timmermans, Laura Verlinden ja pelihahmot 

KUVA 2

Marijke Pinoy ja Greg Timmermans
Marijke Pinoy ja Greg Timmermans 

KUVA 1

Greg Timmermans
Greg Timmermans 

Ben X

Ohjaus Nic Balthazar
Näyttelijät Greg Timmermans, Marijke Pinoy, Pol Goossen, Laura Verlinden, Titus De Voogdt, Maarten Claeyssens
Maa Belgia / Alankomaat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 MMG Film & TV Production ja Future Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Koulujärjestelmän sosiaalisiin hierarkioihin pesiytyvä kiusaamiskulttuuri ja heikompien syrjintä on aihe, josta on kiivasta keskustelua käyty jo vuosikymmenet. Viime vuosina se on kuitenkin noussut uuteen valoon, kun kiusatut ovat nousseet vastarintaan – usein traagisin seurauksin. Kiusattujen maine on tietyssä mielessä tahriintunut, kun monet pitävät nyt heitä vaarallisempina kuin itse kiusaajia. Kun äänetön ahdistus lopulta purkautuu, ovat anteeksipyynnöt myöhäisiä.

Belgialaisen Nic Balthazarin ohjaama ja tämän itse kirjoittamaan romaaniin perustuva Ben X pureutuu tähän polttavaan kysymykseen luomalla analogioita tosi- ja virtuaalimaailmojen välille. Elokuvan päähenkilö on Aspergerin syndroomasta kärsivä Ben (Greg Timmermans), joka on erilaisuutensa vuoksi joutunut koko koulun silmätikuksi. Omissa maailmoissaan viihtyvä autisti kahlaa koulupäivät läpi yrittäen teeskennellä “normaalia”, ja pääsee ilmaisemaan itseään vain Archlord-nimisessä verkkoroolipelissä. Täällä Ben on myös tavannut Scarlite-nimisen naispelaajan (Laura Verlinden), jonka kanssa hän päivittäin seikkailee pelin fantasiamaailmassa.

Elokuvan premissi on mielenkiintoinen, ja ajatus autistin ilmeettömän ulkokuoren alla piilevän inhimillisyyden esiintulosta tietokonepelin maailmassa on kiehtova. Oikeassa maailmassa Ben on toisille yhtä sieluton kuin verkkopelin pikselimaailma puolestaan pelihahmon ympärillä. Nämä kaksi vastakohtaista todellisuutta eivät kohtaa, ja tämä ristiriita repii Beniä palasiksi. Tosielämässä sankari ei aina saa neitoa, ja teoilla on kauaskantoiset seuraukset.

Ben X:n ongelmaksi muodostuu sen rasittava alleviivaavuus. Alluusiot virtuaalimaailmaan olisi voinut jättää hienovaraisiksi vihjeiksi, sen sijaan että tietokonepeli kulkisi koko ajan rinta rinnan todellisuuden kanssa. Balthazar heijastaa kaikki Benin kokemukset peliin, ikään kuin katsojalle täytyisi rautalangasta vääntää tämä ilmeinen yhteys. Tarinan etua ei palvele kiusaajien jatkuva kuvittaminen tätä piirittävinä örkkeinä tai Benin valintojen istuttaminen pelivalikkoihin.

Elokuvan visuaalinen tyyli on osittain aronofskylainen tavassa jolla se hyödyntää leikkauksia ja värifilttereitä päähenkilön ahdistuksen ilmentäjinä. Sillisalaattimaisuus korostuu elokuvan rakenteessa: Benin arjen kuvauksen lomaan on lisäilty dokumentinomaisia puhuvia päitä, joissa pojan isä (Pol Goossen), äiti (Marijke Pinoy), koulutoverit ja opettajat puhuvat koulukiusaamisesta, äärimmäisistä teoista ja kuolemasta: ikään kuin vihjaten katsojalle, että lopputulos on karmea verilöyly.

Ennakko-odotusten luominen on kuitenkin tympeän läpinäkyvää. Lisäksi se vie kaiken tehon lopun kliimaksilta, joka jo itsessään on aivan turhan ilmeinen moraliteetti ja kömpelösti elokuvan asuun puettu puheenvuoro. Joskus kaikkea ei tarvitse sanoa ääneen, ja samoja teemoja käsittelevistä elokuvista suosittelisin ennemmin vaikkapa virolaista luokkakuvausta Klass, tai vastavuoroisesti Gus van Santin Elephantia. Ne sanovat kaiken tarvittavan sortumatta politikointiin tai kömpelöihin metaforiin.

DVD: Levyn 1.85:1 anamorfinen kuva on selkeä ja tarkka, ja värisävyt toistuvat luonnollisina. Ääniraitoina ovat DTS ja Dolby Digital 5.1, jotka ovat niinikään laadukkaita. Valitettavasti Future Filmin DVD:llä ei ole lainkaan ekstroja.

Teksti © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202