Be Kind Rewind

Be Kind Rewind (2008)

| DVD
  • 2

Jerry ja Mike ovat kaveruksia, jotka viettävät suurimman osan ajastaan norkoillen New Jerseyn laitakaupungin rähjäisessä ja pahasti velkaantuneessa videovuokraamossa nimeltään Be Kind Rewind.

julkaistu 2008-12-18 / päivitetty 25.08. klo 15:03

KUVA 4

Mia Farrow ja Danny Glover
Mia Farrow ja Danny Glover 

KUVA 3

Jack Black, Danny Glover ja Mos Def
Jack Black, Danny Glover ja Mos Def 

KUVA 2

Melonie Diaz, Jack Black ja Mos Def
Melonie Diaz, Jack Black ja Mos Def 

KUVA 1

Mos Def ja Jack Black
Mos Def ja Jack Black 

Be Kind Rewind

Ohjaus Michel Gondry
Näyttelijät Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow
Maa Yhdysvallat
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Partizan ja Sandrew Metronome
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jerry (Jack Black, Holiday, Tenacious D) ja Mike (Mos Def, 16 Blocks, The Italian Job) ovat kaveruksia, jotka viettävät suurimman osan ajastaan norkoillen New Jerseyn laitakaupungin rähjäisessä ja pahasti velkaantuneessa videovuokraamossa nimeltään Be Kind Rewind. Kyseinen videoliike on kuin suoraan 80-luvulta, sillä se tarjoaa pelkkiä VHS-elokuvia. Ei ihme, että kauppa ei oikein käy.

Eräänä päivänä onnettomuudessa oudosti magnetisoitunut Jerry tuhoaa vahingossa jokaisen liikkeen VHS-nauhan, jolloin pojat ovat ongelmissa – heillä ei ole mitään vuokrattavaa ja omistaja Elroy (Danny Glover) palaa pian matkoiltaan. Suuressa hädässään tyhmänlännät pojat alkavat tehdä videokameralla omia versioitaan kuuluisista elokuvista ja vuokraavat sitten asiakkaille näitä tekeleitään oikeiden sijasta. Nämä ”ruotsinnetut” versiot (”sweded”) alkavat yllättäen niittämään suurta suosiota naapurustossa ja pian pojat saavat ”ruotsintaa” melkein jokaisen liikkeen elokuvan, aina Ghostbustersista RoboCopiin ja Driving Miss Daisyyn. Kaverukset ovat pian kulmakunnan kuuluisuuksia.

Liiketoiminnan kasvaessa kaksikko alkaa ymmärtää, että siinä saattaa olla avain videoliikkeen pelastamiseen, joka kärsii pahasti uusien DVD-videoliikkeiden yleistymisestä. Aikaa ei kuitenkaan ole paljon, sillä velkojat koputtelevat jo ovella. Ratkaisuna taloudelliseen kriisiin saattaa olla näytelmäelokuva kulmakunnan menneestä jazz-legendasta Fats Wallerista, jonka tekemiseen koko naapurusto ottaa osaa.

Uusin Jack Black -komedia (näin kai voidaan sanoa kaupallisesta näkökulmasta), on jo saanut aikaan mielenkiintoisen ”spin-offin”: elokuvien ”ruotsinnokset”. Nettiin on alkanut ilmestyä kotitekoisia, innokkaiden elokuvien ystävien tekemiä omia versioita blockbuster-elokuvista ja vanhoista klassikoista. Jälleen yksi oiva osoitus 2000-luvun audiovisuaalisesta maailmankylästä, jossa elämme.

Elokuvan on ohjannut Michel Gondry, jonka värikkäästä filmografiasta löytyy parhaimmillaan jopa eksistentiaalisfilosofisia kysymyksiä pohdiskelemaan äityvät draamakomediat Human Nature (2001) ja Eternal Sunshine of The Spotless Mind (2004). Be Kind Rewind ei ole mitään näin hienostunutta, eikä se edes näytä yrittävän. Itse asiassa se on komedia, joka on hauska 45-minuutin ajan, sitten se muuttuu tunteelliseksi, jonkinlaiseksi yleisön sympatioita ruinaavaksi yhteisökuvaukseksi, jossa ei ole vitsin vitsiä – tai ainakaan yhtään hauskaa sellaista. Lämminhenkinen se kyllä on, mutta se tekee elokuvasta tyylillisen muotopuolen, jolla ei ole ydintä. Rennosti ja vauhdikkaasti alkava elokuva muuttuu loppua kohden raskaan hitaaksi lyllertäjäksi, josta alkaa uupua niin persoonallisuutta kuin kiinnostavuuttakin.

Jack Black ja Mos Def hoitavat osansa kunnialla niin kauan, kun elokuva keskittyy yleisön naurattamiseen ja erityisesti elokuvien ”ruotsintamiseen”. Mia Farrow´n ja Danny Gloverin pienet roolit eivät varmasti jää yleisön mieleen pitkäksi aikaa.

Michel Gondrylta olisi voinut odottaa enemmänkin, mutta kyllähän Be Kind Rewind (2008, Yhdysvallat) tällaisenakin maistuu kerran kulutettavaksi. Elokuva tulee tuskin menestymään lippuluukulla kummoisesti, sillä tällaiset elokuvat toimivat DVD:llä yhtä hyvin kuin valkokankaallakin.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202