Be Kind Rewind

Be Kind Rewind (2008)

| DVD
  • 2

Jerry ja Mike ovat kaveruksia, jotka viettävät suurimman osan ajastaan norkoillen New Jerseyn laitakaupungin rähjäisessä ja pahasti velkaantuneessa videovuokraamossa nimeltään Be Kind Rewind.

julkaistu 2008-12-18 / päivitetty 25.08. klo 15:03

KUVA 4

Mia Farrow ja Danny Glover
Mia Farrow ja Danny Glover 

KUVA 3

Jack Black, Danny Glover ja Mos Def
Jack Black, Danny Glover ja Mos Def 

KUVA 2

Melonie Diaz, Jack Black ja Mos Def
Melonie Diaz, Jack Black ja Mos Def 

KUVA 1

Mos Def ja Jack Black
Mos Def ja Jack Black 

Be Kind Rewind

Ohjaus Michel Gondry
Näyttelijät Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow
Maa Yhdysvallat
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Partizan ja Sandrew Metronome
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jerry (Jack Black, Holiday, Tenacious D) ja Mike (Mos Def, 16 Blocks, The Italian Job) ovat kaveruksia, jotka viettävät suurimman osan ajastaan norkoillen New Jerseyn laitakaupungin rähjäisessä ja pahasti velkaantuneessa videovuokraamossa nimeltään Be Kind Rewind. Kyseinen videoliike on kuin suoraan 80-luvulta, sillä se tarjoaa pelkkiä VHS-elokuvia. Ei ihme, että kauppa ei oikein käy.

Eräänä päivänä onnettomuudessa oudosti magnetisoitunut Jerry tuhoaa vahingossa jokaisen liikkeen VHS-nauhan, jolloin pojat ovat ongelmissa – heillä ei ole mitään vuokrattavaa ja omistaja Elroy (Danny Glover) palaa pian matkoiltaan. Suuressa hädässään tyhmänlännät pojat alkavat tehdä videokameralla omia versioitaan kuuluisista elokuvista ja vuokraavat sitten asiakkaille näitä tekeleitään oikeiden sijasta. Nämä ”ruotsinnetut” versiot (”sweded”) alkavat yllättäen niittämään suurta suosiota naapurustossa ja pian pojat saavat ”ruotsintaa” melkein jokaisen liikkeen elokuvan, aina Ghostbustersista RoboCopiin ja Driving Miss Daisyyn. Kaverukset ovat pian kulmakunnan kuuluisuuksia.

Liiketoiminnan kasvaessa kaksikko alkaa ymmärtää, että siinä saattaa olla avain videoliikkeen pelastamiseen, joka kärsii pahasti uusien DVD-videoliikkeiden yleistymisestä. Aikaa ei kuitenkaan ole paljon, sillä velkojat koputtelevat jo ovella. Ratkaisuna taloudelliseen kriisiin saattaa olla näytelmäelokuva kulmakunnan menneestä jazz-legendasta Fats Wallerista, jonka tekemiseen koko naapurusto ottaa osaa.

Uusin Jack Black -komedia (näin kai voidaan sanoa kaupallisesta näkökulmasta), on jo saanut aikaan mielenkiintoisen ”spin-offin”: elokuvien ”ruotsinnokset”. Nettiin on alkanut ilmestyä kotitekoisia, innokkaiden elokuvien ystävien tekemiä omia versioita blockbuster-elokuvista ja vanhoista klassikoista. Jälleen yksi oiva osoitus 2000-luvun audiovisuaalisesta maailmankylästä, jossa elämme.

Elokuvan on ohjannut Michel Gondry, jonka värikkäästä filmografiasta löytyy parhaimmillaan jopa eksistentiaalisfilosofisia kysymyksiä pohdiskelemaan äityvät draamakomediat Human Nature (2001) ja Eternal Sunshine of The Spotless Mind (2004). Be Kind Rewind ei ole mitään näin hienostunutta, eikä se edes näytä yrittävän. Itse asiassa se on komedia, joka on hauska 45-minuutin ajan, sitten se muuttuu tunteelliseksi, jonkinlaiseksi yleisön sympatioita ruinaavaksi yhteisökuvaukseksi, jossa ei ole vitsin vitsiä – tai ainakaan yhtään hauskaa sellaista. Lämminhenkinen se kyllä on, mutta se tekee elokuvasta tyylillisen muotopuolen, jolla ei ole ydintä. Rennosti ja vauhdikkaasti alkava elokuva muuttuu loppua kohden raskaan hitaaksi lyllertäjäksi, josta alkaa uupua niin persoonallisuutta kuin kiinnostavuuttakin.

Jack Black ja Mos Def hoitavat osansa kunnialla niin kauan, kun elokuva keskittyy yleisön naurattamiseen ja erityisesti elokuvien ”ruotsintamiseen”. Mia Farrow´n ja Danny Gloverin pienet roolit eivät varmasti jää yleisön mieleen pitkäksi aikaa.

Michel Gondrylta olisi voinut odottaa enemmänkin, mutta kyllähän Be Kind Rewind (2008, Yhdysvallat) tällaisenakin maistuu kerran kulutettavaksi. Elokuva tulee tuskin menestymään lippuluukulla kummoisesti, sillä tällaiset elokuvat toimivat DVD:llä yhtä hyvin kuin valkokankaallakin.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202