Banaanipotku

Rudo y Cursi (2008)

| DVD
  • 3

Gael García Bernal ja Diego Luna kohtaavat jälleen Carlos Cuarónin jalkapalloaiheisessa draamakomediassa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-11-05 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

 

KUVA 3

 

KUVA 2

 

KUVA 1

 

Banaanipotku

Ohjaus Carlos Cuarón
Näyttelijät Diego Luna, Gael Garcia Bernál, Jessica Mas, Joaquin Cosio
Maa Yhdysvallat / Meksiko
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Canana Films, Cha Cha Cha, Esperanto Filmoj, Focus Features, Producciones Anhelo, Universal Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Rudo & Cursi - Banaanipotku

Banaanipotku saattaa toistamiseen yhteen Diego Lunan ja Gael García Bernalin, jotka vakuuttivat joitain vuosia sitten Alfonso Cuarónin mainiossa Ja äitiäs kans -elokuvassa. Nyt parivaljakkoa ohjaa Alfonson veli, Carlos Cuarón.

Tarina kertaa kahden banaanifarmarin matkan ryysyistä rikkauksiin, runkona urheilulajeista universaalein: jalkapallo. Tato (Bernal) on taitava hyökkääjä, joskin enemmän kiinnostunut musiikistaan kuin jalkapallosta – vaikka se tarkoittaisikin Cheap Trick -coverin esittämistä taustanauhalta tyhjille penkkiriveille. Beto (Luna) taas on maalivahti, jolle laji on ykkösprioriteetti vaimon ja lasten ohella. Kun miesten kylään saapuu kohtalon oikun kautta kykyjenetsijä Batuta (Guillermo Francella), kääntyy molempien onni. Ainakin hetkellisesti.

Hökkelikylästä siirrytään Mexico Cityn kuhisevaan metropoliin, ja Tato ja Beto ovat pian paikallisen jalkapalloliigan kärkinimiä. Menestys ei kuitenkaan tule vailla uhrauksia, ja toisaalta pintaliitäjien petollinen keinotodellisuus todistaa pian myös nurjan puolensa. Beto kamppailee peliriippuvuutensa kanssa, ja Tato keskittyy liiaksi hemaisevaan tyttöystäväänsä.

Banaanipotku ei ole niinkään jalkapalloelokuva: laji on ruudulla sivuosassa, toimien lähinnä katalysaattorina veljesten välisen suhteen kuvaukselle. Futis on urheilumuotona universaali, ja siksi niin sopiva: kun kertoja (Francella) puhuu jalkapallotermein elämän suuria totuuksia, ymmärtää jokainen, mistä on kyse.

Cuarónille tämä on ohjausdebyytti, ja se näkyy tiettynä epävarmuutena ja tyylillisenä hajanaisuutena. Kaoottisen ja valtoimenaan pulppuavan dialogin alle hautautuu moni sellainen teema, joita olisi toivonut käsiteltävän laajemminkin. Banaanipotku on draamakomedia, jossa kumpikaan osa-alue ei toimi moitteetta. Bernal ja Luna on ilo nähdä jälleen yhdessä, mutta käsikirjoitus ei aivan hyödynnä näyttelijöiden välistä kemiaa.

Jännitystä onnistutaan silti rakentamaan: tuskin kukaan pystyy todistamaan elokuvan klimaattista rangaistuslaukausta kämmenpohjat hikoilematta. Vetääkö Tato vasemmalle vai oikealle, torjuuko Beto vai ei? Ja tämä tuskin on suuri paljastus, kyseessä kun on kuitenkin elokuva, jossa jalkapallo kuljettaa tarinaa. Pilkulla otetaan miehestä mittaa, ja se voi hyvinkin aloittaa tai katkaista pelaajan uran.

Elokuvana Banaanipotku ei ehkä ole Y tu mamá tambiénin veroinen helmi – sen emotionaalinen ydin hautautuu hölösuisen dialogin ja pikkunäppärän komiikan alle. Erityisesti Bernalilta olisi myös toivonut hieman erilaista otetta rooliin, joka on kieltämättä kirjoitettu melko aivottomaksi. Siltikin Cuarónin ohjausdebyytti onnistuu viihdyttämään kestonsa ajan, ja kertojan futisvertaukset menevät sen verran herkullisesti yli, että eipä tätä kai järin vakavasti olisi tarkoitus ottaakaan.

DVD: Sandrew Metronomen julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1-laajakuva, ja ääniraitana Dolby Digital 5.1:ä. Molemmat ovat levittäjälle ominaisen laadukkaita.

Lisämateriaalia on kiitettävästi. Trailereiden ja poistettujen kohtausten lisäksi mukana on puolituntinen making of -dokumentti, joka kertaa elokuvan tekoa, ääninään tekijöiden ohella tuottajat Guillermo del Toro, Alfonso Cuaron ja Alejandro González Iñárritu. Sokerina pohjalla on Taton elokuvassa nähtävä Cheap Trickia coveroiva musiikkivideo kokonaisuudessaan, sekä sen karaokeversio. Mukana on myös Juana Molinan elokuvamateriaalista koostettu musiikkivideo.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202