Balettitossut

Ballet Shoes (2007)

| DVD
  • 3

Potter-tähti Emma Watson loistaa suloisessa BBC- perhedraamassa, joka on muutakin kuin balettia.

julkaistu 2010-08-19 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 3

Emma Watson
Emma Watson 

KUVA 2

Emma Watson, Yasmin Page, Lucy Boynton
Emma Watson, Yasmin Page, Lucy Boynton 

KUVA 1

Emma Watson
Emma Watson 

Balettitossut

Ohjaus Sandra Goldbacher
Näyttelijät Emma Watson, Yasmin Page, Lucy Boynton, Richard Griffiths, Emilia Fox
Maa Iso-Britannia
Pituus 84 min
Ikäraja Salllittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Harry Potter -tähti Emma Watson näyttää olevan kovassa nosteessa juuri nyt. Ehkäpä menestyneimmäksi Potter -saagan lapsosista hyvää vauhtia kohoavaa Watsonia työllistää leffauran ja muotijättien kanssa solmittujen mainossopimusten lisäksi myös opiskelut yliopistossa. Kuuluisan velhopojan älykköystävänä koko maailmalle tutuksi tulleen Watsonin taidot pääsevät mainiosti esille suloisesssa perhedraamassa Balettitossut (2007).

Noel Streatfeildin samannimiseen lastenkirjaan perustuva Balettitossut seuraa kolmen adoptoidun orpotytön elämää kolkossa köyhyyden kurittamassa Englannissa 30-luvulla. Omalaatuisen isosetänsä Gumin (toinen Potter-näyttelijä Richard Griffiths) adoptoimat Pauline (Watson), Petrova (Yasmin Paige) ja Posy Fossil (Lucy Boynton) kasvavat Gumin epäitsekkään sukulaistytön hellässä huomassa.

Sedän mystisen katoamisen jälkeen perheen taloudellinen tilanne romahtaa ja tyttöjen on taloon muuttavista vuokralaisista huolimatta elettävä kädestä suuhun. Sisukkaat Fossilin tytöt uskaltavat silti unelmoida. Pauline, siskoksista vanhin, rakastaa teatteria ja näyttelemistä, kun taas Petrova haaveilee joskus löytävänsä taivaan tiet naispuolisena pilottina, ja biologiselta äidiltään pelkät balettitossut saanut kuopus Posy on kuin syntynyt ballerinaksi.

Lämminhenkinen mukaelma Streatfeildin vuonna 1936 ilmestyneestä suositusta lastenkirjasta on kaikkea mitä BBC-tuotannolta on tottunut odottamaankin. Tuotantoarvot ovat korkealla ja näyttelijät erinomaisia. Kotimaassaan jouluna 2007 televiossa nähty elokuva sai aivan ansaitusti Yhdysvalloissa teatterilevityksen. BBC on muokannut rakastetun tarinan pienelle ruudulle ennenkin. Kuusiosainen minisarjaversio valmistui jo 1975.

Koska elokuva on tarkoitettu koko perheelle, ei siinä voida välttyä ennalta-arvattavuudelta, unelmien toteutumisilta tai onnellisilta lopuilta. Ilahduttavaa on kuitenkin se, että elokuvan lapsekas optimismi ei jenkkielokuvien tapaan pyri poistamaan tai korjaamaan maailman jokaista vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta. Myös Balettitossujen tytöt taistelevat köyhyyttä ja sairauksia vastaan ja tekevät yhdessä uhrauksia edesauttaakseen toisiensa tavoitteita.

Hurmaava Emma Watson osoitti suurinta potentiaalia kaikista Potter-filmien teinitähdistä, ja saagan viitos- ja kuutososien välissä tehty Balettitossut vain vahvistaa käsitystä Watsonin kyvyistä. Vaikka neitosen muutoin luonnollisessa esiintymisesssä onkin vielä havaittavissa pientä jäykkyyttä, ei DVD:n kansi turhaan toitota Watsonin mukanaoloa. Myös toisia sisukkaita sisaria esittävät Yasmin Page ja Lucy Boynton sopivat koskettavine suorituksineen elokuvan pirtaan hienosti.

Söpön klassikkokirja-adaptaation teemat ovat lopulta helposti yhteen summattavissa. Perheen tärkeyttä alleviivataan, eikä rohkeus luottaa unelmiinsakaan ole hassumpi juttu. Balettitossut kestää kertakatselun hienosti, ja lämmittää varmasti ainakin Emma Watsonin ja BBC-tuotantojen faneja.

DVD: Atlantic Filmin levyn kuva (16:9 anaforminen laajakuva 1.77:1) on aavistuksen verran rakeinen. Ääni (Dolby Digital 5.1) on mainiota peruslaatua. Levyllä ei ole lisämateriaalia. Tätä meillä suoraan DVD:lle mennyttä helmeä ei kannata ohittaa ainakaan vain kiusallisen näköisen kannen vuoksi.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202