Balettitossut

Ballet Shoes (2007)

| DVD
  • 3

Potter-tähti Emma Watson loistaa suloisessa BBC- perhedraamassa, joka on muutakin kuin balettia.

julkaistu 2010-08-19 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 3

Emma Watson
Emma Watson 

KUVA 2

Emma Watson, Yasmin Page, Lucy Boynton
Emma Watson, Yasmin Page, Lucy Boynton 

KUVA 1

Emma Watson
Emma Watson 

Balettitossut

Ohjaus Sandra Goldbacher
Näyttelijät Emma Watson, Yasmin Page, Lucy Boynton, Richard Griffiths, Emilia Fox
Maa Iso-Britannia
Pituus 84 min
Ikäraja Salllittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Harry Potter -tähti Emma Watson näyttää olevan kovassa nosteessa juuri nyt. Ehkäpä menestyneimmäksi Potter -saagan lapsosista hyvää vauhtia kohoavaa Watsonia työllistää leffauran ja muotijättien kanssa solmittujen mainossopimusten lisäksi myös opiskelut yliopistossa. Kuuluisan velhopojan älykköystävänä koko maailmalle tutuksi tulleen Watsonin taidot pääsevät mainiosti esille suloisesssa perhedraamassa Balettitossut (2007).

Noel Streatfeildin samannimiseen lastenkirjaan perustuva Balettitossut seuraa kolmen adoptoidun orpotytön elämää kolkossa köyhyyden kurittamassa Englannissa 30-luvulla. Omalaatuisen isosetänsä Gumin (toinen Potter-näyttelijä Richard Griffiths) adoptoimat Pauline (Watson), Petrova (Yasmin Paige) ja Posy Fossil (Lucy Boynton) kasvavat Gumin epäitsekkään sukulaistytön hellässä huomassa.

Sedän mystisen katoamisen jälkeen perheen taloudellinen tilanne romahtaa ja tyttöjen on taloon muuttavista vuokralaisista huolimatta elettävä kädestä suuhun. Sisukkaat Fossilin tytöt uskaltavat silti unelmoida. Pauline, siskoksista vanhin, rakastaa teatteria ja näyttelemistä, kun taas Petrova haaveilee joskus löytävänsä taivaan tiet naispuolisena pilottina, ja biologiselta äidiltään pelkät balettitossut saanut kuopus Posy on kuin syntynyt ballerinaksi.

Lämminhenkinen mukaelma Streatfeildin vuonna 1936 ilmestyneestä suositusta lastenkirjasta on kaikkea mitä BBC-tuotannolta on tottunut odottamaankin. Tuotantoarvot ovat korkealla ja näyttelijät erinomaisia. Kotimaassaan jouluna 2007 televiossa nähty elokuva sai aivan ansaitusti Yhdysvalloissa teatterilevityksen. BBC on muokannut rakastetun tarinan pienelle ruudulle ennenkin. Kuusiosainen minisarjaversio valmistui jo 1975.

Koska elokuva on tarkoitettu koko perheelle, ei siinä voida välttyä ennalta-arvattavuudelta, unelmien toteutumisilta tai onnellisilta lopuilta. Ilahduttavaa on kuitenkin se, että elokuvan lapsekas optimismi ei jenkkielokuvien tapaan pyri poistamaan tai korjaamaan maailman jokaista vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta. Myös Balettitossujen tytöt taistelevat köyhyyttä ja sairauksia vastaan ja tekevät yhdessä uhrauksia edesauttaakseen toisiensa tavoitteita.

Hurmaava Emma Watson osoitti suurinta potentiaalia kaikista Potter-filmien teinitähdistä, ja saagan viitos- ja kuutososien välissä tehty Balettitossut vain vahvistaa käsitystä Watsonin kyvyistä. Vaikka neitosen muutoin luonnollisessa esiintymisesssä onkin vielä havaittavissa pientä jäykkyyttä, ei DVD:n kansi turhaan toitota Watsonin mukanaoloa. Myös toisia sisukkaita sisaria esittävät Yasmin Page ja Lucy Boynton sopivat koskettavine suorituksineen elokuvan pirtaan hienosti.

Söpön klassikkokirja-adaptaation teemat ovat lopulta helposti yhteen summattavissa. Perheen tärkeyttä alleviivataan, eikä rohkeus luottaa unelmiinsakaan ole hassumpi juttu. Balettitossut kestää kertakatselun hienosti, ja lämmittää varmasti ainakin Emma Watsonin ja BBC-tuotantojen faneja.

DVD: Atlantic Filmin levyn kuva (16:9 anaforminen laajakuva 1.77:1) on aavistuksen verran rakeinen. Ääni (Dolby Digital 5.1) on mainiota peruslaatua. Levyllä ei ole lisämateriaalia. Tätä meillä suoraan DVD:lle mennyttä helmeä ei kannata ohittaa ainakaan vain kiusallisen näköisen kannen vuoksi.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202