Babylon A.D.

Babylon A.D. (2008)

| BLU-RAY
  • 3

Kivikovan elämän karaisema palkkasoturi Toorop (Vin Diesel) saa itsemurhatehtävältä vaikuttavan toimeksiannon saattaa salaperäinen nuori nainen (Mélanie Thierry) ja hänet kasvattanut luostarinunna (Mi…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 08.05. klo 21:09

KUVA 4

Vin Diesel
Vin Diesel 

KUVA 3

Michelle Yeoh, Mélanie Thierry ja Vin Diesel
Michelle Yeoh, Mélanie Thierry ja Vin Diesel 

KUVA 2

Gérard Depardieu ja Vin Diesel
Gérard Depardieu ja Vin Diesel 

KUVA 1

Vin Diesel
Vin Diesel 

Babylon A.D.

Ohjaus Mathieu Kassovitz
Näyttelijät Vin Diesel, Michelle Yeoh, Mélanie Thierry, Gérard Depardieu, Charlotte Rampling
Maa Ranska / Yhdysvallat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Canal+, Légende Films, MNP Entreprise, Okko Productions, Twentieth Century-Fox Film Corporation ja Nordisk Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Ranskalaisen kirjailijan Maurice G. Dantecin luomukseen Babylon Babies pohjautuva Babylon A.D, jota ei sovi sotkea tv-sarja Babylon 5:een, on varsin simppelillä juonella ryyditettyä tieteistoimintaa. Näin ainakin aluksi vaikuttaa. Kivikovan elämän karaisema palkkasoturi Toorop (Vin Diesel) saa itsemurhatehtävältä vaikuttavan toimeksiannon saattaa salaperäinen nuori nainen (Mélanie Thierry) ja hänet kasvattanut luostarinunna (Michelle Yeoh) Venäjältä Yhdysvaltoihin. Mielenkiintoiseksi keikan tekee se, että eletään tulevaisuudessa, jossa itänaapurimme tila on kaoottinen ties minkä ydinräjähdyksen jäljiltä. Kerran niin mahtava äiti Venäjä (ja ylipäätään koko itäinen sektori) muistuttaa nyt pahaista taistelutannerta, jossa rikollisuus on se mikä lyö leiville. Yhdysvalloissa tahti on toinen, mutta sinne Toorop ei ole tervetullut. Tehtävän lanseerannut rikollispomo (Gérard Depardieu) kuitenkin tarjoaa Tooropille vastineeksi hyvin tehdystä työstä valehenkilöllisyyden. Niin alkaa sekalaisen seurueen vaarallinen matka kohti tuntematonta.

Jo tälläisenään Babylon A.D. olisi ollut ihan käypää tavaraa, mutta koska kyseessä todellakin on sci-fi seikkailu, niin pitäähän keitokseen heittää jotakin maustetta sekaan. Tämä ainesosa on kuljetettava nuori nainen, jonka Toorop epäilee kantavan sisällään biologista viruspommia. Onko asia niin vai sisältyykö tehtävään aivan jotain muuta, sitä ei sovi paljastaa. Loppuratkaisu on kuitenkin ainut mikä elokuvassa ei oikein toimi ja kaikkine kiemuroineen myös harvinaisen epäselvä. Viimeinen puolituntinen onkin täynnä sellaista selittelyä ja visiointia, ettei perässä tahdo pysyä. Ongelmaksi nousee myös käsikirjoittajan tarve yhyttää tarinaan jos jonkinlaista ”kivalta” näyttävää oheistoimintaa, kuten parkouria ja häkkitappelua.

Babylon A.D. (2008, Ranska/Yhdysvallat) on kohtuullinen työnäyte pliisulla Gothikalla (2003) isoihin kuvioihin karauttaneelta ohjaaja Mathieu Kassovitzilta. Ranskalaisen taiturin tiimin vahvuuksiin kuuluu ilmiselvästi visuaalinen yleisilme, mutta taistelukohtauksissa on silmää kirveleviä ongelmia, jotka tuovat mieleen b-luokan toimintarainat. Kamera ei pysy liikkeiden tasalla ja mäiske on ohi ennen kuin ehtii havaitsemaan mitään olennaista. Sen sijaan henkilöohjaukseen Kassovitz on saanut puhtia. Tämä on mainitsemisen arvoinen suoritus aina kun Dieselin kaltainen höyryveturi saadaan valjastettua maksimitehoille.

Vin Diesel sopiikin tulevaisuuden maisemiin yhtä hyvin kuin mystisen murhamiehen rooliin tieteisjännärissä Pitch Black (2000). Silti tämänkertainen rooliveto tuo auttamatta mieleen agenttirainan nimeltä xXx (2002), jossa Diesel esitti lähes identtistä hyvää tarkoittavaa muskelimiestä, joka ei paljoa puhu vaan mieluumin ratkoo ongelmat käsillään. Babylon A.D. alkaakin erittäin sopivasti eli totuttaen katsojan yhtä aikaa tähän kömpelöön nallekarhuun ja futuurisiin kulisseihin. Myös taistelun päälle ymmärtävä nunna Rebeka on hyvä hahmo, juuri sopiva sekoitus passiivisuutta ja päämäärätietoisuutta. Tästä pisteet Michelle Yeohille. Muut roolit ovatkin sitten vähän sitä sun tätä. Sivuosissa jokatapauksessa nähdään veteraanit Gérard Depardieu ja Charlotte Rampling. Heistä Rampling on saanut yllättävänkin kovan roolin uskonlahkon häikäilemättömänä johtajana.

Babylon A.D. sisältää sopivasti toimintaa, tulevaisuudenvisiointia ja rempseää huumoria miehiseen makuun. Avaustunti leffan parissa sujuu siivillä, mutta sen jälkeen alkava selittely ja mutkien suoristelu närästää kohtuuttoman paljon. Ohjaaja Kassovitz on julkisesti tarjonnut järkeenkäyvän selityksenkin: Babylonin parhaat palat lojunevat tälläkin hetkellä elokuvaa rajusti editoineen studion roskakorissa.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Blu-Ray: Nordisk Filmin julkaisemalla levyllä on kuvana 2.35:1 HD laajakuva ja äänenä DTS HD 5.1 tai Dolby Digital 5.1.

Valitettavasti levyllä ei ole minkäänlaisia lisämateriaaleja.

BRD teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202