Uli Edelin dynaaminen sukellus Saksassa 1970-luvulla kauhua ja kunnioitusta herättäneen terroristiryhmä RAF:n vaiheisiin.
Vuosi 2008 oli suurten ikäluokkien juhlaa. Silloin muisteltiin vuoden 1968 opiskelijamellakoita, innoittuneen kansalaisaktivismin aaltoa, joka levisi halki maailman. Neljänkymmenen vuoden takaisia eittämättä innoittavia tapahtumia muisteltiin mitä moninaisimmissa hymistelevissä kulttuuritapahtumissa, mutta loputtomantuntuisessa 68-paraatissa keikkui myös kummallinen lisä: Baader Meinhof Komplex.
Uli Edelin dynaaminen elokuva kuvaa Saksan vuoden 1968 levottomiksi yltyneiden opiskelijamellakoiden mainingeissa alkunsa saaneen ja aina 1990-luvulle asti vaikuttaneen äärimarxilaisen terroristiryhmä RAF:n keskeisimpiä vaiheita. Elokuva käsittelee RAF:n syntyä ja sen aktiivisimpia toimintavuosia, jolloin se henkilöityi vahvasti ryhmän perustajajäsenten muodostamaan ydinjoukkoon.
Elokuvan alkupuoli valottaa ryhmän taustoja, kuvaten vasemmistoaktiivien radikalisoitumisen kärjistymistä aina terroriin asti. Se pyrkii olemaan tarkka historiallinen kuvaus Länsi-Saksan rauhanajan pelätyimmän ja väkivaltaisimman terroristiryhmän varhaisvaiheista. RAF toimi aktiivisena vuoteen 1998 asti, mutta elokuva keskittyy ryhmän toimintaan 1970-luvulla liittäen sen vaiheet erityisesti sen perustajajäsenten kohtaloihin. Uskollisena historiallisille tapahtumille elokuva kulkee entisten opiskelijaradikaalien mukana tuhopolttojen ja pankkiryöstöjen kautta aina vankeuteen ja poliittisten murhien aaltoon asti. Hienoa draamaa saadaan irti niin yhteiskunnallisista jännitteistä, maailmanpolitiikasta kuin ydinryhmän sisäisestä dynamiikastakin.
Elokuva ei kuitenkaan ole RAF:n tunnetuimpiin johtohahmoihin keskittyvä henkilökuva. Vaikka alussa perustajajäsenten Andreas Baaderin (Moritz Bleibtrau), Gudrun Esslinin (intensiivinen Johanna Wokalek), Ulrike Meinhofin (Martina Gedeck) ja Horst Mahlerin (Simon Licht) vaiheita seurataankin tarkasti, ei elokuvassa nojata liiemmin yksittäisiin henkilöhahmoihin. Pikemminkin se pyrkii kuvaamaan traumaattista aikaa eurooppalaisessa lähihistoriassa melko puolueettomasti. Terroristeja ei kuvata yksiselitteisesti pahoina ja julmina tappokoneina. Päinvastoin, palestiinalaississien koulutusleirillä nakuilevat vallankumoukselliset tuntuvat lähinnä todellisuudesta vieraantuneilta naiiveilta idealisteilta, jotka ovat saaneet liian ison palan purtavakseen.
Terroristeja inhimillistävä elokuva on näinä aikoina uskalias. Baader Meinhof Komplex on elokuvana lähes dokumentaarinen. Se toistaa historian tapahtumat Der Spiegelin entisen päätoimittajan, Stefan Austin, bestselleriin pohjaten ja pyrkii ymmärtämään syitä terrorismin takana asettamalla tapahtumat laajempaan kontekstiin. Uli Edel ei ohjaa katsojan sympatioita RAF:n tai virkavallan puolelle, vaan antaa kunkin tehdä omat päätelmänsä itse tapahtumien pohjalta. Lopullisesti Edel ei kuitenkaan palloa katsojalle heitä: elokuvan ajankohtaisia teemoja käsittelevän sanoman äänitorvena toimii terroristeja jahtaava poliisipäällikkö Horst Herold (Bruno Ganz), joka ymmärtää, etteivät varsinaiset ongelmat piile yksittäisissä terroriteoissa, vaan monimutkaisissa syissä niiden takana.
Lähes 2,5 –tuntinen elokuva raskaine aiheineen on äärimmäisen mielenkiintoinen, mutta vaatinee katsojalta jo olemassa olevaa kiinnostusta aiheeseen. Elokuva tarjoaa varsinkin alkupuolellaan henkilövetoista draamaa, mutta muuttuu loppua kohden, henkilöhahmojensa menettäessä inhimillisyytensä, raskaita teemojaan älyllisesti pohdiskelevaksi yhteiskunnalliseksi puheenvuoroksi.
DVD:n kuvaformaatti on perushyvä anamorfinen 1.85:1 laajakuva, saksankieliset palopuheet toistaa DD 5.1. Levyllä ei ole lisämateriaalia. Tekstit saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja norjaksi.
Teksti: © 2009 Maria Koistinen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA