Aurinkomyrsky

Solstorm (2007)

| DVD
  • 1

Pohjois-Ruotsin Kiirunassa tapahtuu kummia: paikallisen vapaakirkon nuori pastori on murhattu raa’asti.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-12-18 / päivitetty 20.11. klo 16:04

KUVA 4

André Sjöberg
André Sjöberg 

KUVA 3

Izabella Scorupco
Izabella Scorupco 

KUVA 2

Mikael Persbrandt
Mikael Persbrandt 

KUVA 1

Izabella Scorupco
Izabella Scorupco 

Aurinkomyrsky

Ohjaus Leif Lindblom
Näyttelijät Izabella Scorupco, Mikael Persbrandt, Krister Henriksson
Maa Ruotsi / Suomi
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Sandrew Metronome ja Helsinki Filmi Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Pohjois-Ruotsin Kiirunassa tapahtuu kummia: paikallisen vapaakirkon nuori pastori on murhattu raa’asti. Kädettömän ruumiin löytää alttarilta hänen siskonsa Sanna, joka hätäännyksissään soittaa apuun vanhan ystävänsä Rebeckan. Vastahakoisesti Rebecka palaa Tukholmasta lapsuudenkaupunkiinsa, joka kätkee monta traumaattista muistoa. Tiivis uskonnollinen yhteisö ei helpota mysteerin selvittämistä. Kuka tahansa voi olla murhaaja.

Mustanpuhuva Aurinkomyrsky (2007, Ruotsi) perustuu Åsa Larsonin romaaniin. Tämä ei ole suinkaan mikään yllätys, sillä ruotsinmaalla jokainen vähänkin potentiaalinen dekkari on käännetty elokuvaksi. Eikä siinä mitään pahaa ole, sillä ruotsalaiset todella osaavat tehdä jännäreitä. Ainakin ennen ovat osanneet: Aurinkomyrsky on genren yksi heikoimmista lenkeistä. Myös suomalaisella rahalla tuotetun elokuvan meno on todella ponnetonta ”yllättävään” loppuun asti. Eniten tyylissä häiritsee kiillotettu lavastus ja harkitsematon tummien värien käyttö, jotka yhdessä muodostavat melkoisen ristiriidan. Tuntuu kuin Kiirunassa ei mystisten kirkonmenojen ohella muuta touhuttaisikaan.

Jos joskus haiskahtaa siltä, että elokuva- ja tv-alan piirit ovat Suomessa pienet, niin kyllä ne ovat sitä myös Ruotsissa. Aurinkomyrskyn huonosti rasvatun koneiston muodostaa niin Beckejä kuin Wallandereitakin tuottaneet henkilöt. Todellinen emämunaus on ollut yhdistää etsivä Kurt Wallanderina paremmin tunnettu Krister Henriksson ja Beckin äkkipikainen aisapari Mikael Persbrandt. Vähän sama kuin kokkaisit sokerilla ja pippurilla. Melko kokematon ohjaaja Leif Lindblom ei saa parivaljakosta irti rahtustakaan. Persbrandt tapittaa sumeilla silmillään ja Henriksson on muuten vain työpaikalla, vaan ei läsnä. Murhaa setvivän Rebeckan näyttelijäksi on pestattu rautainen ammattilainen ja elokuva-alan todellinen kiertolainen, Izabella Scorupco (007 ja kultainen silmä). Scorupco tekee minkä pystyy, mutta se ei vain riitä. Muutamalle muullekin paikalliselle “isolle nimelle” on kirjoitettu parin vuorosanan mittaiset sivuosat. Heistä ainakin Suzanne Reuterin ja Jakob Enlundin nimet takaavat yleisön kiinnostuksen.

Aurinkomyrsky on ruotsalaiseen laatuun tottuneelle fanille syvä pettymys. Klas Abrahamssonin käsikirjoitus menee pakkasen puolelle punoessaan vapaaseurakunnan ympärille mystisiä riittejä, pahuutta ja miljoonaluokan bisnestehtailua. Yltiöpäinen jeesushypetys lyö silmille ja siinä sivussa unohdetaan hyödyntää Kiirunan fantastiset maisemat. Aurinkomyrsky onkin nimeään myöten kovin huonoa mainosta Ruotsin pohjoisimmalle kunnalle. Tämän nähtyäni en edes halua ottaa selvää minkälaista väkeä kylän raiteilla vaeltaa.

DVD:n bonuksista saa pientä lohtua. Jonkinlainen älynväläys on ollut laittaa mukaan itse elokuvasta saksittu seksikohtaus ja kaupan päälle kokonainen gospel soundtrack. Mukana on myös mokakooste, vaikkei komediasta olekaan kyse.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202