Arn - Pojoinen valtakunta

Arn - Riket vid vägens slut (2008)

| DVD
  • 3

Pohjoismaiden elokuvahistorian kalleimmaksi teokseksi tituuleerattu Arn – Temppelinritari on keskiaikaan sijoittuva tarina rakkaudesta, ystävyydestä ja perheestä, sodasta ja rauhasta. Pääosissa nähdää…

julkaistu 2008-01-06 / päivitetty 28.09. klo 15:03

KUVA 4

Joakim Nätterqvist ja Frank Sieckel ristiretkellä
Joakim Nätterqvist ja Frank Sieckel ristiretkellä 

KUVA 3

Joakim Nätterqvist ja Sofia Helin.
Joakim Nätterqvist ja Sofia Helin. 

KUVA 2

Sofia Helin.
Sofia Helin. 

KUVA 1

Joakim Nätterqvist, eli Arn itse.
Joakim Nätterqvist, eli Arn itse. 

Arn - Pojoinen valtakunta

Ohjaus Peter Flinth
Näyttelijät Joakim Nätterqvist, Sofia Helin, Stellan Skarsgård
Maa Ruotsi / Tanska / Suomi / Norja / Saksa / Iso-Britannia
Pituus 128 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Arion Communications Ltd, Dagsljus Filmequipment, Danmarks Radio, Europa Film Sound Production, Film i Väst, Juonifilmi, Molinare Studio, SF Norge A/S, Sheba Films, Svensk Filmindustri, TV4 Sweden, Telepool, Tju-Bang Film, YLE ja FS Film
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Arn – Pohjoinen valtakunta on jatko-osa puolisen vuotta sitten julkaistulle Arn – Temppelinritarille, joka sijoittui 1100-luvun Ruotsiin ja Pyhään Maahan. Molemmat elokuvat perustuvat Jan Guilloun romaanitrilogiaan.

Tässä saagan toisessa ja viimeisessä osassa Arn Magnusson (Joakim Nätterqvist) palaa Pyhältä maalta Ruotsiin Göötanmaalle pitkän komennuksen jälkeen. Nyt hän aikoo etsiä käsiinsä nuoruuden rakkautensa, Cecilian (Sofia Helin), joka valheilla ja vääryydellä häneltä kerran riistettiin, perustaa perheen ja vetäytyä taistelukentiltä lopullisesti. Hänen unelmansa ruusuisesta tulevaisuudesta kokevat pian kolauksen, kun palattuaan kotikonnuille Ruotsin ja Tanskan välille syttyy sota, johon Arn sotkeutuu tahtomattaankin.

Tämä Arnin saagan jälkimmäinen osa ei juuri poikkea ensimmäisestä. Itse tarina kuvataan jälleen Arnin ja Cecilian rakkaustarinan kautta, vaikka pariskunta ei tässäkään osassa vietä paljoakaan aikaa yhdessä. Tällä kertaa taustatarina on siirretty hieman enemmän Pyhältä Maalta Ruotsinmaalle. Edelleenkin on ihmeteltävä, miksi Arnin seikkailuja Pyhällä Maalla edes kuvataan. Nuo tapahtuvat tuntuvat elokuvassa pitkälti merkityksettömiltä, kun taas Ruotsin ja Tanskan väliseen valtataisteluun ei käytetä läheskään niin paljoa aikaa kuin mitä se olisi ansainnut.

Tuloksena on hyvin rikkonainen kokonaisuus, sillä kahden tunnin elokuva yrittää revetä kaikkialle ja kuvata kaikkea. Tarinan monitahoisuus saa kerronnan siis tökkimään, mutta toisaalta se tekee itse elokuvasta edeltäjäänsä kiinnostavamman, joka oli yksinkertaisuudessaan hieman puuduttava.

Tyylillisesti Arn – Pohjoinen valtakunta on identtinen edeltäjänsä kanssa: paljon mahtipontisia laajakuvia ja suureellisia kamera-ajoja aavikoiden, myrskyävien merten ja pohjoisten metsien yllä, joiden taustalla soi Tuomas Kantelisen säestämät elämääkin suuremmat sävelmät. Kun tähän vielä liitetään ensimmäisestä osasta tuttu ensiluokkainen lavastus, voi sanoa, että ulkoisesti kaikki on edelleen hyvin kohdallaan.

Arn – Temppelinritarin arvostelussa vertasin elokuvan päähenkilöä Braveheartin William Wallaceen ja nyt yhtäläisyydet niin hahmojen kuin elokuvienkin välillä tuntuvat entistä silmiinpistävimmiltä. Arnin kaveriksi Pyhältä maalta löytyy Harald (Anders Baasmo Christiansen), joka on niin luonteeltaan kuin ulkonäöltäänkin lähes identtinen Braveheartin Hamishin (Brendan Gleeson) kanssa. Myös elokuvan suuri kenttätaistelu on käytännössä kopioitu Braveheartista (Stirlingin taistelu). Sivuseikkojahan nämä ovat, mutta mielenkiintoisia sellaisia.

Valitettavasti Joakim Nätterqvist on edelleen poikamaisen karismaton Arn Magnussonin roolissa. Hän ei ole huono näyttelijä, hän on vain täysin väärässä roolissa. Niin Arnin kuin muidenkin henkilöhahmojen kohdalla päänvaivaa tuottaa myös se, että he olivat 20-vuotiaina tismalleen samannäköisiä kuin 40-vuotiaina. Kun elokuvassa kahlataan läpi yli 20 vuoden ajanjakso, eikö olisi fiksumpaa vaihtaa näyttelijöitä kuin jättää ikääntyminen katselijoiden mielikuvituksen varaan?

Kokonaisuutena Arn – Pohjoinen valtakunta on ensimmäistä Arn-elokuvaa parempi vaikka kärsii hieman rikkonaisesta kokonaisuudesta. Tarina on tuotu lähemmäs Pohjoismaita, joka tekee tarinasta persoonallisemman, ja tarinan monitahoisuus pitää katsojan kiinnostuksen yllä ensimmäistä elokuvaa tehokkaammin. Silti on sanottava, että kyllä Pohjoismaiden kaikkien aikojen kalliimmalta elokuvalta olisi voinut vaatia jotain mieleenpainuvampaa. Nyt se jää väkisinkin puitteiltaan hienoksi, mutta hieman tavanomaiseksi historialliseksi epookiksi.

DVD: FS Filmin DVD-julkaisu on tekniseltä puoleltaan häikäisevä. Äänivaihtoehtoina on peruslaadukas Doldy Digital 5.1 tai kerrassaan jyräävä DTS. Kuva on kristallinkirkas 2.35:1 anamorfinen laajakuva.

Lisämateriaaleja ei ikävä kyllä ole lainkaan. Odotettavissa lienee myöhemmin siis jonkinlainen special edition.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202