Armoton maa

Open Range (2003)

| dvd
  • 4

John Fordin ja Howard Hawksin periteitä kunnoittava Armoton maa on kertomus karjanajajista ja karjaparonista, joiden sukset menevät siinä määrin ristiin, että konfliktin voi ratkaista vai aseella.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-01-03 / päivitetty 17.11. klo 21:09

KUVA 1

Kevin Costner, Robert Duvall
Kevin Costner, Robert Duvall 

Armoton maa

Ohjaus Kevin Costner
Näyttelijät Kevin Costner, Robert Duvall, Annette Bening, Michael Gambon
Maa Yhdysvallat
Pituus 142 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Touchstone Pictures, Cobalt Media Group, Beacon Pictures ja Tig Productions.

dvd

Armoton maa

Lännenelokuvan ystävän on masentavaa seurata, kuinka ennen niin eläväinen ja suosittu genre pyristelee nykyään henkitoreissaan. Uusia elokuvia valmistuu harvakseltaan, ja Clint Eastwoodin vahvan Armottoman jälkeen ei suuria klassikoita ole westernin kohdalle sattunut. Tuota epäkohtaa yrittää tällä kertaa korjata Kevin Costner uusimmalla elokuvallaan Armoton maa (Open Range, 2003 USA).

Elokuva kertoo neljästä avolaiduntajasta, jotka astuvat sattumalta suuren karjanomistajan varpaille. Ennen kuin erimielisyydet on selvitetty, ovat aseet laulaneet useasti ja moni mies menettänyt henkensä.

Villiä länttä hallitsevista, kaikkivoivista karjaparoneista ja heidän kanssaan kinaavista vähempiosaisista on tehty lukuisia elokuvia, joten tällä saralla Costnerin (Tanssii susien kanssa) uusi teos ei tarjoa mitään uutta ja ihmeellistä. Myös tapahtumat etenevät melko lailla tutun kaavan mukaan. Tästä kaikesta huolimatta Costner onnistuu luovimaan teoksensa reilusti keskitason yläpuolelle. Armoton maa jatkaa kunniakkaasti John Fordin ja Howard Hawksin perintöä.

Tarina etenee maltillisesti, mutta ei missään nimessä pitkästyttävästi. Katsojan mielenkiintoa pidetään yllä tunnelman jatkuvalla, joskin hienoisella kiristämisellä sekä päähenkilöiden menneisyydestä kumpuavilla paljastuksilla. Kaikki kruunataan hienoilla ja maalauksellisilla maisemakuvilla.

Valittamisen aihetta elokuvasta ei paljoa löydy. Käsikirjoitusta olisi voinut hieman tiivistää, varsinkin lopun osalta, nyt se tuntuu aavistuksen verran ylipitkältä sisältöönsä nähden. Myös muutamat kohtaukset ovat hieman hutaisten tehtyjä. Mikäli näihin seikkoihin olisi kiinnitetty huomiota, olisi Armoton maa ehdolla suurten lännenelokuvien joukkoon. Mutta hyvä näinkin.

Uraansa systemaattisesti viime vuodet viemäriin valuttanut Costner on kiinnittänyt elokuvaansa näyttelijäkaartin, joka ei esittelyjä kaipaa. Ohjaajan itsensä lisäksi niin Robert Duvall (Rankka päivä), Annette Bening (American Beauty), James Russo (Yhdeksäs portti) kuin Michael Gambonkin (Päätön ratsumies) suoriutuvat tehtävästään kiitettävästi Costnerin ja Duvallin ollessa luonnollisesti eniten esillä.

Armoton maa antaa lännenelokuvan ystävälle pienen toiveen paremmasta todistamalla, että genrestä saa edelleenkin hyviä elokuvia aikaiseksi. Ei tämä aivan suurten klassikoiden veroinen elokuva ole, mutta kelpo hankinta jokaisen westernin ystävän elokuvahyllyyn.

Dvd: Anamorfisessa kuvassa esiintyy tarkasti katsottuna aavistuksen verran kuvakohinaa. Muuten siinä ei ole mitään valittamisen aihetta, sateenkaaretkin pysyvät hyvin kurissa. Kuvasuhde on 2.35:1. Ääniraitoja on kaksi, perinteinen 5.1 -miksaus sekä dts. Jälkimmäinen on todella muhkea: kaikki kaiuttimet saavat osansa ja varsinkin lopputaistelussa katsoja kokee olevansa suoraan tapahtumien keskipisteessä. Tekstityksiä on neljä, islantia lukuun ottamatta kaikki pohjoismaat. Yksi erikoisuus käännöksestä löytyy: mistä lähtien sheriffiä on nimitetty järjestyksenvalvojaksi?

Ekstrojen määrä on vähäinen, varsinkin kun R1-versiossa niitä on kokonaisen levyn verran. Nyt mukaan on kelpuutettu ainoastaan kuudesta eri elokuvasta oleva trailerikooste, America’s Open Range -dokumentti (13 min.) sekä storyboard.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Richard Jenkins ja Sally Hawkins

The Shape of Water

Samu Oksanen | 09.02.

Kun mykkä siivooja kohtaa jokijumalan, syntyy veret seisauttavan kaunis ja ajaton fantasiaromanssi aikuiseen makuun.

Lue lisää »
Brooklynn Prince ja Bria Vinaite

The Florida Project

Aleksi Salonen | 01.02.

Kuka uskoo Mikki Hiireen? Tai edes gentrifikaation Helinä-keijuun?

Lue lisää »
Tom Hanks ja Meryl Streep

The Post

Samu Oksanen | 01.02.

Steven Spielbergin resonoiva trilleri Watergate-skandaalin esinäytöksestä muistuttaa lehdistön valppaudesta demokratian elinehtona.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

Samu Oksanen | 01.01.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Michael Stuhlbarg, Timothée Chalamet ja Armie Hammer

Call Me By Your Name

Aleksi Salonen | 23.01.

Ehkä vasta nyt valkonkankailla on kuvattu kahden miehen rakkautta yhtä uppoutuneesti kuin naisen ja miehen.

Lue lisää »
Tom Hanks ja Meryl Streep

The Post

Samu Oksanen | 01.02.

Steven Spielbergin resonoiva trilleri Watergate-skandaalin esinäytöksestä muistuttaa lehdistön valppaudesta demokratian elinehtona.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Pennywise (Bill Skarsgård) elokuvassa Se.

Se

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.01.

Järisyttävän pelottava Se on pohjimmiltaan nostalginen kaverusten kasvutarina lapsuudesta teini-iän kynnykselle.

Lue lisää »
Daniel Craig

Logan Lucky

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.01.

Elokuvasvengin maestro Soderbergh palaa tauolta tarkasti rytmitetyllä syvän etelän ryöstökomedialla.

Lue lisää »
Saïd Taghmaoui, Chris Pine, Gal Gadot, Eugene Brave Rock ja Ewen Bremner

Wonder Woman

Samu Oksanen | Blu-ray | 17.01.

DC:n feministinen voimafantasia antaa itselleen luvan pitää hauskaa – ja lopputulos tyrmää kuin paineaalto.

Lue lisää »

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202