Armadillo

Armadillo (2010)

| DVD
  • 4

Afganistan-dokumentin keskiöön nousevat jännityksen kaipuu, yhteenkuuluvuus ja sodan hitaasti hiova kauhu.

julkaistu 2011-02-09 / päivitetty 09.02. klo 19:07

KUVA 3

Armadillo
Armadillo 

KUVA 2

Armadillo
Armadillo 

KUVA 1

Armadillo
Armadillo 

Armadillo

Ohjaus Janus Metz
Maa Tanska
Pituus 100 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Armadillo poster

Janus Metzin dokumentaarinen elokuva muistuttaa monin tavoin fiktiivisiä sotakuvauksia. Tarina alkaa Tanskasta ja lentokentältä, jossa sotilaat ovat jättämässä hyvästejä perheilleen. Aika Afganistanissa muuttaa sotilaita. Keskiöön nousevat perinteiset teemat: jännityksen kaipuu, ryhmän yhteenkuuluvuus ja sodan hitaasti hiova kauhu.

Helmandin maakunta, jonne tanskalaissotilaat lähetetään on yksi Afganistanin sodan päänäyttämöistä. Alue on vastuussa lähes puolesta maailman oopiumtuotannosta. Oopium on myös paikallisten köyhien maanviljelijöiden ainoita tulonlähteitä. Vuoristoseudun raja Pakistanin kanssa merkitsee myös, että Taleban-taistelijoilla on turvapaikka, jonne vetäytyä.

Tanskalaisten rauhanturvaajien sillanpääaseman ympäristö on kuvausten aikaan helmikuussa 2009 turvallinen vain joitakin satoja metrejä rajaa kohti. Toimintaa ei kuitenkaan kuulu, vammat ja kuolemat seuraavat tienvarsipommeista. Taleban-joukot piileksivät siviilien joukossa. Epävarmuus, turvattomuus ja toisteisten tehtävien tylsyys leimaavat partioretkiä.

Alun naiivi sotainto kuolee nopeasti. Nuorten tanskalaisten olemus kyynistyy, toiminnan kaipuusta tulee itseisarvo. Keskusteluissa paikallisten kanssa korostuu toisaalta, että sotilaat ovat tavallisia ajattelevia, empatiaan kykeneviä ihmisiä. Objektiivisuus on elokuvaan liittyvänä käsitteenä häilyvä, mutta jonkinlaisen puolueettomuuden tason dokumentti näillä otteilla saavuttaa.

Metz on poistanut tekijyyden jäljet lähes täysin. Dokumentaarisuuden kuvasto on jo niin syvästi juurtunut fiktiokerrontaan, että ero sen ja Armadillon välillä on huomaamaton. Usein ollaan tukikohdan suojissa, katsomassa pornoa tai nujakoimassa leikin ja vihan välimaastossa. Miehet tuntuvat miltei totetuttavan sotaelokuvista opittuja kaavoja.

Puolivuotiskausi ankkuroituu palvelusajan ja elokuvan lopun kaaoottiseen tulitaisteluun, jossa tanskalaisjoukot tappavat neljä Taleban-taistelijaa. Ryhmä on täynnä hurmosta, sankaruutta on vihdoin tarjolla. Tieto tapahtumista vuotaa Tanskaan ja nostaa mediamyrskyn haavoittuneiden teloituksista. Ero kotimaan ja Afganistanin todellisuuden välillä käy ilmeiseksi.

Tienvarsipommista aiemmin vakavasti loukkaantunut, rintamalle palannut ja pidetty komentaja pitää puheen, joka kalskahtaa historian uudelleenkirjoitukselta: vääryyksiä ei tapahtunut, sota on sotaa. Tapahtumat ja reaktiot ovat samassa ymmärrettäviä ja arkipäivän moraalista etääntyneitä, haavoittuneiden ampuminen välttämätöntä ja ehdottoman väärin.

Toiminta ja puhe kuvaavat kontrastisuudessaan juuri sodan luonnetta, ei niinkään sotilaiden. Tulitaistelu on nähty suoraan sotilaiden asemista, eikä tilanteen adrenaliininsekaista kauhua voi kiistää. Silti kaikki Taleban-taistelijat ammutaan täyteen luoteja, tapetaan loppuun asti.n

Haavoittuneen tanskalaissotilaan hämmentynyt tyhjä katse on metonyminen sodan inhimilliselle kärsimykselle. Kammottava kuva pyyhkii sodalta abstraktin luonteen. Oudointa on miten kaikki jatkuu ennallaan; suuri osa keskiössä nähdyistä miehistä on palaamassa uudelle kierrokselle.

DVD: Bio Rex Distribution julkaisussa on anamorfinen 1.85:1 -laajakuva on kohiseva, mutta se lienee ennen kaikkea seurausta alkuperäismateriaalista. Dolby Digital 5.1 -ääniraita voisi hyödyntää tilavaikutusta paremmin, mutta sihenkin pätee kenttäolojen rajoittavuus.

Lisämateriaalina ohjaajan näkemyksiä elokuvasta (6min), poistettuja kohtauksia (kuusi kappaletta, yht. 46 min.) ja traileri. Ekstrat ainoastaan englanniksi tekstitettyinä.

Teksti: © 2010-11 Aleksi Salonen

Elokuva esitettiin myös osana vuoden 2010 Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleja. Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202