Ariel

Ariel (1988)

| DVD
  • 4
Kari Glödstaf
julkaistu 2009-01-03 / päivitetty 14.08. klo 14:02

KUVA 1

Turo Pajala
Turo Pajala 

Ariel

Ohjaus Aki Kaurismäki
Näyttelijät Turo Pajala, Susanna Haavisto, Eetu Hilkamo, Matti Pellonpää
Maa Suomi
Pituus 69 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1988 Finnish Film Foundation ja Villealfa Filmproduction Oy.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Taisto Kasurinen (Turo Pajala) on töissä pohjoissuomalaisessa kaivoksessa. Kaivos kuitenkin lakkautetaan ja Taisto jää työttömäksi. Koska kotikonnuilla ei töitä juurikaan ole, on Turolla edessään muutto muualle. Ei taida maalaispoika kuitenkaan aavistaa mitä elämä tuo tullessaan, kun hän kääntää isältään saamansa Cadillacin keulan kohti etelää ja Helsinkiä.

Kaurismäen “työläistrilogian” keskimmäinen osa Ariel (Suomi) valmistui 1988, kaksi vuotta ensimmäisen osan, Varjoja paratiisissa, jälkeen. Mikään ei ole kotisuomessa muuttunut, ainakaan parempaan päin. Taisto saa huomata, että elämä etelässä on juuri niin vaikeaa kuin isä on lähtiessä sanonut. Hän ajautuu mukaan tilanteisiin, jotka absurdiudessaan saisivat kenen tahansa pään pyörälle. Taisto on kuitenkin päättänyt selviytyä.

Varjoja paratiisissa -elokuvaan verrattuna Ariel on synkempi kertomus työttömyydestä ja sen lieveilmiöistä. Elämä on vaikeampaa kuin aiemmin, sillä työtä ei yksinkertaisesti ole. Tai ne joilla sitä on, nääntyvät sen alle. Sanonta “jokainen on oman onnensa seppä” sopii tähän elokuvaan paremmin kuin hyvin, sen Taistokin tulee huomaamaan hyvin äkkiä. Yhteiskuntakritiikki, jos näin haluaa sanoa, on siis huomattavasti edellisosaa selvemmin esillä.

Elokuva ei ole kuitenkaan pelkkää ankeutta, jollaisiksi Kaurismäen elokuvat usein erheellisesti mielletään. Jokaisessa pilvessä on kultareuna, Taiston kohdalla tämä sattuu olemaan yksinhuoltajaäiti Irmeli (Susanna Haavisto), jonka kanssa voi vaikeuksista huolimatta suunnitella yhteistä tulevaisuutta, joka myös lopulta heille koittaa. Elokuvassa on myös runsaasti huumoria mukana (joskin mustaa sellaista), mielenkiintoisia henkilöhahmoja sekä toimintaa. Missään nimessä kyse ei ole tylsästä elokuvasta.

Näyttelijät ovat taattua Kaurismäki-laatua. Pajala ja Haavisto tekevät vahvaa työtä, samoin Irmelin poikaa näyttelevä Eetu Hilkamo on elokuvassa kuin kotonaan. Sivurooleista voi jälleen kerran löytää mielenkiintoisia tuttavuuksia aina Matti Pellonpäästä ja Esko Salmisesta Lapinlahden lintujen Heikki Salomaahan ja Matti Jaaraseen.

Arielia tehtiin tunnetuksi myös kansainvälisillä markkinoilla. Se oli toinen Kaurismäki-filmatisointi, joka otti osaa Berliinin elokuvafestivaaleille (ensimmäinen oli Hamlet liikemaailmassa vuodelta 1987), jonka lisäksi sitä näytettiin jopa Pohjois-Amerikassa. Moskovan elokuvafestivaaleilta Ariel sai muutaman palkinnon.

Dvd: Kuvan laatu on yleisen mittapuun mukaan keskitasoa. Siinä ilmenee lievää rakeisuutta, muutamassa kohtauksessa on myös sateenkaari-ilmiötä sekä hieman roskaisuutta. Kuvasuhde on anamorfinen widescreen 1,78:1.

Ääniraita on selkeä, vaikkakin ainoastaan 2.0 Dolby Digital. Tosin eipä elokuva tämän kummoisempaa raitaa tarvitsekaan. Tekstitykset ovat norjaksi, tanskaksi, ruotsiksi, englanniksi sekä suomeksi (kuulovammaisille). Levyllä ei ole mukana ekstroja.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202