Appaloosa

Appaloosa (2008)

| DVD
  • 4

Ed Harrisin vahva moraliteetti uudistaa hienovaraisesti Westernin perinnettä.

julkaistu 2009-05-09 / päivitetty 17.05. klo 09:09

KUVA 4

Viggo Mortensen ja Ed Harris
Viggo Mortensen ja Ed Harris 

KUVA 3

Renée Zellweger ja Ed Harris
Renée Zellweger ja Ed Harris 

KUVA 2

Jeremy Irons ja Ed Harris
Jeremy Irons ja Ed Harris 

KUVA 1

Viggo Mortensen ja Ed Harris
Viggo Mortensen ja Ed Harris 

Appaloosa

Ohjaus Ed Harris
Näyttelijät Viggo Mortensen, Ed Harris, Renée Zellweger, Jeremy Irons, Lance Henriksen, Timothy Spall
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 New Line Cinema, Axon Films, Eight Gauge Productions, Groundswell Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Appaloosa

Western on 2000-luvun Hollywoodissa tehnyt jonkinmoisen paluun parrasvaloihin ja genren kunniakas historia on auttanut vetämään isoja tähtinäyttelijöitä kiinnostaviin päärooleihin. Ed Harrisin Robert B. Parkerin romaanista valkokankaalle sovittama, ohjaama ja tähdittämä Appaloosa kuuluu tässä jatkumossa siihen henkiseen perintöön, joka kävelee samoja polkuja legendaarisen John Fordin uran loppupuolen Western-moraliteettien kanssa.

Harrisin toinen ohjaustyö kertoo tarinan lainvalvojakaksikosta (Harris seriffi Virgil Colena ja Viggo Mortensen apulaisseriffi Everet Hitchinä), joka saapuu Appaloosan kaupunkiin jakamaan oikeutta Villin Lännen tyyliin, revolverin piippua pitkin. Heikkohermoiset kaupunginisät palkkaavat parin palauttamaan järjestyksen kaupunkiin, kun röyhkeä paikallinen voimahahmo Randall Bragg (Jeremy Irons, joka kuulostaa resitoivan Daniel Day-Lewisin Daniel Plainview’tä There Will Be Bloodista) on mennyt liian pitkälle ja murhannut kaupungin edellisen lainvalvojan.

Tavallista kiemuraisemman juonen aikana kuvioon lisätään myös nainen, Allison French (Renée Zelweger), joka asettaa koetukselle seriffien ystävyyden ja Frenchiin rakastuvan Colen omistautumisen työlleen kylmähermoisena ja omavaltaisena ongelmanratkaisijana. Käsikirjoitus on rakennettu yllättävän vähäeleisesti, tapahtumien dramaattista tehoa ja juonenkäänteitä ei juuri alleviivata. Samaa vahvuutta on pyöreästi maalatussa henkilögalleriassa, Harrisin Colella on sadistisia piirteitä joita lainvalvojapari Hitch pyrkii hillitsemään, mutta toisaalta hän osoittaa suurta ymmärtäväisyyttä rakastettunsa käytökselle.

Appaloosa on lähes huomaamatta ideologisesti moderni, etenkin Frenchin ja Colen suhteen kehittelyssä rikotaan konventioita vastaan. Kun Zellwegerin tulkitsema French paljastuu Colelle naiseksi, joka on oppinut selviytymään Lännessä seksin ja viehätysvoimansa avulla, tapahtuu jotain odottamatonta: ei seuraa suurta moraalista tuomiota, ei konfliktia joka päätyy toisen kuolemaan. Uhkaava kohtaaminen intiaanipartion kanssa päätyykin vaihtokauppaan, seriffien hevonen keihäästä ja vapaasta kulusta alueen läpi.

Mutta kun presidentin ystäväpiiriin kuulunut Bragg palaa jo kerran oikeuden edessä tuomittuna ja armahdettuna takaisin Appaloosaan, entistä vaikutusvaltaisempana, syntyy Braggin ja Allison Frenchin välille muodostuvasta suhteesta jännite, jonka on pakko ratketa väkivaltaisesti. Paljastamatta hienoa loppuratkaisua, Mortensenin Hitch joutuu uhraamaan ystävyytensä pelastaakseen ystävänsä.

Pitkän linjan kuvaaja Dean Semler (mm. Mad Max 2 (1981), Tanssii susien kanssa (1990), Apocalypto (2006)) tekee Harrisin kanssa hienoa jälkeä anamorfisella laajakuvalla. Alkukuvassa kolme lainvalvojaa saapuu ratsain pidättämään Braggin joukon kahta murhamiestä, kohtaus päättyy kolmeen maassa lojuvaan ruumiiseen. Heti tästä leikataan auringonpaahtamaan yleiskuvaan Lännen kumpuilevilta aroilta, keskellä pienenä ratsastaa elokuvan pääkaksikko matkalla Appaloosaan. Hieman pidemmällä on vielä Western-perinteen klassinen emblemaattinen otos, edessä kummallakin laidalla toinen seriffeistä, välissä takana kohtalokas nainen. Lavastus ja puvustus sekä rikas äänimaailma luovat onnistuneen ajankuvan.

Polveileva juoni, osuva roolitus ja toimiva henkilöohjaus palvelevat hyvin elokuvan keskeistä vahvuusaluetta, henkilösuhteiden kehittelyä moraalisten valintojen Villissä Lännessä. Vahva käsikirjoitus kantaa kokonaisuutta ja nykyaikainen lähestyminen muuttaa hienovaraisesti Westernin perusolettamuksia.

DVD: FS Filmin levyllä on varsin mukavasti lisämateriaalia, ohjaajan kommenttiraidasta hyvin toteutettuihin minidokumentteihin. 2.40:1 anamorfinen laajakuva on pehmeähkö, 5.1 DD -ääni moitteeton.

Teksti: © 2009 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202