Anna Karenina

Anna Karenina (2012)

| Blu-ray
  • 4

Leo Tolstoin järkälemäinen romaani saa hulppean pintakorean käsittelyn Joe Wrightin ohjauksessa.

julkaistu 2013-09-17 / päivitetty 13.12. klo 16:04

KUVA 2

Aaron Taylor-Johnson on Vronsky
Aaron Taylor-Johnson on Vronsky 

KUVA 1

Keira Knightley nähdään nimiroolissa
Keira Knightley nähdään nimiroolissa 

Anna Karenina

Ohjaus Joe Wright
Näyttelijät Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson
Maa Iso-Britannia
Pituus 129 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Anna Karenina poster Keira Knightley

Mittaviin kirjallisuusadaptaatioihin ja romanttisiin aikalaisdraamoihin urallaan erikoistunut Joe Wright ohjaa Keira Knightleytä jo kolmatta kertaa. Tälläkin kertaa kyseessä on sekä rakastetun klassikkoromaanin Hollywood-tuotteistaminen suurelokuvan muotoon että menneiden vuosisatojen pukuloistoa kuvaava periodidraama.

Ohjaaja-näyttelijä –parivaljakko tallaa siis jo Austen-filmatisointi Ylpeys ja ennakkoluulosta (2005) ja Ian McEwan -versiointi Sovituksesta (2007) tuttuja polkuja. Anna Karenina onkin hieno jatke näille kahdelle, Oscar-huomiotakin saaneelle menestystarinalle. Saumatonta kokonaisuutta voisi katsella ikään kuin epävirallisena trilogiana.

Venäläiskirjailija Leo Tolstoin 1870-luvulla ensimmäisen kerran julkaistu romaani on oiva uusi astinkivi Wrightin tuotannossa. Knightleylta nimihahmon, tylsään avioliittoonsa kyllästyneen skandaalinkäryisen seurapiirineidon, esittäminen käy vaivattomalla karismalla. Onnistunut roolitus jatkuu myös tarinan keskeisissä miesrooleissa. Monipuolinen Jude Law nimihahmon ankarana aviomiehenä on sisällä roolissa koreilematonta fyysistä muodonmuutosta myöten, ja Kick-Ass -elokuvista tuttu Aaron Taylor-Johnson esittelee itsestään uuden, aikuisemman puolen Anna Kareninan intohimoisena rakastajana.

Tolstoin järkälemäinen lähdeteos on ennen Wrightia innoittanut jo lähes kolmeakymmentä muuta elokuvantekijää. Suurkertomukseen visuaalista tietä tutustuvilla on siis runsaasti varaa valita reittinsä, mutta Wrightin ja ennen kaikkea käsikirjoittaja Tom Stoppardin näkemys tuo filmatisointien perinteiseen kuvakieleen jotain uutta ja erilaista.

Wright tiimeineen on rakentanut Tolstoin 1800-luvun lopun Venäjän kokonaan teatterin lavaa muistuttaville lavasteille. Taustakankaat ja lavasteet vaihtuvat kameran edessä, ja näyttelijät liikkuvat rajoituksitta myös ”lavan” taakse ja jopa rakennelmien sisälle. Tyyli on teatraalinen ja totuttelua vaativa, mutta nostaa elokuvan jäykkien genrekonventioiden yläpuolelle.

Kirjan lukeneelle filmatisointi on täysi irtaantuminen Tolstoin yhteiskuntarakenteisiin punoutuvasta suurkertomuksesta. Ohjaaja Joe Wrightin fanille kertomus toimi enne muuta pakahduttavana rakkaustarinana.

Esteettisissä ansioissa silmä lepää, mutta Tolstoin suurteoksen kaltainen substanssin runsaudensarvi elokuva ei kuitenkaan ole. Tunteiden palo on kuitenkin juuri sitä, mitä valloittavan Ylpeys ja ennakkoluulo –adaptaation ohjaajalta sopii odottaakin.

Blu-ray: Universalin julkaisussa kuvaformaattina 1080p teräväpiirto kuvasuhteella 2.40:1, ääniraitana DTS-HD Master Audio 5.1. Lisämateriaalipuolella poistettuja kohtauksia, ohjaaja Joe Wrightin kommenttiraita sekä erinäisiä piendokumentteja kulissien takaa.

Teksti: 2013 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202