Willem Dafoe on nerokkaan sarjamurhaajan jäljillä tässä synkässä, mutta visuaalisesti kauniissa trillerissä.
Sarjamurhaajatrillerit ovat kokeneet armottoman romahduksen tasossa sitten Uhrilampaiden (1991) ja Seitsemän (1995). Varsinkin Uhrilampaiden valtaisan menestyksen jälkeen sarjamurhaajatrillereistä tuli suosittu genre, jossa vanhoja kliseitä ei pelätty kierrättää. Vajaan parin vuosikymmenen yrityksistä on syntynyt hyllymetreittäin keskitasoa heikompaa väkivaltaviihdettä..
Anamorph poikkeaa tästä kaavasta yllättävän positiivisella tavalla. Tämä synkkääkin synkempi, ja totuttua tulkinnanvaraisempi trilleri on ensimmäinen aidosti kiinnostava ja otteessaan pitävä sarjamurhaajatarina sitten Seitsemän.
Willem Dafoe esittää Stan Aubrayta, rikostutkijaa, joka toipuu vielä muutaman vuoden takaisesta sarjamurhaaja Uncle-Eddien ajojahdista. Tämä sarjamurhaaja, joka teki uhreistaan groteskeja taideteoksia, sai surmansa ajojahdin lopuksi ja rauha palasi kaupunkiin. Nyt, muutamaa vuotta myöhemmin poliisi alkaa jälleen löytää tutun taiteellisella ja huolellisella tavalla murhattuja ihmisiä. Vielä edellisen ajojahdin traumoja kantava Aubray määrätään taas jutun johtoon. Onko kysymyksessä uusi murhaaja, vai onko Uncle-Eddie sittenkään kuollut?
Käsikirjoitustasolla Anamorph ei ole keksimässä pyörää uudestaan. Vain kerrontatapa poikkeaa edukseen aikaisemmista tämän genren elokuvista. Itse tarina on perinteinen sarjamurhaajan ja poliisin välinen ajojahti, joskin melko syvälle taidehistoriaan ja estetiikkaan pureutuva tarinakehys antaa elokuvalle omalaatuisen leiman.
Anamorph on melko tuntemattoman ohjaaja/käsikirjoittaja Henry Millerin ensimmäinen suuremman budjetin elokuva. Ohjaajan kokemattomuus näkyy elokuvassa pienoisina vaikeuksina kuljettaa eteenpäin tarinaa, jonka kronologia on jostain syystä päätetty sekoittaa. Tarinan sirpaleisuus on toisaalta tarkoituksenmukaista, sillä se vahvistaa mysteerin ja katsojan epätietoisuuden tunnetta, mutta toisinaan se tuntuu harmittavan sekavalta. Välillä on vaikeaa tietää missä nyt ollaan ja kuka tekee mitä. Tulkinnanvaraisuus on suuressa roolissa koko elokuvassa, niin hyvässä kuin pahassakin.
Vaikka Millerillä on hetkittäin pieniä vaikeuksia tarinankerronnan ja elokuvan rakenteen kannattelemisessa, samaa ei voi sanoa elokuvan visuaalisesta puolesta. Anamorph on visuaalisesti yksi kiinnostavimmista elokuvista pitkiin aikoihin. Tarina kerrotaan vahvasti siniseen ja harmaan eri sävyihin taittavien linssien ja suodattimien läpi, joka luo tarinalle ahdistavat puitteet. Kun useimmissa kohtauksissa valoa käytetään niukalti, ja silloinkin kun sitä on, kysymyksessä on yleensä yksi voimakas päävalo, visuaalinen vaikutelma on kovin synkkä ja kontrastit vahvoja. Samoin lavastus on riisuttua ja karua. Tähän lisätään vielä harvinaisen painostava äänimaailma, jolloin tuloksena on kuvakerronnaltaan erittäin kiinnostava ja voimakas elokuva.
Willem Dafoe tekee pitkästä aikaa onnistuneen roolisuorituksen niin ammatillisesti kuin sosiaalisestikin syrjäänvetäytyvänä ja kömpelönä, mutta poikkeuksellisen älykkäänä rikostutkijana. Dafoen hahmoa ei juurikaan pohjusteta, ja tietoa katsojalle annetaan hyvin rajoitetusti, siispä kysymyksessä on miellyttävän tulkinnanvarainen hahmo. Sivurooleissa Scott Speedman Aubrayn parina jää täysin paitsioon, samoin Peter Stormaren sinänsä hyvin näyttelemä taidekeräilijä viihtyy kuvissa harmittavan vähän.
Anamorph on siis jo kauan aikaa sitten väljähtyneen sarjamurhaajagenren parasta antia pitkiin aikoihin. Kysymyksessä on visuaalisesti häikäisevä ja persoonallisella otteella ohjattu laatutrilleri.
DVD: Valitettavasti Future Filmin DVD-julkaisulla ei ole lainkaan lisämateriaaleja. Kuvaformaattina on anamorfinen laajakuva ja kuvasuhteena 2.35:1. Ääniraitoina on DD ja DTS 5.1
Teksti: © 2009 Antti Honkala
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA