Education, An

An Education (2009)

| DVD
  • 4

Oscar-ehdokkuudella palkittu Carey Mulligan rakastuu vanhempaan mieheen tyylikkäässä kasvutarinassa.

julkaistu 2010-10-04 / päivitetty 27.10. klo 08:08

KUVA 4

Peter Sarsgaard
Peter Sarsgaard 

KUVA 3

Carey Mulligan Pariisissa
Carey Mulligan Pariisissa 

KUVA 2

Alfred Molina, Cara Seymour, Carey Mulligan ja Peter Sarsgaard
Alfred Molina, Cara Seymour, Carey Mulligan ja Peter Sarsgaard 

KUVA 1

Carey Mulligan ja Peter Sarsgaard
Carey Mulligan ja Peter Sarsgaard 

Education, An

Ohjaus Lone Scherfig
Näyttelijät Carey Mulligan, Olivia Williams, Alfred Molina, Peter Sarsgaard, Cara Seymour, Matthew Beard, Rosamund Pike, Dominic Cooper
Maa Iso-Britannia / Ranska
Pituus 96 min
Ikäraja 3 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

An Education on kaunis, 60-luvun Englantiin sijoittuva nuoren naisen kasvutarina ja ihmissuhdekuvaus. Tämä tuntuu vertauskuvallisesti osuvalta – murrettiinhan 60-luvun briteissä, kuten muuallakin maailmassa, monia niin poliittisia kuin kulttuurillisiakin seiniä. 60-luku oli myös popkulttuurin suuri vuosikymmen, joka on aistittavissa elokuvassa ja vaikka tämä aikakauden kuohunta ei oikeastaan näy itse elokuvassa, tuo ajan henki antaa loistavan kontekstin nuoren naisen katkeransuloiselle tarinalle.

Lone Scherfigin ohjaama elokuva perustuu brittiläisen journalistin Lynn Barberin omaelämänkerralliseen artikkeliin, jonka Nick Hornby puolestaan käänsi käsikirjoitukseksi Barberin valvovan silmän alla.

Elokuvassa Barberia esittää vuonna 1985 syntynyt lontoolaislahjakkuus Carey Mulligan. Hän esittää 16-vuotiasta Jennyä (Barber ei halunnut käyttää omaa nimeään), joka eräänä päivänä matkalla koulusta kotiin tapaa 35-vuotiaan Davidin (Peter Sarsgaard). Sulavakäytöksinen, kulttuuria tunteva ja hienolla autolla ajava David on kaikkea mitä varhaiskypsä Jenny voi mieheltä toivoa, ja pian mies onkin saanut Jennyn sydämen valloitettua. Eikä pelkästään Jennyn vaan myös hänen vanhempiensa. Aluksi Jennyn vanhemmat (Alfred Molina ja Cara Seymour) ovat epäileväisiä selkeästi iäkkäämmän miehen suhteen, mutta älykäs David onnistuu nopeasti voittamaan vanhempien varauksettoman luottamuksen ja kiintymyksen.

Nuorelle koulutytölle aukeaa Davidin myötä aivan uusi maailma: yökerhoja, livemusiikkia, alkoholia ja tupakkaa, ulkomaalaisia elokuvia, seurapiirielämää ja jopa ulkomaanmatkoja. Koulu jää taka-alalle. Koko maailma tuntuu aukeavan Jennyn edessä, ja hän alkaa kyseenalaistamaan opintojensa tärkeyden ja opettajiensa viisauden. Koulussa kun ei opi mitään elämästä. Davidin seurassa sen sijaan oppii – varsinkin kun vähitellen alkaa paljastua, ettei Davidkaan ole ihan se puhtoinen ritari, mitä Jenny aluksi ajatteli.

An Education tekee suurimman vaikutuksen henkilöhahmojen tasolla. Jokainen elokuvan henkilöhahmo on hyvin kirjoitettu ja kaikkiin osiin on löydetty taitavat näyttelijät. Kiinnostavien henkilöhahmojen kautta hauskasti ja koskettavasti kirjoitettu kasvutarina saa vangittua katsojan kiinnostuksen vaivatta. Jennyn ja Davidin suhteen kehittymistä on herkullista seurata.

Jennyn ja Davidin suhde onkin yksi kiinnostavimmista parisuhteista, mitä valkokankaalla on nähty aikoihin. Aluksi ajatus 16-vuotiaan tytön ja 35-vuotiaan miehen välisestä suhteesta kuulostaa kieroutuneelta, mutta itse asiassa tuo suhde on kuvattu ongelmistaan huolimatta varsin kauniisti. Kestää oman aikansa, ennen kuin katsoja uskaltaa sanoa mitään varmaa Davidista. Vaikka David alkaakin lopulta näyttää enemmän sudelta kuin lampaalta, hänen motiiveista ei siltikään voida olla varmoja. Vielä viimeisessä kohtauksessaankin David tuntuu väittelevän itsensä kanssa. On hienoa nähdä valkokankaalla henkilöhahmo, joka ei taivu ongelmitta yhden määritelmän alla. Peter Skarsgaard tuo roolihahmonsa konfliktin esiin tarkasti.

Mulligan ja Sarsgaard näyttelevät moitteettomasti. Carey Mulligan näyttelee hätkähdyttävän kypsästi nuorta Jennyä, joka vaikutuksille alttiissa iässä joutuu muokkaamaan ajatusmaailmaansa pariinkin kertaan radikaalisti. Jennyn päässä hammasrattaat käyvät vinhasti koko elokuvan ajan, ja Carey tulkitsee hämmentynyttä nuorukaista herkästi ja taitavasti. Oscar-ehdokkuus oli ansaittu. Ansaittu olisi ollut itse palkintokin.

Elokuvan sanoma ja varsinkin sen hätiköidyn oloinen loppuratkaisu ovat yllättävän konservatiivisia. Kolmannen näytöksen ongelmallisuus jättää suuhun hieman happaman sivumaun, vaikka se henkilötasolla onkin looginen ja ymmärrettävä. Laimeasta lopusta huolimatta An Education on yksi vuoden kauneimmista henkilö- ja ajankuvauksista.

DVD: Nordisk filmin DVD-julkaisu on teknisesti perushyvää DVD-tasoa, ainoastaan kuvanlaadussa on hetkittäin havaittavissa pientä pehmeyttä. Kuvaformaattina on sinänsä komea 2.35:1 anamorfinen laajakuva. Ääniformaattina on Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaaleja ei käytännössä ole lainkaan, ainoastaan nippu trailereita ennen elokuvaa.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202