American Buffalo

American Buffalo (1996)

| DVD
  • 3

Kiinnostava, mutta kokonaisuutena sittenkin hieman raskas elokuva.

julkaistu 2009-06-10 / päivitetty 11.07. klo 14:02

KUVA 3

Dennis Franz ja Sean Nelson
Dennis Franz ja Sean Nelson 

KUVA 2

Dustin Hoffman ja Dennis Franz
Dustin Hoffman ja Dennis Franz 

KUVA 1

Häkellyttävän hyvä Dustin Hoffman
Häkellyttävän hyvä Dustin Hoffman 

American Buffalo

Ohjaus Michael Corrente
Näyttelijät Dustin Hoffman, Dennis Franz, Sean Nelson
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1996 Capitol Films, Channel Four Films, Prairie Oyster Productions, Punch Productions, The Samuel Goldwyn Company ja Pan Vision
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Näytelmien siirtäminen valkokankaalle on tunnetusti vaikea projekti. Kun rajallisella tilalla, ajalla ja lavastuksella toiminut näytelmä siirretään lähes rajoituksettomalle valkokankaalle, koko teoksen luonne muuttuu. Joko se leviää ja haalistuu omassa rajattomassa vapaudessaan, tai se muuttuu tunkkaisen stagnaattiseksi pötköksi dialogia.

Ei tulos tietenkään aina ole huono. Joskus näytelmistä saadaan muovattua hyviäkin elokuvia, kuten Glengarry Glen Ross (1992). Glengarryn kirjoittanut maineikas näytelmä- ja käsikirjoittaja David Mamet on vastuussa myös American Buffalon käsikirjoituksesta. Mamet sovitti samannimisen näytelmänsä itse elokuvakäsikirjoitukseksi. Tulos ei ole tällä kertaa yhtä vakuuttava, mutta American Buffalollakin on paljon annettavaa.

Juoni sinänsä on varsin yksinkertainen. Luuserit pikkurikolliset Teach (Dustin Hoffman) ja Donny (Dennis Franz) viettävät päivää Donnyn romukaupassa puhellen niitä näitä. Donnya mietityttää keräilykolikot, joista on ollut paljon puhetta viime aikoina. Yhden sellaisen hän sattui myymäänkin taannoin eräälle keräilijälle – tietämättään pilkkahinnalla. Sekös Donnya nyt harmittaa. Hän alkaa suunnitella kolikon – ja miksei em. keräilijän muidenkin kolikoiden – takaisin ottamista keinolla millä hyvänsä. Hän on keksinyt keikalle jo tekijänkin, nuoren Bobbyn (Sean Nelson), joka on hänen eräänlainen suojattinsa.

Kun Teach kuulee keikasta, hän hermostuu. Miksi Donny on antamassa keikan nuorelle pojanklopille, eikä hänelle? Teach alkaa painostaa Donnya ja pian Donny ei tiedä mitä tehdä. Aika kuluu, ja keikka pitäisi hoitaa illalla…

American Buffalossa ei konkreettisia tapahtumia juurikaan ole. Koko elokuva on kuvattu kokonaan yhdessä pienessä tilassa, ja henkilöhahmoja on vain kolme, näistäkin nuori Bobby on suureksi osaksi jossain muualla. Elokuva koostuu kaksikon Teach-Donny, tai kolmikon Teach-Donny-Bobby keskinäisestä kädenväännöstä. Mistä on kysymys, mitä nyt tehdään, miten se tehdään, kuka tekee mitäkin vai tehdäänkö mitään ylipäätänsä? On ymmärrettävää, jos virtaviivaisen pop-elokuvan ystävän mielestä 90 minuuttia tällaista arpomista käy hieman tylsäksi.

Ei American Buffalo kuitenkaan tylsä elokuva ole. Se alkaa nollatilanteesta, kehittyy ikään kuin huomaamatta, ja yhtäkkiä katsoja ymmärtää, että elokuvalle on muodostunut juoni kuin tyhjästä. Tapahtumien etenemistä seuraa mielenkiinnolla, ja Mamet osaa rytmittää käsikirjoituksensa juuri oikealla tavalla, kiristäen kerrontaa loppua kohden. Lopulta jännitys on käsin kosketeltavaa. Tunnelma on harvinaisen kireä.

Mametin kirjoittamaa dialogia yleensä kiitellään. Tälläkään kertaa sitä ei voi sanoa huonoksi, mutta American Buffalon tahallisen näennäisen naturalistinen dialogi on toistavuudessaan hetkittäin melko raskasta.

Näyttelijät on valittu erittäin hyvin. Dustin Hoffman on Teachin roolissa niin vakuuttava, kerrassaan häkellyttävän hyvä, että elokuva kannattaa katsoa pelkästään hänen takiaan. On ikävää, ettei Hoffman ole saanut tällaisia vaativia rooleja enää 2000-luvulla. Franz tasapainottaa rauhallisella roolisuorituksellaan intensiivistä Hoffmania mukavasti. Sean Nelson täyttää hänkin paikkansa tyydyttävästi.

Kokonaisuutena American Buffalo on kunnianhimoinen ja hetkittäin jopa karhean runollinen verbaliikkakimara, joka on kiinnostava, mutta kokonaisuutena sittenkin hieman raskas elokuva.

DVD: Pan Visionin DVD-julkaisu on tekniseltä laadultaan melko hyvä. Kuva on 1.78:1 anamorfinen laajakuva. Varsin vähä-eleinen ääniraita on 5.1 Dolby Digital.

Lisämateriaaleista löytyy vartin mittainen haastattelukooste, jossa puhuvat elokuvan näyttelijät, ohjaaja Michael Corrente ja tuottaja Gregory Mosher. B-roll on vajaa kymmenminuuttinen katsaus elokuvan kuvauksiin. Featurette on puolestaan em. haastatteluista ja itse elokuvasta kudottu kooste, josta ei ole mitään hyötyä niille, jotka ovat kyseiset haastattelut ja elokuvan katsoneet.

Mukana on myös taustatietoja elokuvantekijöistä ja hieman outo, kolmen vanhan elokuvan trailerikokoelma.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202