Amelia

Amelia (2009)

| DVD
  • 2

1920-luvulle sijoittuva romanttinen draama Earhartin urasta ja elämästä kärsii siloittelusta. Pääosassa Hilary Swank.

Anna Lehto
julkaistu 2010-06-03 / päivitetty 14.06. klo 20:08

KUVA 3

Hilary Swank
Hilary Swank 

KUVA 2

Hilary Swank ja Richard Gere
Hilary Swank ja Richard Gere 

KUVA 1

Mia Wasikowska ja Richard Gere
Mia Wasikowska ja Richard Gere 

Amelia

Ohjaus Mira Nair
Näyttelijät Hilary Swank, Richard Gere, Ewan McGregor, Christopher Eccleston, Joe Anderson
Maa Yhdysvallat, Kanada
Pituus 111 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb
Kuvat © Fox Searchlight Pictures, Avalon Pictures, AE Electra Productions ja FS Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Oscar-voittaja Hilary Swankillä on ollut töitä hakiessaan seuraavaa suurta roolisuoritusta. Ainakaan se ei ollut Amelia (2009), ei edes Richard Geren ja Ewan McGregorin avulla. Sinänsä syy ei ole Swankin, vaan riskejä kaihtavan tuotannon, joka ei nimekkäästä näyttelijäkaartista ja lentäjä Amelia Earhartin tarinasta saanut yhdistettyä blockbusteria.

Elokuva on pelattu liian varman päälle. Earhartin tarina yhdistettynä edellämainittuihin näyttelijöihin on varmasti saanut tuottajat hieromaan käsiään yhteen kuin Earhartin rahanhimoinen manageri Putnam konsanaan. Kuitenkin toisin kuin maailman tunnetuimman naislentäjän kohdalla, eivät nämä rahoittajat ole halunneet ottaa turhia riskejä. Niinpä elokuva antaa juuri sitä, mitä tarinan jo entuudestaan tunteva katsoja odottaakin: historian havinaa, muutaman vaarallisen tilanteen ja romantiikkaa.

Jokainen pääosan esittäjistä näyttelee kokemuksen tuomalla varmuudella. Gerellähän on plakkarissaan myös 1920-lukua tunnelmoiva Chicago (2002) ja McGregorin olemus on kuin tehty komeaksi ja viattomaksi kolmanneksi pyöräksi. Swankille on haettu uskottavuutta muuttamalla hänet aivan Earhartin näköiseksi. Kolmistaan tiimi toimii ihan mukavasti. Dvd-ekstroissa selviää, että leikkaushuoneen lattialle on jäänyt noheva Virginia Madsen Geren entisenä vaimona. Hänen olisi suonut esiintyvän ainakin muutamassa ruudussa tuomassa eloa kovin seesteiseen kolmiodraamaan.

Vaikka elokuva tuntuu aluksi täysin ennalta-arvattavalta, yllättää se paikoin. Pätkä antaa hieman vihjeitä 1920–30 –lukujen vaudeville-menosta ja mainonnan kasvusta ja nyökkäilee siihen suuntaan, että Earhart sensaatiomaisena ensimmäisenä menestyneenä naislentäjänä olisi ollut vain aikansa markkinatuote ilman sen suurempia lentäjäntaitoja. Aiheeseen ei kajota paljoa, mutta juuri sen verran, että nuokahtelevat katsojat saadaan raottamaan silmiään. Sinänsä huvittava on myös kohtaus, jossa vihjataan lähes koodikielellä, että myös naiset kiinnostavat Ameliaa. Koko kolmen lauseen dialogi aiheesta paljastaa vain sen, että tuotanto piti tätäkin aihetta liian ronskina kassavirroille.

Muilta osin elokuva yrittää pitää kiinni historiallisesta tarkkuudestaan ja etenee kronologisesti Earhartin ensimmäisestä lennosta viimeiseen. Käsikirjoitus perustuu kahteen kirjaan ja kenties yhdistelyn lomassa on tapahtunut erhe tekstin jatkuvuudessa. Suoraan Earhartin kirjeistä kopioidut repliikit nimittäin eroavat kaunotyylisyydessään huimasti käsikirjoittajatiimin tuottamista heitoista, jonka seurauksena Amelia näyttäytyy tahdikkaana kirjeiden kirjoittajana, mutta avuttomana julkisena puhujana. Epäilen, että esikuvan ulosanti olisi ollut näin jakautunutta.

Kaiken kaikkiaan elokuva piristää varmasti historiasta kiinnostuneiden perheiden leffailtaa.

DVD: Kuva on 16:9 anamorfinen laajakuva / 2.35:1 ja ääni 5.1 Dolby Digital (5.1, englanti). Extrana poistettuja kohtauksia.

Teksti: © 2010 Anna Lehto

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202