Aku Ankka 75-vuotisjuhlaa

Donald Duck 75th Anniversary (2009)

| DVD
  • 2

Äkkipikaisen piirroshahmon pitkää uraa juhlistava DVD on suppea, mutta viihdyttää perheen pienimpiä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-06-08 / päivitetty 11.07. klo 14:02

KUVA 4

Tiku
Tiku 

KUVA 3

Pluto
Pluto 

KUVA 2

Hansu Hanhi
Hansu Hanhi 

KUVA 1

Kana Kananen ja Aku
Kana Kananen ja Aku 

Aku Ankka 75-vuotisjuhlaa

Näyttelijät Clarence Nash
Maa Yhdysvallat
Pituus 71 min

Kuvat © 2009 Walt Disney Studios Home Entertainment
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Aku Ankka 75-vuotisjuhlaa

Walt Disneyn mielikuvituksesta valkokankaille vuonna 1934 loikannut Aku Ankka on kulkenut pitkän tien, ja juhlii nyt peräti 75-vuotisjuhlaansa. Merkkivuoden kunniaksi Disney on koostanut DVD:lle kymmenen Akun päätöntä seikkailua vuosien varrelta ja julkaissut ne Aku Ankka: 75-vuotisjuhlaa -nimisenä painoksena.

Levyn jaksot ovat kronologisessa järjestyksessä Viisas Kana Kananen, Aku ja Pluto, Hansu käy kylässä (ensimmäistä kertaa suomeksi puhuttuna), Akun koirapesula, Orpojen hyväksi, Aku kokkina, Akun tuplaharmi, Pähkinänkuoressa, Tukalia tilanteita ja Kornisota. Useassa jaksossa Akun rinnalla seikkailee muitakin hahmoja, kuten Pluto, Hansu Hanhi, Mikki Hiiri tai Tiku ja Taku – erityisesti jälkimmäiset tuntuvat kiusaavan äkkipikaista seiloria alituiseen.

Kokoelma lähtee liikkeelle Akun ensiesiintymisestä Viisas Kana Kananen -animaatiossa vuodelta 1934. Silly Symphonies -sarjan jakso kertoo laulun keinoin opettavaisen tarinan siitä, kuinka laiskuus ei kannata. Kana Kananen yrittää pestata Akua ja Putte Possua avuksi maissinkylvöön, mutta molemmat teeskentelevät vatsakipuja. Kosto on suloinen, kun kesän lopulla maissisato on valmis ja pöydän herkkuantimien sijaan lorvijat saavat tyytyä risiiniöljyyn.

Akun debyytissä hahmo on vielä ulkonäöltään hassun suipponokkainen, mutta ääni on alusta asti Clarence Nashin ikimuistoinen sorsaimitaatio. Mies dubbasi Akua kuolemaansa asti, mutta ehti kouluttaa Tony Anselmon jatkamaan hahmon takana vuodesta 1985 eteenpäin.

Ensimmäisen elokuvansa jälkeen Aku jalostui nopeasti klassiseen muotoonsa, ja DVD:n loput yhdeksän pätkää esittävät meille kaikille tutun äkäpussin, joka tunkee nokkansa milloin mihinkin ammattiin, liikeyritykseen tai muuhun aktiviteettiin. Mukana on monta tuttua pätkää, joissa Akulle aiheuttavat harmia milloin Pluto, milloin suursyömäriserkku Hansu ja milloin oravakaksikko Tiku ja Taku. Perheen pienimmät viihtyvät varmasti vauhdikkaiden tarinoiden parissa, joiden etupäässä fyysinen huumori on yhä terävää ja kekseliästä.

On kuitenkin vaikea keksiä, miksi sijoittaa rahojaan tähän, kun markkinoilla on jo pitkään ollut Akun ja muiden hahmojen tuotantoa kattavasti kerrannut Walt Disney Treasures -sarja, joka laajenee tänäkin vuonna entisestään. Aku Ankka 75-vuotisjuhlaa on julkaisuna turha rahastus, joka kuitenkin epäilemättä täyttää pääasiallisen funktionsa: viihdyttää naperoita kymmenen jakson verran.

Ja sehän taitaa, hemmetti soikoon, riittää.

DVD: Disneyn julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on 1.33:1 ja ääninä kuullaan Dolby Digital 2.0:aa. Ääniraidalta löytyy kielivaihtoehtoina suomen lisäksi ruotsi, tanska, norja, englanti sekä tanska. Tekstityksetkin löytyy jokaiselle kielelle.

DVD:n alkuun on ympätty läjä trailereita ja mainoksia, mutta varsinaista lisämateriaalia ei ole.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »
Devin France

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202