Agora

Agora (2009)

| Blu-ray
  • 3

Rachel Weisz elävöittää historian lehtiä komeasti havisuttavaa mutta tunneköyhää elokuvaa.

julkaistu 2010-09-07 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 3

Oscar Isaac
Oscar Isaac 

KUVA 2

Agora
Agora 

KUVA 1

Rachel Weisz
Rachel Weisz 

Agora

Ohjaus Alejandro Amenábar
Näyttelijät Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Ashraf Barhom, Rupert Evans
Maa Espanja
Pituus 127 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Elokuvien The Others (2001) ja Meri sisälläni (2004) ohjaaja, espanjalainen Alejandro Amenábar on palannut englanninkielisen elokuvan pariin Agoralla (2009), joka hienovaraisesti toteutetuista CGI-tehosteista ja taitavista näyttelijöistä huolimatta kärsii räikeistä sisällöllisistä puutteista.

Suurenmoinen Rachel Weisz esittää Hypatiaa, 300-luvun Alexandriassa, Rooman vallan alaisessa Egyptissä elänyttä tieteilijää ja ateistia, jonka modernit aatteet hämmentävät pakanoiden ja kristittyjen välisen sodan repimää maata. Nuori orja Davus (Max Minghella) sekä oppilaasta prefektiksi etenevä Orestes (Oscar Isaac) taistelevat Hypatian sydämestä, mutta murroksessa olevan valtakunnan sotatila ja Hypatian intohimo maailmallisen järjestyksen selvittämiseen nousevat rakkauden edelle.

Agora on pätkitty teemallisesti kolmeen suurempaan osa-alueeseen. Mahtipontisten kuvien keskeltä kiintopisteiksi muodostuvat uskonnollisen sodan aiheuttamat kompleksit, kahden miehen epätoivoinen rakkaus Hypatiaan sekä tähtitiede, jota aika-ajoin selvitellään katsojalle rautalangasta vääntäen pysäyttelemällä tarinankerronta lyhyisiin selostusteksteihin.

Jokainen sivujuonne on kuitenkin jätetty ikävästi puolitiehen. Elokuvaa vaivaa tietynlainen laahaavuus kautta kaksituntisen kestonsa, ja aitoa tunteiden paloa päästään kokemaan vasta loppukohtauksessa, joka sitoo kaikki päät hieman väkinäisesti yhteen.

Hieman tuntemattomammilla kyvyillä miehitetty Agora on hienosti näytelty. Oscar-voittaja Rachel Weisz varastaa kohtauksen kuin kohtauksen voimakkaalla karismallaan, ja tekee Hypatiasta uskottavan mahtinaisen joka ei ota käskyjä muilta. Edesmenneen ohjaaja Anthony Minghellan nuori Max-poika sykähdyttää kristittyjen vastarintaliikkeeseen liittyvänä orjana. Mainio Oscar Isaac muuttaa hahmonsa epäilyttävän lipeväkielisestä ja ylimielisestä oppilaasta kaunopuheiseksi ja vahvalla auktoriteetillä varustetuksi prefektiksi vaivattoman näköisesti.

Monien saman lajityypin edustajien tapaan myös Agoran pääpaino sijoittuu historiallisiin tapahtumiin ja niiden mahdollisimman komeaan esitystapaan. Maltan raikkaissa maisemissa kuvattu elokuva toki näyttää häikäisevän hyvältä, mutta tarttumapintaa on kovin vähän ja kokonaisuus jää hajuttomaksi ja mauttomaksi. Hieman tunneköyhä elokuva ansaitsee erikoismaininnan puvustuksesta, joka näyttää huomattavasti mietitymmältä ja arvokkaammalta kuin monien suurempien eeposten harrastelijamaisen näköinen pukusuunnittelu.

Herkät roolityöt, tyrmäävän upea miljöö ja vaikuttavat sotakohtaukset nostavat kokonaisuuden rimaa hipoen plussan puolelle. Ilman elokuvaa elävöittäviä tekijöitä historiallinen konteksti ja loppuun viemättä jätetyt rakkaustarinoiden alut tuntuisivat turhan raskailta pitkähkössä elokuvassa. Kaikesta epätasaisuudesta huolimatta Agora on perushyvä uutuus monesti tunkkaiselta tuntuvassa genressään.

Blu-ray: Agoran silmäähivelevä visuaalisuus ja Rachel Weiszin klassinen kauneus pääsevät upeasti esille FS Filmin teräväpiirtolevyllä. Kuva (1080p HD laajakuva 2.35:1) ja ääni (5.1 DTS-HD) eivät jätä sijaa moitteille. Levy sisältää myös yllättävän tuhdisti ekstroja. Katsottavissa on niin poistettuja kohtauksia, kuvagallerioita ja trailereita, sekä koosteet ”Making of”, ”Costume Design” ja ”Production Design”. Löytyypä levyltä myös ohjaajan kommenttiraita ja erillinen elokuvan esittely, joista ei ole mainintaa kotelossa. Takakansi väittää lisämateriaalienkin olevan tekstitetty suomeksi, mutta ainakaan Sony PlayStation 3:lla tekstitystä ei saanut näkymään kaikissa ekstroissa. Agoran tapauksessa ekstrojen tekstitys olisi sangen kätevä, sillä suurin osa niistä on espanjankielisiä.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202