Dokumentissa seurataan, kuinka Maan käy, kun ihmiset yhtäkkiä katoavat. Useammat jo arvaavat lopputuloksen.
”Dokumentti” Aftermath: Population Zero (2008) on ajatusleikin sovellus. Miten käy, jos ihmiset katoavat maapallolta? Se väittää, että vaikka ihmiset ovat piirtäneet merkkinsä joka kolkkaan, ajan mittaan luonto kumittaa kaiken.
Luontokäsitys on vieraantunut. Luonto nähdään ajattelevana olentona ja terästä kalvava ruoste, jättirakennusten kaataja, on ikään kuin tietoisen tahdon tulosta. ”Luonto ottaa takaisin sen, minkä sille kuuluu.” Aavemaista ilmapiiriä ylläpidetään myös kertojan äänenpainoilla.
Dokumentin rakenne tyytyy latelemaan arkijärjellä kuviteltavissa olevia käänteitä, jotka seuraavat ihmisten hävitessä. Sen alkuperäinen alusta, televisio, irvistää ikävästi saumojen välistä etenkin kertojan monologissa. Se toistaa itseään. Hetki aiemmin tapahtunut kerrotaan uudestaan ikään kuin välissä olisi ollut huomion katkaissut mainostauko.
Dokumentti liikkuu kronologisessa järjestyksessä. Ensiksi katkeaa sähköntuotanto. Länsimaista maailmaa kyllä pyörittävät koneet, mutta ne tarvitsevat jatkuvaa huoltoa ja seurantaa. Koneet sammuvat, kun sähkönjakelu loppuu. Kemianlaitokset alkavat päästää ulos myrkkykaasuja. Jätevedenpuhdistamot dumppaavat kaiken luontoon. Eläintarhojen eläimet ryntäävät häkeistään. Ydinjätteitä säilövät laitokset ylikuumenevat, räjähtävät ja tuuli kuljettaa radioaktiivisen saasteen mennessään. Mutta parin sadan vuoden kuluttua puut kasvavat jo läpi öljysorasta ja mammuttimainen Hooverin pato on jäämässä vesimassan alle.
Luontodokumentteja matkivassa dramatisoinnissa leijona yrittää saalistaa muovisen liukumäen päällä istuvaa paviaania. Mutta, kuten kertoja vakavasti toteaa, muovi on liukkaampaa kuin puu, jota pitkin leijona on tottunut kiipeämään. Eläinten lisäksi maailmaa kuvataan grafiikalla, joka ei ole halvimmasta päästä, muttei myöskään uusimmasta Hollywood-elokuvasta. Mukana on myös lähihistoriallisia viittauskohteita. Katarinan jälkeinen New Orleans tuodaan esiin, kun hylätyt koirat alkavat saalistaa laumoina ja heikot rodut syödään. Ydinkatastrofeissa mainitaan Tšernobyl.
Ihmisten häviäminen näyttäytyy aluksi onnettomuutena. Jälkeen jätetyt laitokset ovat aikapommeja. Eläinlajit, joita ihminen piti ”keinotekoisesti” elossa, kuolevat, sillä meno muuttuu darvinistiseksi eloonjäämiskamppailuksi. Kun ajallista etäisyyttä otetaan tarpeeksi, luonnon tila stabiloituu. Ilmaston lämpeneminen taittuu, valaiden määrä kasvaa laivojen äänisaasteen loppuessa, ympäristöön kohdistunut ylikuormitus häviää, kaupunkien pilvenpiirtäjät eivät enää valoineen sekoita lintujen lentoreittejä.
Dokumentti ei siltikään myy poliittista tai ekologista filosofiaa, vaikka käsitteleekin muun muassa ilmastonmuutosta ja ongelmia, joihin teollinen länsi on osasyyllinen. Sanoma ei ole se, että ihmisellä ei olisi väliä, vaan se, että elämä säilyy ihmislajin katoamisen jälkeen. Ja ettei ihminen hallitse luontoa, päinvastoin.
Arkajalkaisuus kertonee tuotantomaasta. Vastapainoksi kohtauksille, joissa viitataan kiihkokapitalismin negatiivisiin lieveilmiöihin, muistetaan ihastella rapistuvaa vapauden patsasta ja sen ylevää muotoa. Kun dokumentti loppuu toteamukseen, kuinka ihmiskunnan historiasta muistoksi jäävät vain askeleet ja Yhdysvaltain lippu kuuhun, niin kyllä siinä konservatiivikin heltyy.
Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA